Πρόταση συγχώνευσης SPD και Die Linke από τον πρώην αντιπρόεδρο των σοσιαλδημοκρατών στη Γερμανία

Το ηγετικό στέλεχος ποντάρει στην πλήρη μετεξέλιξη της Die Linke, με αποβολή των όποιων – καθαρά ρητορικών – “ριζοσπαστικών” στοιχείων από τη ρητορική και το πρόγραμμά της, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την αναβάπτιση της χρεωκοπημένης παλιάς σοσιαλδημοκρατίας στα νάματα μιας “παναριστερής συμμαχίας”.

Η πρόταση για συγχώνευση SPD και Die Linke είναι κάπως σαν την καθ’ ημάς είδηση για τον ειδικό φρουρό που αναβοσβήνει αθόρυβα. Αυτή τη φορά ωστόσο επανήλθε με φορά στο προσκήνιο, καθώς τη διατύπωση ένα σημαίνον στέλεχος της παραδοσιακής σοσιαλδημοκρατίας της Γερμανίας, ο Ραλφ Στέγκνερ, μέχρι πρόσφατα αντιπρόεδρος του SPD και ηγέτης των σοσιαλδημοκρατών στο βόρειο κρατίδιο του Σλέσβιχ Χολστάιν. Θεωρεί ότι μεσοπρόθεσμα είναι εφικτή μια συγχώνευση του SPD με την “Die Linke”, που όχι μόνο βαδίζει εδώ και καιρό σε μονοπάτια σοσιαλδημοκρατικοποίησης, έχοντας σε κάποια θέματα θέσεις δεξιότερες και από του αδελφού κόμματος του στην Ελλάδα, το ΣΥΡΙΖΑ, αλλά έχει ήδη μακροχρόνια εμπειρία συνύπαρξης με τους “κλασικούς” σοσιαλδημοκράτες σε μια σειρά δήμους και κρατίδια της χώρας, με αντιλαϊκά ως επί το πλείστον αποτελέσματα.

Ο Στέγκνερ, που αυτοπροσδιορίζεται ως “αριστερή πτέρυγα” του SPD, δεν τοποθετεί τη συγχώνευση πριν από τα 4 ή 5 χρόνια από τώρα, αλλά διαβλέπει πως «η πιθανότητατων αυτή θα αυξάνεται όσο η βούληση για διαμόρφωση και διακυβέρνηση θα κυριαρχεί μέσα στο Αριστερό Κόμμα και όσο οι σεχταριστικές θέσεις για την Ευρώπη και ο εθνικισμός δεν θα αντιπροσωπεύονται πλέον». Το ηγετικό στέλεχος ποντάρει στην πλήρη μετεξέλιξη της Die Linke, με αποβολή των όποιων – καθαρά ρητορικών – “ριζοσπαστικών” στοιχείων από τη ρητορική και το πρόγραμμά της, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την αναβάπτιση της χρεωκοπημένης παλιάς σοσιαλδημοκρατίας στα νάματα μιας “παναριστερής συμμαχίας”. Το άγχος του πολιτικού του χώρου γίνεται φανερό κι από τη φράση του Στέγκνερ πως: «ο πολιτικός κατακερματισμός της δημοκρατικής αριστεράς θα ωφελήσει μόνο τους συντηρητικούς και τα ακροδεξιά κόμματα». Όλα αυτά βέβαια τη στιγμή που το SPD συγκυβερνά για τρίτη φορά με τους “συντηρητικούς” χριστιανοδημοκράτες και χριστιανοκοινωνιστές.

Θεωρώντας πως στο “Die Linke” υπάρχουν “λογικοί άνθρωποι”Σημείωσε ότι μέσα στην «Αριστερά» υπάρχουν «λογικοί άνθρωποι», όπως ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας Ντίτμαρ Μπαρτς και ο πρωθυπουργός της Θουριγγίας Μπόντο Ράμελοου, ο Στέγκνερ υπογραμμίζει την ανάγκη “πολιτικού διαλόγου” για να επιτευχθεί σε ένα βάθος χρόνου η πολυπόθητη για εκείνον συγχώνευση των δύο κομμάτων. Η αναζωπύρωση της πρότασης αυτής έρχεται σε μια περίοδο έντονων αναδιαμορφώσεων στο αστικό πολιτικό σκηνικό της Γερμανίας, με το ακροδεξιό AfD να επιδιώκει να γίνει αντίπαλο δέος της άλλοτε αδιαμφισβήτητα κραταιάς χριστιανοδημοκρατίας, το SPD να παραπαίει από ήττα σε ήττα, τους Πράσινους να διεκδικούν το δικό τους μερίδιο στην κεντροαριστερή πίτα και την Die Linke να έχει μια φθίνουσα πορεία τα τελευταία χρόνια, με αντιφατικές όμως ενδείξεις ενίσχυσής της σε κάποια παραδοσιακά προπύργια της στην τέως ΓΛΔ, όπως στη Θουριγγία, και μεγάλης υποχώρησης σε άλλα, όπως η Σαξονία.

Με πληροφορίες από rizospastis.gr

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: