“Παγώνει” το Ισραήλ τη χορήγηση των εμβολίων σε συμμαχικές χώρες πριν από τους Παλαιστίνιους μετά τις αντιδράσεις

Η απόφαση προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, ακόμα και μέσα στον κυβερνητικό συνασπισμό του Ισραήλ, αλλά και παρέμβαση του γενικού εισαγγελέα, που αμφισβήτησε τη νομική αρμοδιότητα του πρωθυπουργού να λάβει μόνος του μια τέτοια απόφαση.

Σε αναγκαστική υπαναχώρηση, προσωρινά τουλάχιστον, αναγκάστηκε να προχωρήσει ο Βενιαμίν Νετανιάχου, που στόχευε να αξιοποιήσει διπλωματικά τα εμβόλια του Ισραήλ, προκειμένου να τα χορηγήσει σε άλλες χώρες με τις οποίες διατηρεί ή επιδιώξει να αποκτήσει φιλικούς δεσμούς. Το σχέδιο θα σήμαινε πως τα εμβόλια θα έβγαιναν από τα σύνορα πριν φτάσουν στους Παλαιστίνιους, οι οποίοι εξακολουθούν σε μεγάλο βαθμό να είναι αποκλεισμένοι από το “εμβολιαστικό θαύμα” της χώρας.

Την ώρα που η χώρα προχωρά σταδιακά σε άρση του λοκντάουν, με μια σειρά μαζικούς χώρους να ανοίγουν σε άτομα που έχουν εμβολιαστεί, ο Νετανιάχου ήθελε να εξαχθούν δεκάδες χιλιάδες δόσεις εμβολίου σε χώρες της Ευρώπης, της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής.

Η απόφαση προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, ακόμα και μέσα στον κυβερνητικό συνασπισμό του Ισραήλ, αλλά και παρέμβαση του γενικού εισαγγελέα, που αμφισβήτησε τη νομική αρμοδιότητα του πρωθυπουργού να λάβει μόνος του μια τέτοια απόφαση. Ο φόβος νέων δικαστικών περιπετειών για το Μπίμπι, που είναι γνώριμος των δικαστικών αιθουσών, τον ανάγκασε να ανακοινώσει πως “παγώνει κάθε δραστηριότητα” σε ό,τι αφορά την αποστολή εμβολίων εκτός συνόρων.

Πριν την αναστολή του σχεδίου είχαν ήδη εξαχθεί 5000 δόσεις σε χώρες της Κεντρικής Αμερικής, όπως η Γουατεμάλα και η Ονδούρα, που ακολούθησαν το παράδειγμα του Ντόναλντ Τραμπ, αναγνωρίζοντας ως πρωτεύουσα του Ισραήλ την Ιερουσαλήμ, μετακινώντας εκεί τις πρεσβείες τους.

Την ίδια στιγμή, η Παλαιστινιακή Αρχή έχει λάβει μόλις 2000 δόσεις του εμβολίου της Moderna, αναμένοντας ακόμα 3000 σε άγνωστο χρονοδιάγραμμα, ενώ η Ρωσία έχει δωρίσει 10.000 δόσεις του εμβολίου Sputnik V. Oι δόσεις αυτές είναι πολύ κάτω από τις ανάγκες των περίπου 5 εκ. Παλαιστινίων, αλλά δεν επαρκούν ούτε καν για την κάλυψη των υγειονομικών.

Το Ισραήλ ισχυρίζεται πως σύμφωνα με την Συμφωνία του Όσλο του 1993, η Παλαιστινιακή Αρχή είναι η ίδια υπεύθυνη να αναζητήσει εμβόλια, ενώ αντίθετα σύμφωνα με τον ΟΗΕ, το Ισραήλ ως κατοχική δύναμη υποχρεούται από τη Συνθήκη της Γενεύης να τα παρέχει.

Ο Νετανιάχου παίζει το εμβολιαστικό χαρτί για την επανεκλογή του στις εκλογές της 23ης Μαρτίου, προκειμένου να ξεμπερδέψει από δίκη για διαφθορά, είναι όμως άγνωστο να το κόμμα του Λικούντ κατορθώσει να συγκεντρώσει απόλυτη πλειοψηφία, παρά την πρωτιά τους στις δημοσκοπήσεις.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: