Πτώματα θυμάτων του κορονοϊού μαζεύει από τους δρόμους η κυβέρνηση πραξικοπηματιών στη Βολιβία

Η παράνομη κυβέρνηση Ανιές προσπαθεί να συσκοτίσει τον πραγματικό αριθμό των θανάτων, όμως οι εκατοντάδες σωροί που μαζεύτηκαν σε δρόμους, σπίτια κι αυτοκίνητα μέσα σε λίγες μέρες αποκαλύπτουν μια ιστορία φρίκης και εγκληματικής ολιγωρίας των αρχών.

Εκτός ελέγχου είναι η κατάσταση σε ό,τι αφορά την πανδημία στη Βολιβία, όπου η κυβέρνηση των πραξικοπηματιών υπό τη Ζανίνε Ανιές αδυνατεί να παρέχει οποιαδήποτε προστασία στο λαό, την ώρα που τα κρούσματα βρίσκονται σε εκθετική αύξηση και οι θάνατοι αυξάνονται, χωρίς πάντα να καταγράφονται με αιτία θανάτου τον κορονοϊό. Αντιθέτως, είναι φανερή η προσπάθεια συγκάλυψης της έκτασης των θανάτων, μαζί με την πλήρη αδιαφορία για την τύχη των θυμάτων.

Αυτό αναδεικνύεται από τα ίδια τα στοιχεία της ελεγχόμενης από τους πραξικοπηματίες αστυνομία, που ανακοίνωσε την Τρίτη ότι περισυνέλεξε 420 πτώματα από δρόμους, σπίτια ή και οχήματα μόνο τις τελευταίες πέντε μέρες και μόνο στις δυο μεγαλουπόλεις της πρωτεύουσας Λα Πας και της Σάντα Κρους.

Οι αρχές παραδέχτηκαν ότι τουλάχιστον τα 4/5 των νεκρών οφείλονται στον COVID-19. Επιπλέον, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Εγκληματολογικών Ερευνών, από την 1η Απρίλη ως τις 19 Ιούλη, έχουν περισυλλεγεί 3016 πτώματα σε ολόκληρη τη χώρα. Oι σωροί αυτοί έχει καταγραφεί να μπαίνουν κυριολεκτικά σε μακρόστενα χαρτόκουτα αντί φερέτρου, προκειμένου να μεταφερθούν για την ταφή τους. Αυτός ο αριθμός από μόνος του ήδη ξεπερνάει τους 2273 καταγεγραμμένους θανάτους της πανδημίας που αναγνωρίζει επίσημα το καθεστώς Ανιές. Την ίδια ώρα το υπουργείο υγείας υπόσχεται πως έρχονται περισσότερα τεστ και ο κατάλληλος εξοπλισμός για την αποσυμφόρηση των εργαστηριών. Πριν από λίγους μόνο μήνες, η ντε φάκτο κυβέρνηση εξανάγκαζε τους Βολιβιανούς πολίτες στην Αργεντινή να πληρώσουν μόνοι τους τεστ κορονοϊού αν ήθελαν να επαναπατριστούν στη χώρα τους. Σε μια κίνηση εντυπωσιασμού, το καθεστώς Ανιές διέταξε τις υγειονομικές αρχές να αναλάβουν απευθείας τη διοίκηση νοσοκομείων, κλινικών, αλλά και νεκροταφείων, σε μια απόπειρα διαχείρισης των διογκούμενων περιστατικών.

Ο εξόριστος νόμιμος πρόεδρος Έβο Μοράλες, που έχει κατ’επανάληψη επικρίνει σφοδρά την πολιτική των πραξικοπηματιών στη δημόσια υγεία, ανέφερε ότι τα νεόδμητα νοσοκομεία της κυβέρνησής του παραμένουν παροπλισμένα με ευθύνη των ιθυνόντων που διοικούν τη Βολιβία.

Με πληροφορίες από telesur

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: