Ομόφωνη εκλογή νεοναζί στη θέση προέδρου σε δημοτικό συμβούλιο της Γερμανίας

Σε αγαστή σύμπνοια, χριστιανοδημοκράτες, σοσιαλδημοκράτες και φιλελεύθεροι ανέδειξαν στο αξίωμα το μέλος του NPD Στέφαν Γιαγκς, επειδή “δεν έβρισκαν κάποιον άλλον”,

Η διείσδυση ακροδεξιών τάσεων στην πολιτική σκηνή της Γερμανίας δεν είναι ακριβώς καινούριο φαινόμενο, φαίνεται όμως ότι κάποιοι πλέον δεν προσπαθούν να τηρήσουν ούτε τα προσχήματα. Ο λόγος για τη μικρή κοινότητα Βάλντζιντλουνγκ, που ανήκει στην πόλη Άλτενστατ, μόλις 30χλμ βορειανατολικά της Φρανκφούρτης. Εκεί, το δημοτικό συμβούλιο, με ομόφωνη απόφαση χριστιανοδημοκρατών, σοσιαλδημοκρατών και φιλελεύθερων, εξέλεξαν στη θέση του προέδρου τον Στέφαν Γιαγκς, στελέχους του σχεδόν ανοιχτά (λόγω της σχετικής νομοθετικής απαγόρευσης) νεοναζιστικού μορφώματος NPD.

Απίστευτη ήταν ακι η δικαιολογία που επικαλέστηκε ο επικεφαλής του τοπικού SPD, Μάρκους Μπράντο, λέγοντας πως η εκλογή του φασίστα οφείλεται στο ότι δεν υπήρχε άλλος υποψήφιος, μετά την παραίτηση του προηγούμενου προέδρου, κι ο Γιαγκς “απλώς γέμισε το κενό”.

Ο Γιαγκς, επιχειρώντας μάταια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, εμφανίστηκε “ενωτικός”, δηλώνοντας πως θα στηρίξει “τα συμφέροντα της περιοχής μας” κι ότι θα συνεργαστεί με “όλους και όλα τα κόμματα”.

Οι ηγεσίες των κομμάτων όπου ανήκουν οι τοπικοί σύμβουλοι, εμφανίζονται “εμβρόντητες”, επιχειρώντας να διαχωρίσουν τη θέση τους, χωρίς πάντως να έχουν ανακοινωθεί μέχρι αυτή τη στιγμή κάποιες κυρώσεις σε βάρος των μελών τους που με ομοψυχία συναίνεσαν στην ανάδειξη του νοσταλγού του Χίτλερ σε τοπικό άρχοντα. Ζητούν μάλιστα την άμεση ακύρωση της εκλογής του Γιαγκς, ο οποίος πάντως υποστηρίζει πως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει έτσι απλά, καθώς απαιτείται πλειοψηφία 2/3 και σοβαρός λόγος. Προειδοποιεί μάλιστα ότι θα προσφύγει και νομικά σε περίπτωση άρσης της απόφασης.

Ο Γιαγκς είχε ήδη έρθει στην επικαιρότητα το 2016, όταν μετά από τροχαίο ατύχημα, πέφτοντας σε δέντρο, διασώθηκε από το διαλυμένο αυτοκίνητο από δύο Σύρους αιτούντες ασύλου, τους ίδιους δηλαδή που ο ίδιος βλέπει ως “εισβολείς” στη χώρα του κι επιθυμεί την άμεση απέλασή τους.

Με πληροφορίες από: Tagesspiegel.de

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: