«Η ρίζα από ένα στάχυ που ξεριζώνεται θα ξαναγεμίσει τον κάμπο με στάχυα»

Η δεύτερη μεγαλύτερη πολεμική μηχανή στον κόσμο χρειάζεται «ασφάλεια» κατά τον κ. Κοτζιά. Δεν μπορείς να μην αναρωτιέσαι σε ποια ασφάλεια αναφέρεται, όταν αυτή  κατέχει στρατιωτικά τη γη άλλου, σπέρνει την καταστροφή, την βία την τρομοκρατία και τον θάνατο σε άμαχο πληθυσμό, ισοπεδώνει σχολεία και πυκνοκατοικημένους προσφυγικούς καταυλισμούς με τα πιο σύγχρονα θανατηφόρα όπλα.

«Η ρίζα από ένα στάχυ που ξεριζώνεται θα ξαναγεμίσει τον κάμπο με στάχυα»

Μαχμούντ Νταρoυίς

Η δεύτερη μεγαλύτερη πολεμική μηχανή στον κόσμο χρειάζεται «ασφάλεια» κατά τον κ. Κοτζιά. Δεν μπορείς να μην αναρωτιέσαι σε ποια ασφάλεια αναφέρεται, όταν αυτή  κατέχει στρατιωτικά τη γη άλλου, σπέρνει την καταστροφή, την βία την τρομοκρατία και τον θάνατο σε άμαχο πληθυσμό, ισοπεδώνει σχολεία και πυκνοκατοικημένους προσφυγικούς καταυλισμούς με τα πιο σύγχρονα θανατηφόρα όπλα. Πώς αποδέχεσαι να βαπτίζονται από το ισραηλινό πολιτικό προσωπικό οι δολοφονίες ακριβείας «ενεργή αυτοάμυνα»; Επί δεκαετίες να παραβιάζονται καθημερινά τα ανθρώπινα δικαιώματα των Παλαιστινίων, την κατοχή, τις πράξεις τους – εγκλήματα πολέμου και το Ισραηλινό κράτος μαζί με τους συμμάχους του να  αγνοεί προκλητικά όλες τις Διεθνής Συνθήκες, Διεθνές Δίκαιο, τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, την Διεθνή Αμνηστία και την Human Rights Watch;

Εποικισμοί

Παρά την ανεξάρτητη έκθεση του ΟΗΕ, το 2013, η οποία διαπιστώνει συστηματική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Παλαιστινίων, ο Νετανιάχου και η κυβέρνησή του επιμένουν στις πολιτικές του εποικισμού, του απαρτχάιντ και της εθνοκάθαρσης. Από το 1967 μέχρι σήμερα, το Ισραήλ έχει χτίσει πάνω από 250 εβραϊκούς οικισμούς στα Κατεχόμενα, ενώ ο αριθμός των εποίκων ξεπερνά τις 650.000. Έχουν δεχτεί εισβολές των κατοχικών στρατευμάτων στα σπίτια τους πολλές δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι, έχουν κατεδαφιστεί 28.000 σπίτια Παλαιστινίων. Μόνο από το 1993 και μετά, δηλαδή μετά την υπογραφή του Όσλο, έχουν κατασχεθεί 600.000 στρέμματα γης ενώ 481 Παλαιστίνιοι κάτοικοι της Ιερουσαλήμ έχασαν την υπηκοότητά τους.

Μετά την αναγνώριση της Παλαιστίνης από τον ΟΗΕ, το Ισραήλ ανήγγειλε νέους εποικισμούς στη Δυτική Όχθη και σε περιοχές της Ανατολικής Ιερουσαλήμ που οι Παλαιστίνιοι διεκδικούν ως μέρος του μελλοντικού τους κράτους. Το άρθρο 49 της τέταρτης Συνθήκης της Γενεύης, απαγορεύει τη μεταφορά πληθυσμών σε κατεχόμενες περιοχές, πρακτική που συνιστά εν δυνάμει έγκλημα πολέμου. Η επιλογή γης που άλλοτε χρησιμοποιείται ως πρόσχημα, σε παλιές πόλεις κατά την περίοδο της Βρετανικής αποικιοκρατίας και άλλοτε η βιβλική τους παράδοση όπως στην Χεβρώνα.

Η επιλογή των τοποθεσιών όπου ανεγείρονται οι εποικισμοί δεν είναι μια τυχαία διαδικασία. Είναι στρατηγική μελέτη (κορφές λόφων στην Δ. Όχθη, υδάτινοι πόροι) που αποκλείει  την ίδρυση ενός βιώσιμου ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους. Καλλιέργειες καταστράφηκαν ή  «πέρασαν» στους έποικους, αιωνόβιοι ελαιώνες ξεριζώθηκαν, μεγάλες εκτάσεις γης παραμένουν αναξιοποίητες επειδή αποτελούν «ζώνες ασφαλείας» και δρόμους για τους έποικους. Οι κατοχικές δυνάμεις έχουν δημεύσει όλες τις περιοχές, τους φυσικούς πόρους και δη τους υδάτινους υδροφόρους ορίζοντες, καθώς εκμεταλλεύονται 50.000.000 κ.μ. νερού προς όφελος των εποίκων. Δεν φτάνει που κλέβουν το νερό των Παλαιστινίων, τους υποχρεώνουν μάλιστα να το πληρώνουν…. η τιμή  αυξάνεται διαρκώς έχοντας αγγίξει η αύξηση, τα τελευταία χρόνια, το 200%!

Ένας Παλαιστίνιος έχει ημερησίως πρόσβαση σε 86 λίτρα νερού, εκ των οποίων τα 60 δεν είναι πόσιμα, ενώ ένας Ισραηλινός, συμπεριλαμβανομένων των εποίκων, έχει πρόσβαση σε 280 λίτρα νερό ημερησίως. Ας σημειωθεί ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι η ελάχιστη ποσότητα νερού που χρειάζεται ένας άνθρωπος για να πιει, να φάει και να διατηρεί στοιχειώδεις συνθήκες υγιεινής, είναι 100 λίτρα νερό ημερησίως.

Πολιτικοί κρατούμενοι

Σχεδόν 7.000 Παλαιστίνιοι κρατούνται στις φυλακές του Ισραήλ, πολλοί εκ των οποίων χωρίς καν δίκη, σε απάνθρωπες συνθήκες κράτησης ανάμεσα τους και 422 παιδιά ηλικίας 12 έως 17 ετών. Κορυφαίες ισραηλινές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων περιγράφουν τις συνθήκες στις φυλακές, όπως η φυλακή Shikma στο νότιο Ισραήλ, ως «κόλαση». Μεγάλος αριθμός κρατείται σε απομόνωση σε περιορισμένο χώρο 2 τ.μ. για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Βασανιστήρια, σκόπιμη στέρηση ιατρικής φροντίδας, κάκιστη διατροφή, και  η καταγγελία κρατούμενων για την χρησιμοποίησή τους σαν πειραματόζωα σε ιατρικά πειράματα και δοκιμές φαρμάκων ποτέ δεν διαψεύστηκε.

Οι χωρίς δίκη κρατούμενοι με πολυετή φυλάκιση είναι πάνω από 500. Περίπου 800.000 από τους εν ζωή Παλαιστίνιους έχουν δοκιμάσει στη ζωή τη φυλακή. «Το Ισραήλ έχει καθιερώσει ένα διπλό νομικό καθεστώς, μια μορφή δικαστικού απαρτχάιντ που ουσιαστικά δεν τιμωρεί τους Ισραηλινούς για τα εγκλήματα που διαπράττουν εναντίον των Παλαιστινίων, ενώ ποινικοποιεί την παλαιστινιακή υπόσταση και αντίσταση. Τα δικαστήρια του Ισραήλ είναι μια παρωδία της δικαιοσύνης και προφανώς όργανα της αποικιακής στρατιωτικής κατοχής. Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ το ποσοστό καταδίκης για τους Παλαιστίνιους στα στρατιωτικά δικαστήρια είναι σχεδόν 90 τοις εκατό. Ανάμεσα στους εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιους, που το Ισραήλ έχει αιχμαλωτίσει,  είναι παιδιά γυναίκες, βουλευτές, ακτιβιστές, δημοσιογράφοι, υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ακαδημαϊκοί, πολιτικοί, ακτιβιστές, υποστηρικτές, μέλη των οικογενειών των κρατουμένων. Και όλα αυτά γίνονται με έναν στόχο: να θάψουν τις νόμιμες προσδοκίες ενός ολόκληρου έθνους». Μαρουάν Μπαργούτι, 16 Απριλίου 2017

Τείχος του Απαρτχάιντ, Τείχη του Αίσχους, τείχη και συρματοπλέγματα παντού

700 χλμ. και συνεχίζει να επεκτείνεται το τείχος υψίστης ασφαλείας, παρά τις πολλαπλές συστάσεις για παραβίαση του διεθνούς δικαίου με ηλεκτροφόρο φράκτη, τάφρο, κάμερες και ελεύθερους σκοπευτές που το 85% βρίσκεται εντός των Παλαιστινιακών εδαφών  (έχοντας απαλλοτριώσει 60.000 στρέμματα παλαιστινιακής γης), απομονώνοντας έτσι το 10% του Παλαιστινιακού λαού. Αποτέλεσμα τα τείχη του Αίσχους η προσάρτηση του πιο εύφορου τμήματος της Δυτικής Όχθης, η δύσκολη έως ανύπαρκτη επικοινωνία μεταξύ των παλαιστινιακών περιοχών,  ο οικονομικός στραγγαλισμός, ο έλεγχος των βασικών υδάτινων πόρων στην περιοχή, και η προστασία των επεκτατικών εποικισμών στις Κατεχόμενες Περιοχές.  Κοντά στις 30.000 Παλαιστίνιοι  χρειάζονται ειδική άδεια από τον ισραηλινό στρατό για να μετακινούνται από και προς τα δικά τους χωράφια. Επίσης απέκλεισε 100 πόλεις και χωριά από την Δυτική Όχθη.  Πόλεις και χωριά έχουν μετατραπεί σε φυλακές πλήρους αποκλεισμού ανάμεσα σ’ αυτές και της Υγείας, Παιδείας και Υπηρεσιών.

Ιερουσαλήμ

Η πολιτική της εξόντωσης 200.000 Παλαιστίνιων κάτοικων της Ιερουσαλήμ που έχουν αποκλειστεί από την υπόλοιπη Δυτική Όχθη γίνεται με τους εξής παράνομους τρόπους: 1) Απαγόρευση έκδοσης οποιασδήποτε μορφής οικοδομικής άδειας 2) Ανάκληση των παλιών αδειών 3) Κατεδάφιση εκατοντάδων κατοικιών που χαρακτηρίζονται παράνομες. 4). Εποικισμός (το 90% των εβραϊκών οικισμών επικεντρώνονται γύρω από τα Ιεροσόλυμα, την Ραμάλλα και δυτικά της Νάμπλους) περιοχές που αποτελούν το επίκεντρο της παλαιστινιακής οικονομίας.

Checkpoint (σημεία ελέγχου)

Από τη δεκαετία του 1990, το Ισραήλ δημιούργησε εκατοντάδες μόνιμα οδοφράγματα και σημεία ελέγχου που στελεχώθηκαν από την ισραηλινή στρατιωτική ή τη συνοριακή αστυνομία.

Τον Σεπτέμβριο του 2011, το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων των Ηνωμένων Εθνών (OCHA)  δήλωσε ότι υπήρχαν 522 οδοφράγματα και σημεία ελέγχου που παρεμπόδιζαν το παλαιστινιακό λαό στη Δυτική Όχθη, από τα 503 τον Ιούλιο του 2010. Ο αριθμός αυτός δεν περιλαμβάνει τα προσωρινά σημεία ελέγχου γνωστά ως «μεταφερόμενα σημεία», από τα οποία κατά μέσο όρο ήτανε 495 το μήνα στη Δυτική Όχθη το 2011, από τα 351 κατά μέσο όρο τον μήνα τα δύο προηγούμενα έτη.

Ωστόσο, σύμφωνα με το Ισραηλινό κράτος , μετά την απόσυρση της πλειοψηφίας των σημείων ελέγχου ως χειρονομία καλής θέλησης, τον Μάιο του 2013 υπήρχαν 13 σημεία ελέγχου στη Δυτική Όχθη. Ο αριθμός αυτός δεν περιλαμβάνει τα πολυάριθμα οδοφράγματα που εμποδίζουν τους Παλαιστίνιους να διασχίσουν τον τοίχο, γεγονός που σε πολλές περιπτώσεις αποκλείει την πρόσβαση σε περιοχές της Δυτικής Όχθης.

Θανατηφόρα αποτελέσματα, κατάχρηση βίας και ταπείνωσης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας είναι οι καθημερινές καταγραμμένες  παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ελεύθερης διακίνησης σε χώρους δουλειάς, νοσοκομεία και σχολεία.

Οι καθημερινές καταγραφές του Machsom Watch ή το Checkpoint Watch  μια ομάδα ισραηλινών γυναικών που παρακολουθούν και τεκμηριώνουν τη συμπεριφορά στρατιωτών και αστυνομικών σε σημεία ελέγχου στη Δυτική Όχθη: «Εμείς οι παρατηρητές … είδαμε την καθημερινή ταπείνωση και κακοποίηση, την απελπισία και την ανικανότητα των Παλαιστινίων στα σημεία ελέγχου», είναι περιγραφικές.  Τα μέλη της παρακολουθούν επίσης και τεκμηριώνουν τις διαδικασίες στα στρατιωτικά δικαστήρια και βοηθούν τους Παλαιστινίους να διασχίζουν τα σημεία ελέγχου της IDF. Σε έκθεση του παρατηρητήριου ανθρωπίνων δικαιωμάτων του  ΟΗΕ, δήλωσε ότι γίνεται «εμφανές» ότι το σημείο ελέγχου και τα εμπόδια, που οι ισραηλινές αρχές δικαιολόγησαν από την αρχή της δεύτερης Ιντιφάντα (Σεπτέμβριος 2000) ως προσωρινή στρατιωτική αντίδραση σε βίαιες αντιπαραθέσεις και επιθέσεις εναντίον ισραηλινών πολιτών, εξελίσσεται σε ένα «μόνιμο σύστημα ελέγχου» που μειώνει σταθερά τον διαθέσιμο χώρο για την ανάπτυξη των Παλαιστινίων και κίνηση προς όφελος του αυξανόμενου πληθυσμού των αποίκων του Ισραήλ.

Μεταξύ του 2000 και του 2006 τουλάχιστον 68 γυναίκες γέννησαν σε σημεία ελέγχου από τα οποία 35 παιδιά είχαν χαθεί  και πέντε πέθαναν κατά τον τοκετό, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

«Η ρίζα από ένα στάχυ που ξεριζώνεται θα ξαναγεμίσει τον κάμπο με στάχυα»

«Η ρίζα από ένα στάχυ που ξεριζώνεται θα ξαναγεμίσει τον κάμπο με στάχυα»

Αμερικανική βοήθεια

«Από τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ, τον Οκτώβριο  1973, το Ισραήλ  έχει γίνει ο μεγαλύτερος ετήσιος αποδέκτης της άμεσης οικονομικής και στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ, ο μεγαλύτερος συνολικός αποδέκτης από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η συνολική άμεση βοήθεια των ΗΠΑ στο Ισραήλ ανέρχεται σε πάνω από 140 δισεκατομμύρια δολάρια (μέχρι το 2003). Το Ισραήλ λαμβάνει κάθε χρόνο περίπου 3 δισεκατομμύρια δολάρια άμεσης εξωτερικής βοήθειας, δηλαδή περίπου το ένα πέμπτο του συνολικού προϋπολογισμού εξωτερικής βοήθειας της Αμερικής.»

John J. Mearsheimer and Stephen M. Walt, «The Israel Lobby and U.S. Foreign Policy»

Και

Τα τελευταία 20 χρόνια, οι Η.Π.Α. απέσυραν σταδιακά την οικονομική βοήθεια προς το Ισραήλ και σταδιακά την αντικατέστησαν με αυξημένη στρατιωτική βοήθεια. Τον Σεπτέμβριο του 2016, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η ισραηλινή κυβέρνηση υπέγραψαν ένα νέο δεκαετές Μνημόνιο Συμφωνίας όπου οι ΗΠΑ δεσμεύτηκαν να δώσουν στο Ισραήλ 38 δισεκατομμύρια δολάρια στρατιωτικής βοήθειας (33 δισεκατομμύρια δολάρια σε επιχορηγήσεις FMF και 5 δισεκατομμύρια δολάρια σε πυραυλική άμυνα) των 10 ετών (από το 2019 έως το έτος 2028). Αυτό το νέο Μνημόνιο αντικαθιστά την τρέχουσα 10ετή συμφωνία ύψους 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων που υπέγραψε η κυβέρνηση Μπους που λήγει το 2018. (Και δεν αναφέρουμε καν τις ευρωπαϊκές χώρες που έχουν αναπτύξει οικονομικές και στρατιωτικές σχέσεις με το Ισραήλ).

Αν ζαλίζουν ή είναι προκλητικά τα νούμερα που να δείτε όταν τα μετρήσεις με θανάτους άμαχου πληθυσμού.

Εδώ και δεκαετίες, το Ισραήλ κατέχει παράνομα παλαιστινιακά εδάφη (αγνοεί επιδεικτικά τα δεκάδες ψηφίσματα) με την πλήρη κάλυψη – στήριξη των στρατιωτικών του συμμάχων σε Ευρώπη και Αμερική και την  ένοχη σιωπή της αστικής τάξης αρκετών  αραβικών κυβερνήσεων.

Η αλληλεγγύη των λαών είναι αδιαπραγμάτευτη όπως και η διεθνοποίηση της απαίτησης για:

Άμεση, χωρίς όρους και προϋποθέσεις δημιουργία ανεξάρτητου, με εδαφική συνέχεια και βιώσιμου Παλαιστινιακού κράτους, στα σύνορα και εδάφη του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Την άμεση και χωρίς όρους αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων του Ισραήλ από τα κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη. Το άμεσο σταμάτημα των εποικισμών και τη διάλυσή τους. Την άμεση και χωρίς όρους άρση του αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας. Την κατεδάφιση του Ισραηλινού τείχους της ντροπής στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη. Την άμεση επανένωση των Παλαιστινιακών οικογενειών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ. Την άμεση απελευθέρωση όλων των Παλαιστίνιων κι άλλων πολιτικών κρατουμένων που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές, και των μελών του Παλαιστινιακού Νομοθετικού Συμβουλίου.

ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΟ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ ΛΑΟ

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: