Όταν το Facebook λογόκρινε το 46ο Φεστιβάλ ΚΝΕ – Οδηγητή…

Το γύρο του διαδικτύου κάνει η είδηση ότι ο Mark Zuckerberg, ιδρυτής και ιδιοκτήτης του Facebook χρηματοδοτεί με 500.000 δολάρια την καμπάνια για τη νομιμοποίηση των ναρκωτικών στο Όρεγκον των ΗΠΑ…

Το γύρο του διαδικτύου κάνει η είδηση ότι ο Mark Zuckerberg, ιδρυτής και ιδιοκτήτης του Facebook χρηματοδοτεί με 500.000 δολάρια την καμπάνια για τη νομιμοποίηση των ναρκωτικών στο Όρεγκον των ΗΠΑ. Στο Όρεγκον ήδη από το 2015 είναι νόμιμη η χρήση κάνναβης, ενώ πριν τη νομιμοποίησή της επιτρεπόταν η χρήση 680 γραμ. κάνναβης μόνο σε όποιον λάμβανε διάγνωση από ιατρό ότι πάσχει από μετατραυματικό στρες. Σήμερα στο Όρεγκον η αγορά κάνναβης έχει αναπτυχθεί γύρω από ένα δίκτυο καταστημάτων πώλησης κάνναβης και ιδιωτικών κλινικών.

Τι  μαρτυρούν τα στοιχεία της Ετήσιας Έκθεσης Παρακολούθησης των Ναρκωτικών του ΟΗΕ (UNODC, 25/6/2020) για τις ΗΠΑ:

  • Η κερδοφορία από τη λιανική πώληση κάνναβης αυξήθηκε κατά 35% το 2019, φτάνοντας τα 12 δισ. δολάρια.
  • Καθημερινοί χρήστες κάνναβης είναι το 8,8% της ηλικιακής ομάδας 15-64 ετών και το 4,7% των 18χρονων.
  • Τη δεκαετία 2009-2018 έχει διπλασιαστεί η καθημερινή χρήση κάνναβης, ως αποτέλεσμα της νομιμοποίησής της σε όλο και περισσότερες Πολιτείες.
  • Τη δεκαετία 2009-2018 έχουμε διπλασιασμό των μαθητών που εξαρτώνται από την κάνναβη και ζητούν βοήθεια από θεραπευτικό πρόγραμμα (από 9% το 2009 σε 17% το 2018).

Κύριος παράγοντας της νομιμοποίησης της κάνναβης είναι η κερδοφορία των μονοπωλίων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο. Στόχος είναι η νομιμοποίηση της ευφορικής της χρήσης, διότι απευθύνεται σε μεγαλύτερο αγοραστικό κοινό. Αυτός είναι και ο λόγος που σήμερα τα μονοπώλια παραγωγής και εμπορίας κάνναβης στρέφονται και στα συνθετικά ναρκωτικά με συστατικά της κάνναβης (THC και CBD).

Η κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου είναι αυτή που «κινεί» και τη νομιμοποίηση όλων των ναρκωτικών, με πρόσχημα την καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου τους και η κάνναβη παίζει τον ρόλο του «πολιορκητικού κριού». Ήδη στην Ολλανδία πολιτικά κόμματα έχουν καταθέσει νομοσχέδια για νομιμοποίηση των συνθετικών ναρκωτικών, έχοντας την πείρα από την τεράστια κερδοφορία της χώρας από τον ναρκωτουρισμό.

Τι στηρίζει, λοιπόν, ο κος Facebook; Χρηματοδοτεί την καμπάνια για το νόμο 110 που υποστηρίζει η «Συμμαχία Πολιτικής για τα Ναρκωτικά» στις ΗΠΑ, η οποία μέχρι τώρα έχει χρηματοδοτήσει με πάνω από 3,4 εκατ. δολάρια την καμπάνια που προωθεί τη νομιμοποίηση της κάνναβης και την αποποινικοποίηση όλων των ναρκωτικών προτείνοντας η κατοχή και η μικρή εμπορία ηρωίνης και κοκαΐνης, ουσιαστικά να μην αποτελούν αδίκημα, αλλά να υπόκεινται σε ποινή με διοικητικό πρόστιμο 100 δολάρια.

Όταν τεράστιοι μονοπωλιακοί όμιλοι, όπως το Facebook, χρηματοδοτούν τη νομιμοποίηση των ναρκωτικών, σίγουρα δεν έχουν ως κίνητρο τη μείωση της χρήσης και της εξάρτησης από αυτά, αλλά βλέπουν επενδυτικό ενδιαφέρον στη νόμιμη παραγωγή και εμπορία. Τα ναρκωτικά στον καπιταλισμό είναι εμπόρευμα που αποφέρουν τεράστια κερδοφορία, γι’ αυτό πρώτα πρέπει να νομιμοποιηθούν στη συνείδηση. Σ’ αυτή τη νομιμοποίηση στη συνείδηση, ιδιαίτερο ρόλο παίζουν σήμερα τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και συνδρομητικές τηλεοπτικές πλατφόρμες που προβάλλουν τα ναρκωτικά ως τρόπο ζωής.

Κατά τα άλλα, το Facebook ήταν αυτό που απέρριπτε διαφημίσεις του 46ου Φεστιβάλ ΚΝΕ – «ΟΔΗΓΗΤΗ» με την αιτιολογία της πολιτικής διαφήμισης, που σχετίζεται με «κοινωνικά θέματα που ενδεχομένως μπορούν να επηρεάσουν το εκλογικό αποτέλεσμα ή κάνουν αναφορές σε υπάρχοντα ή προτεινόμενα νομοθετήματα», είτε με την αιτιολογία της προώθησης ψυχαγωγικών ναρκωτικών.

Π. Κ.
902.gr

Δείτε ακόμα:

Κόβουν τις διαφημίσεις του 46ου Φεστιβάλ της ΚΝΕ Google και Facebook με πρόσχημα την “προώθηση ναρκωτικών”!

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: