Προς αποπομπή ναζιστής καθηγητής πανεπιστημίου στην Ιταλία για ανάρτηση που δικαίωνε το Χίτλερ

Eνώ εδώ και καιρό ο καθηγητής έκανε αναρτήσεις ξεκάθαρα αντισημιτικού περιεχομένου, δεν είχε κινηθεί καμία διαδικασία εναντίον του, κάτι που προφανώς τον αποθράσυνε, κάνοντάς τον να πιστεύει ότι θα μπορούσε ελεύθερα να διαφημίζει το ναζισμό και τον ηγέτη του, Αδόλφο Χίτλερ.

Σάλο έχει προκαλέσει στην Ιταλία η αποκάλυψη πως καθηγητής φιλοσοφίας του δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Σιένας Εμανουέλε Καστρούτσι είναι ναζιστής, που φροντίζει μάλιστα να μοιράζεται δημόσια τις πεποιθήσεις του μέσω ΜΚΔ. Το αξιοπρόσεκτο μάλιστα είναι, πως, ενώ εδώ και καιρό ο καθηγητής έκανε αναρτήσεις ξεκάθαρα αντισημιτικού περιεχομένου, δεν είχε κινηθεί καμία διαδικασία εναντίον του, κάτι που προφανώς τον αποθράσυνε, κάνοντάς τον να πιστεύει ότι θα μπορούσε ελεύθερα να διαφημίζει το ναζισμό και τον ηγέτη του, Αδόλφο Χίτλερ.

Το προφίλ του καθηγητή έβριθε από αναφορές στα αποδεδειγμένα πλαστά και γεμάτα μίσος για τους Εβραίους Πρωτόκολλα των Σοφών της Σιών, σκίτσα με καρικατούρες Εβραίων και αντισημιτικές λεζάντες, ενώ υπήρχε και μια ανάρτηση που έγραφε “δεν υπάρχει τίποτε  που οι Εβραίοι φοβούνται περισσότερο από έναν λαό ενωμένο”, που αποδίδεται στον Κορνέλιου Ζελέα Κοντρεάνου, ιδρυτή της φασιστικής Σιδερένιας Φρουράς στη Ρουμανία του μεσοπολέμου.

Κορυφώνοντας το φιλοναζιστικό του κρεσέντο, ο Καστρούτσι έφτασε να αναρτήσει εικόνα του Χίτλερ, με το σχόλια “Σας είπαν πως ήμουν ένα τέρας για να μη μάθετε πως πάλεψα ενάντια στα πραγματικά τέρατα που σήμερα σας κυβερνούν κυριαρχώντας τον κόσμο”. Μετά από αυτό, δε γινόταν να συνεχιστεί η ανοχή στις φασιστικές απόψεις που επί τόσο καιρό εκθείαζε ο καθηγητής, ο οποίος πάντως προσπάθησε να υπερασπιστεί την ωδή του στο Χίτλερ ως “ιστοριογραφική κρίση η ελευθερία της οποίας είναι συνταγματικά εγγυημένη”.

To πανεπιστήμιο της Σιένας εξέδωσε ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία διαβεβαιώνει πως “έχει αποδείξει σε πολλές περιστάσεις πως είναι ξεκάθαρα αντιφασιστικό και αρνείται κάθε μορφή ιστορικού αναθεωρητισμού σχετικά με το ναζισμό”, χαρακτηρίζοντας “προσωπικές απόψεις” τα γραφόμενα του Καστρούτσι. Απόψεις τις οποίες προφανώς το ανώτατο ίδρυμα της τοσκανικής πόλης ανέχτηκε για αρκετό καιρό πριν προχωρήσει σε οποιαδήποτε παρέμβαση, όπως την απόφαση πριν λίγες μέρες να του στερήσει το δικαίωμα εξέτασης του μαθήματός του στο πανεπιστήμιο. Η οριστική ετυμηγορία της συγκλήτου θα έρθει ωστόσο την Πέμπτη και κατά μία ειρωνεία της ιστορίας, η απαλλαγή του από τα διδακτικά του καθήκοντα, εφόσον επιβεβαιωθεί, θα στηριχθεί σε ένα νόμο το 1933, της φασιστικής περιόδου δηλαδή, “περί υπεράσπισης της τιμής του πανεπιστημίου”.

Με πληροφορίες από: giornalettismo.it

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: