“Σας παρακαλώ μη με σκοτώσετε” – Nέα δολοφονία “αλά Τζορτζ Φλόιντ” από αστυνομικούς στην Καλιφόρνια

Ο άντρας αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα, ενώ όλο το περιστατικό διαδραματίστηκε μπροστά στη μητέρα και την αδελφή του, που έχουν προσφύγει νομικά κατά της αστυνομίας.

Το “νέο αεράκι” που φέρνει η ανάληψη της αμερικανικής διακυβέρνησης από το Τζο Μπάιντεν φαίνεται με το καλημέρα σας, όχι μόνο χάρη στον πρώτο βομβαρδισμό της θητείας του, αλλά και σε θέματα αστυνομικής βίας. Υπενθυμίζουμε εξάλλου ότι ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος, στην προεκλογική περίοδο, με αφορμή τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, είχε υποδείξει στους αστυνομικούς “να τους πυροβολείτε στα πόδια” ως “εναλλακτική” τεχνική σύλληψης.

Ως “τεχνική Τζορτζ Φλόιντ” περιγράφει ο δικηγόρος της οικογένειας Κίντο στην Καλιφόρνια, τον τρόπο με τον οποίο ακινητοποιήθηκε ο 30χρονος Άντζελο Κίντο από αστυνομικούς, οι οποίοι έκατσαν στο λαιμό του επί πέντε λεπτά, με αποτέλεσμα ο άτυχος άντρας να ξεψυχήσει στο νοσοκομείο τρεις μέρες αργότερα.

Ο Κίντο, που ήταν βετεράνος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, υπέφερε από χρόνια ψυχολογικά προβλήματα και έπαθε κρίση, με αποτέλεσμα η οικογένειά του να φωνάξει την αστυνομία, φοβούμενη για την κατάστασή του. Η αστυνομία μπήκε στο σπίτι και ακινητοποίησε τον άνδρα, ο οποίος φώναζε “σας παρακαλώ, μη με σκοτώσετε”, σύμφωνα με τη μαρτυρία της μητέρας του, Κασάντρα Κίντο – Κόλινς. “Του πέρασαν χειροπέδες και ένας από τους αξιωματικούς έβαλε το γόνατό του στο πίσω μέρος του λαιμού του καθ’ όλη τη διάρκεια που ήμουν στο δωμάτιο”, λέει η γυναίκα. Η ίδια αγκάλιαζε το γιο της για να τον ηρεμήσει, μέχρι τη στιγμή που κατέφτασαν οι αστυνομικοί, που όπως λέει, δεν έκαναν τίποτε για να ελέγξουν την κατάσταση.

“Εμπιστευόμουν την αστυνομία, γιατί νόμιζα πως ήξεραν τι κάνουν”, ανέφερε η χαροκαμένη μητέρα, “αλλά στην πραγματικότητα ήταν παθητικός και οφθαλμοφανώς μη επικίνδυνος ή απειλητικός, γι’ αυτό ήταν απόλυτα αχρείαστο αυτό που του κάνανε”. Προσθέτει πως οι αστυνομικοί δε φορούσαν τις κάμερες σώματος, αλλά η ίδια τράβηξε με το κινητό της τη σκηνή από τη στιγμή που γιος της έπαψε να κινείται.

Πριν λίγες μέρες η οικογένεια προσέφυγε νομικά κατά του αστυνομικού τμήματος της πόλης Αντιόχεια, έχοντας επίσης την πρόθεση να φτάσει το θέμα στα ομοσπονδιακά δικαστήρια των ΗΠΑ.

Ο δικηγόρος της οικογένειας Κίντο, Τζον Μπέρις, δήλωσε πως “αναφέρομαι σε τεχνική Τζορτζ Φλόιντ, αυτό είναι που του αφαίρεσε τη ζωή και δεν μπορεί να θεωρηθεί νόμιμη τεχνική. Βλέπουμε όχι μόνο παραβίαση των δικαιωμάτων του πολίτη, αλλά και παραβίαση των δικαιωμάτων της μητέρας και των αδερφών του, που είδαν τι του συνέβαινε”.

Οι βάναυσες συμπεριφορές της αστυνομίας ειδικά σε άτομα με ψυχολογικά προβλήματα έχουν έρθει πολλές φορές στο φως της δημοσιότητας, χωρίς να υπάρξει καμία συνέπεια για τους εμπλεκόμενους αστυνομικούς. Χαρακτηριστικό είναι πως μόλις αυτή τη βδομάδα έγινε γνωστό πως κανένας αστυνομικός δε θα αντιμετωπίσει κατηγορίες για το θάνατο του 41χρονου Daniel Prude στην πόλη Ρότσεστερ της Νέας Υόρκης, στον οποίο πέρασαν πλαστική σακούλα στο κεφάλι, με αποτέλεσμα να μείνει εγκεφαλικά νεκρός και να ξεψυχήσει μερικές μέρες αργότερα. Η είδηση προκάλεσε αντιδράσεις και διαδηλώσεις στην περιοχή κατά της ατιμωρησίας.

Μέχρι στιγμής, η αστυνομίας της Αντιόχειας αρνείται να σχολιάσει τις συνθήκες θανάτου του Κίντο.

Με πληροφορίες από nypost.com

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: