Όταν έκλαψε ο φασίστας – Ξέσπασε σε λυγμούς ο ακροδεξιός υποψήφιος Λουίς Καμάτσο με τα αποτελέσματα των εκλογών στη Βολιβία (VIDEO)

O εκλογικός θρίαμβος του Άρτσε και η φτωχική του επίδοση στην κάλπη οδήγησαν έναν από τους πρωτεργάτες του περσινού πραξικοπήματος σε αναφιλητά την ώρα της ανακοίνωσης των πρώτων αποτελεσμάτων.

Ο πολυεκατομμυριούχος Λουίς Καμάτσο έγινε γνωστός όχι μόνο στη Βολιβία, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, ως ένας από τους βασικούς πρωταγωνιστές του πραξικοπήματος που έδιωξε πέρσι από την εξουσία το νόμιμα εκλεγμένο πρόεδρο Έβο Μοράλες. Ο Καμάτσο, επί χρόνια ηγέτης φασιστικής οργάνωσης Unión Juvenil Cruceñista, με ισχυρές διασυνδέσεις με παραστρατιωτικές οργανώσεις, είχε εισβάλει θριαμβευτικά στο άδειο προεδρικό πέρσι μετά την έξωση Μοράλες, κρατώντας στο ένα χέρι τη Βίβλο και στο άλλο κραδαίνοντας την αναγκαστική παραίτηση – μπροστά στην απειλή ματοκυλίσματος από το στρατό – του Μοράλες, όπου διακήρυξε πως “ο Θεός θα επέστρεφε στο προεδρικό Μέγαρο”.

Ένα χρόνο μετά, φαίνεται πως όχι μόνο ο θεός, αλλά και οι άνθρωποι ξέχασαν τον Καμάτσο, που παρά την πολυδάπανη, βασισμένη στην ακροδεξιά μισαλλοδοξία προεκλογική του εκστρατεία, κατάφερε να τερματίσει μόλις τρίτος με 14% στην προεδρική κούρσα της Κυριακής στη Βολιβία, βλέποντας το μισητό του αντίπαλο και εκλεκτό του Μοράλες, Λούις Άρτσε, να κερδίσει με ευκολία όχι μόνο την πρωτιά, αλλά την εκλογή από τον πρώτο γύρο. Με αυτό τον τρόπο, εξανεμίστηκαν οι ελπίδες του ίδιου κι όλου του στρατοπέδου που στήριξε την κυβέρνηση σφετεριστών αυτό το χρόνο, πως θα μπορούσαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους στο β’ γύρο, στο πρόσωπο του “μετριοπαθούς” Κάρλος Μέσα, που σγυκέντρωση 31,5%.

Μπροστά σε αυτή την εξέλιξη, ο Καμάτσο ξέσπασε κυριολεκτικά σε λυγμούς μπροστά στο επιτελείο και τους οπαδούς του. Τα δάκρυα του φασίστα δεν είναι βέβαια παρά μόνο μια μικρή ανταμοιβή για τον πόνο που προκάλεσαν αυτός και οι όμοιοι του στις οικογένειες των θυμάτων του καθεστώτος των πραξικοπηματιών αυτό το χρόνο, αλλά και συνολικά στο λαό της Βολιβίας. Ο δρόμος βέβαια είναι ακόμα ανηφορικός και θα παραμείνει όσο η χώρα παραμένει στη μέγγενη ενός εκμεταλλευτικού συστήματος που γεννά εκατομμυριούχους επίδοξους πραξικοπηματίες, που δε θα τα παρατήσουν έτσι εύκολα, όσο κι αν ξεγελάνε τα κλάματά τους εκ πρώτης όψης.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: