“Στη μάχη κατά του κορονοϊού, ούτε ένα δικαίωμα λιγότερο” – Καμπάνια του ΚΚ Πορτογαλίας για την καταγγελία εργοδοτικών αυθαιρεσιών με πρόσχημα τον κορονοϊό

Προφανώς δεν μπορεί κανείς να παραβλέψει την αντίφαση μεταξύ της στήριξης των εργαζόμενων και της στήριξης που εξακολουθεί να δίνει το κόμμα στη σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση.

Όπως και σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο, έτσι και στην Πορτογαλία, η πανδημία και τα μέσα περιορισμού της εξάπλωσής του γίνονται πρώτης τάξεως ευκαιρία για τα αφεντικά να ξεφορτωθούν τους εργαζόμενους σε περιόδους που δεν υπάρχει κερδοφορία, να τροποποιούν συμβάσεις και ωράρια και γενικώς να καταστρατηγούν όποιοδήποτε κεκτημένο. Το ΚΚ Πορτογαλίας έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετές μέρες μια εκστρατεία ενημέρωσης και κινητοποίησης των εργαζομένων, ώστε να καταγγέλλουν επιχειρήσεις που απολύουν ή αυθαιρετούν σε βάρος των εργαζομένων τους εκμεταλλευόμενοι τη συγκυρία. Σε διαδικτυακή πλατφόρμα που δημιούργησε το κόμμα, διακρίνεται ακόμα και ένα χρονολόγιο ανά ημέρα με τα στοιχεία των συγκεκριμένων επιχειρήσεων, δείχνοντας τη μεγάλη ανταπόκριση που έχει η πρωτοβουλία αυτή στον κόσμο. Σε σημερινή του ανάρτηση στα ΜΚΔ, το ΚΚΠ επισημαίνει μεταξύ άλλων πως: “Στη μάχη για την πανδημία, ούτε ένα δικαίωμα λιγότερο! Δεν είναι αποδεκτό με πρόσχημα τον COVID-19 να γίνεται επίθεση στα δικαιώματα των εργαζόμενων”. Προφανώς δεν μπορεί κανείς να παραβλέψει την αντίφαση μεταξύ της στήριξης των εργαζόμενων και της στήριξης που εξακολουθεί να δίνει το κόμμα στη σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση, η οποία προφανώς δεν έχει κάνει τίποτε για να προστατεύσει επαρκώς τα εργατικά δικαιώματα σε αυτή την κρίσιμη στιγμή. Μια αντίφαση που δεν φαίνεται προς το παρόν πως μπορεί να αρθεί μετά τη λήξη του υγειονομικού συναγερμού, αποτελεί ωστόσο ένα άλλο κεφάλαιο, που αφορά τους κομμουνιστές και την εργατική τάξη της Πορτογαλίας.

Yπενθυμίζουμε ότι παρόμοια πρωτοβουλία καταγγελίας επιχειρήσεων που προβαίνουν σε απολύσεις και επιβολή δυσμενών εργασιακών όρων είχε αναλάβει νωρίτερα το PCTE στην Ισπανία, κάτι που φαίνεται ότι κρύβεται και πίσω από την προσπάθεια φίμωσής του με παρεμπόδιση των δραστηριοτήτων του στο τουίτερ για κάποιο διάστημα.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: