Πανευρωπαϊκή απεργία στην Άμαζον προωθούν εργαζόμενοι στην Ισπανία

Στόχος η συντονισμένη δράση σε μια σειρά χωρών για τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα των επιμέρους κινητοποιήσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη κυρίως σε Ισπανία και Γερμανία.

Κάλεσμα για πανευρωπαϊκή απεργία την ερχόμενη βδομάδα απευθύνουν στους συναδέλφους τους εργαζομένους της Άμαζον στην Ισπανία, καθώς μόνο έτσι η εταιρεία δε θα μπορέσει να χρησιμοποιήσει το διεθνές της δίκτυο για την εξασθένηση των συνεπειών της απεργίας. Όπως σημειώνουν στην ανακοίνωσή τους, η οποία υπάρχει αναρτημένη στο διαδίκτυο σε πολλές γλώσσες, η αντίδραση των εργαζομένων ολοένα και μεγαλώνει, παρότι η εταιρεία φροντίζει να ανοίγει νέα κέντρα σε χώρες μειωμένης συνδικαλιστικής δραστηριότητας.

Είναι ενδεικτικό ότι στην Πολωνία αξιοποιείται ο σκληρός αντιαπεργιακός νόμος της χώρας ώστε να επιβάλλονται άθλιοι μισθοί, ενώ στην Γερμανία εδώ και καιρό βρίσκονται σε εξέλιξη κινητοποιήσεις για τη σύναψη συλλογικής σύμβασης για ενιαίους μισθούς και δικαιώματα για τους εργαζόμενους όλων των παραρτημάτων της επιχείρησης. Στη Γαλλία είναι σε ισχύ ένα εξουθενωτικό σύστημα ελέγχου του χρόνου και της αποτελεσματικότητας των εργαζομένων, ενώ στην Ισπανία επιβλήθηκαν μονομερώς από την εργοδοσία οι όροι εργασίας όταν έληξε η προηγούμενη συλλογική σύμβαση. Η ελαστική εργασία με συμβάσεις ορισμένου χρόνου αποτελούν τον κανόνα στην Ιταλία, αλλά και σε όλο τον κόσμο παρά τα δισεκατομμύρια των κερδών της, οι συνθήκες εργασίας είναι συχνά άθλιες.

Οι Ισπανοί εργαζόμενοι εδώ και μήνες παλεύουν για νέα συλλογική σύμβαση με δικαιώματα και καλύτερες συνθήκες εργασίας, προχωρώντας μάλιστα σε απεργία στις 21 και 22 του περασμένου Μάρτη με συμμετοχή άνω του 95% των εργαζομένων, συνεχίζοντας έκτοτε την πίεση στην εταιρεία. Μόνο όμως μια πανευρωπαϊκή οργάνωση, περιλαμβανομένων των χωρών στις οποίες δεν υπάρχει συνδικαλιστική εκπροσώπηση των εργαζομένων, μπορεί να καταστήσει πραγματικά αποτελεσματική τη διεκδίκηση των εργατικών δικαιωμάτων.

Ως προτεινόμενη μέρα δράσης ορίζεται η 16η Ιούλη, η λεγόμενη “Prime day” της Άμαζον, όπου μέσω προσφορών η επιχείρηση πραγματοποιεί ένα σημαντικό μέρος του ετήσιου όγκου των πωλήσεών της. Η ανακοίνωση κλείνει με το σύνθημα “Υγεία και αξιοπρεπείς δουλειές για όλους τους εργαζόμενους της Άμαζον! Μέχρι τη νίκη πάντα!

 

 

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: