Ως και 10 χρόνια φυλακή για όποιον “βεβηλώνει” αγάλματα ετοιμάζεται να φέρει ο Τραμπ

Όπως ισχυρίζεται ο ίδιος, δεν πρόκειται για “νέα διάταξη”, αλλά απλώς για “εφαρμογή” προϋπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου. 

Εκτελεστικό διάταγμα ετοιμάζεται να υπογράψει ο πρόεδρος Τραμπ ως το τέλος της εβδομάδας για την “προστασία” αγαλμάτων και μνημείων από “βανδαλισμού και καταστροφές”, προβλέποντας ποινές φυλάκισης ως και 10 έτη. Σύμφωνα με το προσκείμενο στον Αμερικανό πρόεδρο ειδησεογραφικό δίκτυο Fox, ακόμα δεν έχουν προβλεφθεί οι λεπτομέρειες στη διατύπωση, ωστόσο σε ανάρτησή του στο τουίτερ πριν λίγες μέρες, ο Τραμπ προειδοποίηση με έως και 10 χρόνια φυλάκισης τους παραβάτες, προειδοποιώντας μάλιστα ακόμα και για αναδρομική ισχύ του νόμου. Όπως ισχυρίζεται ο ίδιος, δεν πρόκειται για “νέα διάταξη”, αλλά απλώς για “εφαρμογή” προϋπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου.

Η ενίσχυση του αυταρχισμού έρχεται μετά από μια απόπειρα διαδηλωτών να κατεβάσουν το άγαλμα του Άντριου Τζάκσον στην πλατεία Λαφαγιέτ της Ουάσινγκτον κοντά στο Λευκό Οίκο, αλλά και φθορές στο μνημείο του Λίνκολν και του Β’ Παγκοσμίου πολέμου. O Tζάκσον, που υπήρξε πρόεδρος των ΗΠΑ από το 1829 ως το 1837, έχει συνδεθεί με την γενοκτονία των Ινδιάνων, υπογράφοντας το 1830 το “Διάταγμα απομάκρυνσης των Ινδιάνων”, βάσει του οποίου δεκάδες φυλές Ινδιάνων εκτοπίστηκαν δυτικά του ποταμού Μισισιπή. Η πολιτική αυτή, που συνεχίστηκε κι από τους διαδόχους του Τζάκσον, είχε σαν αποτέλεσμα ως το 1850 να χάσουν τη ζωή τους από βία, αρρώστιες και πείνα το 14 ως 19% των εκτοπισμένων. Μπορεί οι διαδηλωτές να μην τα κατάφεραν στην αποκαθήλωση, έγραψαν ωστόσο στο βάση του αγάλματος “δολοφονικό κατακάθι”.

Στη ρητορική Τραμπ υπερθεματίζουν και άλλα στελέχη του ρεπουμπλικανικού κόμματος, όπως ο επικεφαλής της Γερουσίας Μιτς ΜακΚόνελ, που αναφέρθηκε σε κάτι που στα καθ’ημάς θα λέγαμε “ιδεολογική ηγεμονία της αριστεράς”, ισχυριζόμενος πως “η άκρα αριστερά θέλει να ξαναγράψει το παρελθόν μας” και “κατεβάζει αγάλματα με σχοινιά σαν να ήταν ο Σαντάμ Χουσεΐν”, εννοώντας ανδριάντα του εκτελεσμένου πρώην ηγέτη του Ιράκ που αποκαθηλώθηκε με σκοινιά το 2003.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: