“Όταν η κοσμιότητα οδηγεί στο θάνατο, η εξέγερση είναι η μόνο λογική αντίδραση” – Ο Κόλιν Κάπερνικ αντιδρά στη δολοφονία του Τζορτ Φλόιντ στις ΗΠΑ

Ξεκάθαρη θέση υπέρ των διαδηλωτών και του δικαιώματος αντίστασης στη βία και την καταστολή από τον παίκτη του αμερικανικού φουτμπόλ.

Ο Κόλιν Κάπερνικ έγινε διάσημος διεθνώς, έξω από τις ΗΠΑ και τους οπαδούς του αμερικάνικου φούτμπολ το 2016, όταν στη διάρκεια της ανάκρουσης του εθνικού ύμνου σε αγώνα της National Football League, ο ίδιος παρέμεινε γονατιστός για να διαμαρτυρηθεί για τις συνεχόμενες δολοφονίες αφροαμερικανών από αστυνομικούς. Ο ίδιος δήλωνε τότε στα μέσα γι’ αυτή του τη συμβολική ενέργεια πως: “Δε θα σταθώ όρθιος να δείξω περηφάνια για τη σημαία μιας χώρας που καταπιέζει τους μαύρους και τους έγχρωμους. Για μένα, αυτό είναι πιο σημαντικό από το φούτμπολ και θα ήταν εγωιστικό από πλευράς μου να κάνω τα στραβά μάτια. Υπάρχουν πτώματα στο δρόμο και άνθρωποι που παίρνουν άδεια με αποδοχές και τη γλιτώνουν έχοντας διαπράξει φόνο”.

Η εικόνα του γονατισμένου παίκτη έκανε το γύρο του κόσμου και ξανάρθε στην επικαιρότητα χθες όταν διάσημος μπασκετμπολίστας Λεμπρόν Τζέιμς τη συνέδεσε με την φωτογραφία της δολοφονίας του Τζορτζ Φλόιντ από αστυνομικό που τον πάτησε με τα γόνατα στη Μινεάπολη, γράφοντας “Καταλαβαίνετε τώρα; Ή σας είναι ακόμα θολό;”.

Σήμερα ήρθε η σειρά του ίδιου του Κάπερνικ να πάρει θέση, κάτι που έκαναν κι άλλοι παίκτες του NFL αυτές τις μέρες, με το ριζοσπαστισμό των δηλώσεών του να ξεχωρίζει, καθώς με αυτές τάσσεται ξεκάθαρα υπέρ των μεγάλων διαδηλώσεων διαμαρτυρίες που ακολούθησαν τη νέα δολοφονία, αλλά και του δικαιώματος αντίστασης στη βία. Πιο συγκεκριμένα, με ανάρτησή του στα ΜΚΔ σημειώνει πως:

Όταν η κοσμιότητα οδηγεί στο θάνατο, η εξέγερση είναι η μόνη λογική αντίδραση. Οι κραυγές για ειρήνη θα κυλήσουν προς τα κάτω, κι όταν το κάνουν θα πέσουν σε αυτιά κωφών, γιατί η βία σας έφερε αυτή την αντίσταση.

Έχουμε το δικαίωμα να αντισταθούμε!

Αναπαύσου στη δύναμη Τζορτζ Φλόιντ

Ήδη η ανάρτησή του έχει προκαλέσει μεταξύ των χρηστών τόσο ενθουσιώδεις αντιδράσεις υποστήριξης όσο και οιμωγές για “υποκίνηση της βίας”, “απεγνωσμένη προσπάθεια για προσοχή” κι άλλα παρόμοια. Τουλάχιστον στην Ελλάδα -εξ όσων γνωρίζουμε- δεν υπάρχει σελίδα φίλων του NFL να νουθετήσει τον ατίθασο παίκτη που δεν κρατάει το στόμα του κλειστό.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: