Στο πλευρό της Κάρολα Ρακέτε το συνδικάτο λιμενεργατών της Γένοβας

Παγκόσμιο κύμα συμπαράστασης έχει ξεσηκώσει η σύλληψη της γενναίας πλοιάρχου του Seawatch 3, που αψήφησε την απαγόρευση ελλιμενισμού των ιταλικών αρχών για να γλιτώσει τη ζωή των προσφύγων που βρίσκονταν για εβδομάδες στη θάλασσα.

Το γύρο του κόσμου κάνει η ιστορία της Κάρολα Ρακέτε, της νεαρής πλοιάρχου που συνελήφθη σήμερα τα ξημερώματα από τις ιταλικές αρχές, επειδή ελλιμένισε το πλοίο Sea Watch 3, που είχε περισυλλέξει πρόσφυγες από τη Λιβύη, εκ των οποίων 40 παρέμεναν για δυο βδομάδες στα ανοιχτά, καθώς το ιταλικό λιμενικό δεν έδιδε την απαραίτητα άδεια να δέσει το πλοίο. Αψηφώντας την απαγόρευση της ακροδεξιάς κυβέρνησης Σαλβίνι, που δεν αποτελεί απλώς κάποια “ιδιοτροπία” του Ιταλού υπουργού εσωτερικών, αλλά ευθυγραμμίζεται με την αντιμεταναστευτική πολιτικής της ΕΕ, γεγονός που πολλοί βολικά παραβλέπουν, η Ρακέτε προτίμησε τη σύλληψη και την επιβολή υψηλότατου προστίμου για τα αδικήματα της διευκόλυνσης εισόδου παράνομων μεταναστών και της αντίστασης σε πολεμικό πλοίο του ιταλικού ναυτικού, παρά να αφήσει τους εξαντλημένους επιβάτες της να κινδυνεύουν από πείνα και δίψα. Όπως δήλωσε λιτά η ίδια:

«Η ζωή μου ήταν εύκολη, μπόρεσα να φοιτήσω σε τρία πανεπιστήμια και στα 23 μου ήμουν απόφοιτη. Είμαι λευκή, Γερμανίδα, γεννήθηκα σε μια χώρα πλούσια με ένα διαβατήριο “σωστό”. Όταν τα συνειδητοποίησα όλα αυτά, ένιωσα ότι έχω ηθική υποχρέωση να βοηθήσω όσους δεν είχαν τις ίδιες ευκαιρίες με εμένα».

H Κάρολα δεν είναι όμως μόνη της, καθώς η καμπάνια για την απελευθέρωσή της και τα μηνύματα συμπαράστασης στο πρόσωπό της αγγίζουν εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο. Ξεχωριστή σημασία έχει και η στάση του Συνδικάτου λιμενεργατών της Γένοβα, που από την πρώτη στιγμή υποστήριξε το δικαίωμα του Sea Watch 3 να ελλιμενιστεί στην Ιταλία. Το συγκεκριμένο συνδικάτο έχει αποδείξει πολλές φορές στο μακρινό, αλλά και πολύ πρόσφατο παρελθόν, πως διαθέτει οξυμένα αντανακλαστικά και εκφράζει αντιϊμπεριαλιστική και διεθνιστική δράση. Το 1973, την εποχή της δικτατορίας, οι λιμενεργάτες στη Γένοβα επέβαλαν 6ημερο αποκλεισμό όλων των πλοίων με ελληνική σημαία, ενώ μόλις πριν λίγους μήνες, τον περασμένο Μάη, με απόφαση των οργανώσεων CULMV και GMT Workers, είχαν αντιδράσει στη φόρτωση του πλοίου “Bahru Yanbu”, με υλικό προοριζόμενο για το Πολεμικό Ναυτικό της Σαουδικής Αραβίας, που συνεχίζει τις γενοκτονικές του επιχειρήσεις σε βάρος του λαού της Υεμένης. Όπως βέβαια πολύ σωστά σημειώνει και η Filio Magenta, από τον τοίχο της οποίας αλιεύσαμε το θέμα, καιρός είναι κάποιοι να μη γοητεύονται μόνο από όσα γίνονται εκτός Ελλάδας, αλλά να ασχοληθούν έμπρακτα και να να πρωτοστατήσουν στον πλευρό των ταξικών δυνάμεων για τις πολλές μάχες που έχουμε μπροστά μας.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/comments.php on line 6

2 Trackbacks

Κάντε ένα σχόλιο: