Στη Γουατεμάλα στέλνουν Μεξικανούς πρόσφυγες οι ΗΠΑ

Με απειλές και εκβιασμούς εξαναγκάζουν οι ΗΠΑ χώρες της Κεντρικής Αμερικής να δέχονται πρόσφυγες από τα σύνορα με το Μεξικό, την ώρα που οι τελευταίες διαθέτουν από τα υψηλότερα ποσοστά δολοφονιών και εγκληματικότητας στον κόσμο.

Τη φτώχεια και την οικονομική εξάρτηση αδύναμων χωρών της Κεντρικής Αμερικής εκμεταλλεύονται οι ΗΠΑ για να μετατοπίσουν την προσφυγική κρίση σε άλλες χώρες της περιοχής. Σύμφωνα με στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, από τον περσινό Ιούλιο ως τα τέλη του Σεπτέμβρη, η αμερικανική κυβέρνηση, απειλώντας με κυρώσεις και τερματισμό της οικονομικής βοήθειας, εξανάγκασε το Ελ Σαλβαδόρ, τη Γουατεμάλα και την Ονδούρα να υπογράψουν συμφωνία με την οποία πρόσφυγες και μετανάστες θα διοχετεύονται σε αυτές τις χώρες ως “ασφαλείας τρίτες” χώρες.

Σύμφωνα με ηλεκτρονική υπηρεσιακή αλληλογραφία της Υπηρεσίας Μετανάστευσης των ΗΠΑ, Μεξικανοί θα συμπεριλαμβάνονται στα άτομα που μπορούν να αποσταλούν στη Γουατεμάλα.

Με τον τρόπο αυτό, η κυβέρνηση Τραμπ φιλοδοξεί να περικοπούν δραματικά οι αιτήσεις ασύλου στα σύνορα ΗΠΑ – Μεξικού, αναγκάζοντας τους πρόσφυγες να ζητήσουν διεθνή προστασία στο έδαφος τρίτης “ασφαλούς χώρας”.

Η εκπρόσωπος του Ινστιτούτου Μετανάστευσης της Γουατεμάλας, Αλεχάντρα Μένα, είπε πως από τότε που τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία, τον περασμένο Νοέμβριο, 52 μετανάστες μεταφέρθηκαν από τις ΗΠΑ στη χώρα και μόλις 6 από αυτούς έχουν καταθέσει αίτηση ασύλου στη Γουατεμάλα.

Μόλις χθες, ακόμα 33 μετανάστες από χώρες της Κεντρικής Αμερικής κατέφτασαν με πτήση στην πρωτεύουσα της χώρας, την ώρα που ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Γουατεμάλας, Αλεχάντρο Τζαματέι, δήλωσε πως θα αναθεωρήσει τη συμφωνία.

Τη “βαθιά ανησυχία” της γι’ αυτή την εξέλιξη εξέφρασε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, καθώς “ευάλωτες οικογένειες εκτίθενται σε κίνδυνο”, ενώ υπονομεύονται οι διεθνείς προσπάθειες για συντονισμένη λύση του προσφυγικού ζητήματος, καθώς οι περισσότεροι αιτούντες άσυλο προσπαθούν να ξεφύγουν από την πολιτική καταπίεση, τη βία των συμμοριών και των καρτέλ ναρκωτικών.

Τυπικά η αμερικανική κυβέρνηση έχει το δικαίωμα, σύμφωνα με τη δεσμευτική για τα μέλη του ΟΗΕ σύμβαση για τους πρόσφυγες του 1951, να στείλει αιτούντες ασύλου σε τρίτες, ασφαλείας χώρες. Το ζήτημα είναι ότι προφανώς οι συγκεκριμένες χώρες δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να θεωρηθούν “ασφαλείς”, καθώς μαστίζονται από εγκληματικότητα και κοινωνικά προβλήματα πολύ όμοια με αυτά των χωρών από τις οποίες προσπαθούν να ξεφύγουν οι αιτούντες άσυλο. Ενδεικτικά η Ονδούρα έχει δείκτη δολοφονιών 40 στις 100.000 και η Γουατεμάλα 22,4 στις 100.000, που είναι από τους υψηλότερους στο δυτικό ημισφαίριο. Οι ίδιες οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν τον κίνδυνο που υπάρχει σε αυτές τις χώρες. Μάλιστα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει εκδώσει ταξιδιωτική οδηγία για τη Γουατεμάλα, την οποία χαρακτηρίζει από “τις πιο επικίνδυνες χώρες στον κόσμο” με “ανησυχητικά υψηλό επίπεδο δολοφονιών”.

 

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: