Στις φλόγες η Βαρκελώνη για τον Πάμπλο Χασέλ – Μεγάλες διαδηλώσεις για την απελευθέρωσή του, συλλήψεις και πλαστικές σφαίρες από τις δυνάμεις καταστολής (VIDEO)

Η αστυνομία αντέδρασε με τυφλή βία, προβαίνοντας σε 14 συλλήψεις, αλλά και καταφεύγοντας σε χρήση πλαστικών σφαιρών.

Xιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους της Βαρκελώνης και άλλων πόλεων της Καταλονίας την Τρίτη το βράδυ, ζητώντας την απελευθέρωση του ράπερ Πάμπλο Χασέλ, που συνελήφθη χθες μετά από έφοδο ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας στο πανεπιστήμιο της Γέιδα, όπου είχε καταφύγει με υποστηρικτές του, αρνούμενος να παραδοθεί μετά την καταδίκη του για “προσβολή της μοναρχίας” και “εξιδανίκευση της τρομοκρατίας”.

Οι διαδηλωτές φώναζαν “Πάμπλο Χασέλ, ελευθερία”, και “Χωρίς ελευθερία έκφρασης δεν υπάρχει ελευθερία”. Κάποιες μικρότερες ομάδες από το πλήθος έφτιαξαν οδοφράγματα και πέταξαν αντικείμενα στους αστυνομικούς, φωνάζοντας συνθήματα όπως “Θάνατος στο ισπανικό καθεστώς”. Σε ορισμένες περιπτώσεις, υπήρξαν υλικές ζημιές σε αστυνομικά τμήματα, όπου έσπασαν τζάμια και γράφτηκαν συνθήματα στους τοίχους, ενώ σημειώθηκαν κάποιες πυρπολήσεις οχημάτων και κάδων. Σε βίντεο που κυκλοφόρησε στα ΜΚΔ, διακρίνονται διαδηλωτές να διασώζουν από πυρπολημένους κάδους σταθμευμένη μηχανή, απομακρύνοντάς την από το σημείο.

https://twitter.com/davidmelero__/status/1361767881080508416

Η αστυνομία αντέδρασε με τυφλή βία, προβαίνοντας σε 14 συλλήψεις, αλλά και καταφεύγοντας σε χρήση πλαστικών σφαιρών, ενώ από βίντεο γίνεται φανερό πως κυνηγούσαν ακόμα και χωρίς καμία αφορμή διαδηλωτές με τα γκλομπ.

https://twitter.com/catalannews/status/1361772901540777985

Παρόμοια περιστατικά συνέβησαν και στην πόλη Γέιδα όπου συνελήφθη ο Χασέλ, ενώ μικρότερες διαδηλώσεις σημειώθηκαν στη Βαλένθια, τη Χερόνα και την Πάλμα ντε Μαγιόρκα.

H αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης, Κάρμεν Κάλβο, δήλωσε πως πρέπει να υπάρχει μεγάλη “κατανόηση και ανοχή” σε θέματα καλλιτεχνικής ελευθερίας, χωρίς να αναφερθεί σε συγκεκριμένα βήματα που προτίθεται να κάνει η κεντροαριστερή κυβέρνηση, που νωρίτερα είχε υποσχεθεί πως θα αλλάξει τον ποινικό κώδικα ώστε να εξαιρεθούν θέματα καλλιτεχνικής έκφρασης από τις ιδιαίτερα αυστηρές διατάξεις του.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: