Οι πηγές παρα-πληροφόρησης και η προπαγάνδα του δυτικού ιμπεριαλισμού για τη Συρία

Τα “Λευκά Κράνη”, η SAMS και το πέπλο σιωπής γύρω από τα χημικά όπλα και τα πραγματικά γεγονότα στη Συρία.

Αντιγράφουμε και αναδημοσιεύουμε από το Reader αποσπάσματα από ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο του Αντώνη Αναστασόπουλου, σχετικά με την προπαγάνδα του δυτικού ιμπεριαλισμού για τη Συρία, τις “ανεξάρτητες” πηγές τους και την οργανωμένη παραπληροφόρηση γύρω από τα πραγματικά γεγονότα και τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία.

«Η αλήθεια είναι το πρώτο θύμα του πολέμου» έλεγε τον καιρό του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου ο Αμερικανός βουλευτής Χίραμ Τζόνσον, σε μια φράση που βρίσκει απόλυτη εφαρμογή στην περίπτωση του πολέμου στη Συρία, που πολύ δύσκολα μπορεί να χαρακτηριστεί «εμφύλιος» με τόσες δυνάμεις που εμπλέκονται σ’ αυτόν.

Για ποιο λόγο, Αμερικανοί, Βρετανοί και Γάλλοι «κόπτονται» για το πώς φέρεται ο Μπασάρ αλ Άσαντ στο λαό του; Είναι τα κίνητρά τους, κίνητρα… δημοκρατικής και ανθρωπιστικής ευαισθησίας; Και αν ναι, γιατί δεν δείχνουν το ίδιο ενδιαφέρον και για την πιο στυγνή, με μεσαιωνικά κατάλοιπα, δικτατορία της περιοχής, τη Σαουδική Αραβία; Μα προφανώς γιατί είναι σύμμαχος. Έστω και αν έχει κατηγορηθεί πολλάκις ότι χρηματοδοτεί τους τζιχαντιστές, οι οποίοι με τη σειρά τους, επιτίθενται και στην Ευρώπη.

Η επίθεση των συμμάχων στη Συρία -ευτυχώς περιορισμένη και χωρίς θύματα- ήρθε την ώρα που Ρώσοι και Σύροι υποδέχονταν Επιτροπή της Οργάνωσης κατά των Χημικών Όπλων, που θα διενεργούσε έρευνα για το αν τελικώς υπήρξε επίθεση με τέτοια, στη Ντούμα.

Τα δυο προβλήματα του ισχυρισμού για την επίθεση με χημικά στη Ντούμα

Υπάρχουν δυο σοβαρότατα προβλήματα στη συλλογιστική πορεία των Δυτικών, σχετικά με την τελευταία επίθεση με χημικά όπλα που έλαβε χώρα στη Συρία και συγκεκριμένα στη Ντούμα.

Σύμφωνα με τους Δυτικούς, οι οποίοι ελέγχουν και τη σχετική ειδησεογραφία που φτάνει στην Ευρώπη, είναι βέβαιο πως η επίθεση με χημικά στη Ντούμα προήλθε από τις δυνάμεις του Άσαντ.

Το 2013 και ενώ ο πόλεμος βρισκόταν σε πολύ χειρότερο σημείο για την πλευρά του Άσαντ, ο Σύρος πρόεδρος συμφώνησε στην καταστροφή του χημικού του οπλοστασίου, θέλοντας να αφαιρέσει επιχειρήματα από τους Δυτικούς για μια εις βάρος του επέμβαση.

Το 2015, Επιτροπή του ΟΗΕ, ανακάλυψε ίχνη χημικών όπλων σε στρατιωτική περιοχή που δεν είχε καταληφθεί από τις δυνάμεις του Άσαντ, κάτι που σημαίνει πως οι αντικαθεστωτικοί διατηρούσαν χημικά όπλα.

Άλλωστε από το 2013 κιόλας, ένα από τα γνωστά μέλη της Επιτροπής του ΟΗΕ, η Κάρλα ντελ Πόντε είχε αποκαλύψει σε συνέντευξή της στο BBC, πως υπήρξε επίθεση με χημικά όπλα από τους αντικαθεστωτικούς.

Το δεύτερο προβληματικό μέρος του αφηγήματος των Δυτικών, είναι το εξής: Πώς ωφελείται ο Άσαντ από μια επίθεση με χημικά εναντίον αμάχων; Η απάντηση είναι προφανής. Δεν ωφελείται. Η Ντούμα είναι μια μικρή πόλη της Γούτα. Επρόκειτο για τον τελευταίο θύλακα των «αντικαθεστωτικών» δυνάμεων που νομοτελειακά -όπως συνέβη- θα έπεφτε. Αυτή η αλήθεια μοιάζει ιδιαίτερα ενοχλητική για τα δυτικά ΜΜΕ. Τόσο ενοχλητική που ακόμα και όταν ο επικεφαλής των βρετανικών δυνάμεων στην επέμβαση του Ιράκ, υπαινίσσεται πως η κυβέρνηση της Συρίας δεν είχε κανένα λόγο να ρίξει χημικά, «κόβεται» κακήν κακώς από το Sky News.

Την ώρα λοιπόν που οι δυνάμεις του Άσαντ έχουν εξασφαλίσει τη νίκη και την ανακατάληψη της περιοχής και ενώ νωρίτερα, η κυβέρνηση της Συρίας, έχει καταστρέψει το χημικό της οπλοστάσιο (έστω ένα μέρος του) για να αποφύγει τη διεθνή δράση εναντίον της, θα ήταν τουλάχιστον αυτοκαταστροφικό την ώρα που δεν κρίνεται τίποτα .

Και ακόμα και αν υποθέσουμε πως ο Άσαντ είναι ένας αιμοσταγής δικτάτορας που θέλει να βλέπει τον λαό του να υποφέρει, η Ρωσία που παίζει βασικό ρόλο τόσο στρατιωτικά όσο και πολιτικά στην περιοχή, δεν θα συναινούσε σε μια τέτοια ενέργεια που θα έθετε σε κίνδυνο την επικράτησή της στην περιοχή.

Ακόμα όμως και οι Αμερικανοί που αποφάσισαν την επίθεση που ξεκίνησε τα ξημερώματα του Σαββάτου, δεν είναι σίγουροι ούτε ότι τέτοια επίθεση υπήρξε, ούτε ότι έγινε από τις δυνάμεις του καθεστώτος Άσαντ. Αυτό τουλάχιστον δηλώνει ο υπουργός Άμυνας, Τζιμ Μάτις, τονίζοντας ακόμα πως η ενημέρωση των ΗΠΑ προέρχεται από τα ΜΜΕ και τα social media.

 

Οι πηγές ενημέρωσης ΜΜΕ και δυτικού κόσμου

Από πού προέρχεται η πληροφόρηση που έχουμε σχετικά με τα όσα συμβαίνουν στη Συρία; Οι αντικαθεστωτικοί αντάρτες της Συρίας, έχουν ιδιαίτερα καλές σχέσεις με τους τζιχαντιστές που είναι και η πραγματική δύναμη πυρός των αντι-Ασάντ δυνάμεων.

Στις περιοχές που καταλάμβαναν αυτές οι ομάδες, δεν μπορούν να βρίσκονται Δυτικοί δημοσιογράφοι, καθώς κατά πάσα πιθανότητα θα αντιμετώπιζαν τον κίνδυνο απαγωγών, βασανισμών κλπ.

Οι αναφορές τώρα σχετικά με την επίθεση με χημικά όπλα του καθεστώτος Άσαντ στη Ντούμα, εκτός του ότι δεν είναι σε καμία περίπτωση αποδεδειγμένες (όπως είδαμε να παραδέχεται ο ίδιος ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ) ούτε και λογικό να έχουν συμβεί με βάση την εξέλιξη του πολέμου (όπως εξήγησε ο άλλοτε αρχηγός των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων στο Ιράκ), έρχονται από μια πόλη την οποία είχε υπό τον έλεγχό της ο λεγόμενος «στρατός του Ισλάμ» και προέρχονται από μια και μόνο πηγή, την Συροαμερικανική Ιατρική Κοινότητα ή SAMS.

Μαζί με τα Λευκά Κράνη, για τη δραστηριότητα των οποίων μαίνεται σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ των ΜΜΕ της Δύσης και εκείνων της Ρωσίας, την SAMS επικαλούνται συχνά πυκνά, η Washington Post, οι New York Times, το CNN αλλά και κάθε δυτικός δημοσιογραφικός οργανισμός που αναφέρεται στο «γεγονός». Η SAMS λοιπόν, ισχυρίζεται πως στη Ντούμα βοήθησε περίπου 500 ανθρώπους που είχαν εκτεθεί σε χημικά όπλα.

Η συγκεκριμένη ομάδα, είχε και πριν ακριβώς ένα χρόνο κάνει παρόμοιες καταγγελίες, για χρήση του αερίου sarin σε μια περιοχή υπό τον έλεγχο της Αλ Κάιντα και συγκεκριμένα το Καν Σεϊχούν, παρέχοντας βιοϊατρικά δείγματα στον Οργανισμό κατά των Χημικών Όπλων, τα οποία ο τελευταίος παρέλαβε παρατύπως καθώς δεν είχε τηρηθεί το πρωτόκολλο για τη συλλογή αντίστοιχων υλικών.

Εκείνο το γεγονός είχε οδηγήσει στην επίθεση με 57 πυραύλους σε αεροπορική βάση της Συρίας, από το στρατό των ΗΠΑ. Ακριβώς έναν χρόνο αργότερα, ήταν και πάλι οι ΗΠΑ, η Μεγάλη Βρετανία και η Γαλλία που «ανταποκρίθηκαν» πρόθυμα.

Η SAMS ισχυρίζεται πως είναι ένας «μη πολιτικός, μη κερδοσκοπικός ιατρικός οργανισμός» και θεωρείται μια αξιόπιστη πηγή για τα μέσα που αναπαράγουν ειδήσεις σχετικά με τη Συρία, όπως η επίθεση στη Ντούμα.

Η SAMS δεν είναι όμως μια οργάνωση Σύριων γιατρών που προσπαθούν να βοηθήσουν τραυματίες στις εμπόλεμες περιοχές ούτε μπορούν να θεωρηθούν αξιόπιστη πηγή για τις επιθέσεις με χημικά όπλα ή άλλες βαρβαρότητες. Η οργάνωση χρηματοδοτείται από την USAID, δηλαδή την Αμερικανική Υπηρεσία για τη Διεθνή Ανάπτυξη, έναν οργανισμό της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης των ΗΠΑ, η οποία τάσσεται σαφώς και ανοιχτά υπέρ της αλλαγής καθεστώτος στη Συρία.

Η SAMS ιδρύθηκε το 1998 από μέλη της εξόριστης Συριακής κοινότητας στις ΗΠΑ, η οποία συγκεντρώνεται στα προάστεια του Σικάγο. Πριν την εξέγερση ενάντια στο καθεστώς Άσαντ το 2011, η οργάνωση πραγματοποιούσε ιατρικές αποστολές στη Συρία, συνεργαζόμενη με την κυβέρνηση ώστε να αποκτά προσβάσεις.

Σύμφωνα με τα ίδια τα στοιχεία της SAMS το 2015 ο προϋπολογισμός της οργάνωσης εκτινάχθηκε από 672.987 δολάρια το 2013 σε σχεδόν 6 εκατ. δολάρια, σχεδόν δεκαπλασιάστηκε. Περισσότερα από 5.8 εκατ. δολάρια προήλθαν από την USAID.

Επικεφαλής της SAMS, όσο καιρό διαρκεί η σύγκρουση στη Συρία είναι ο Ζάχερ Σαχλούλ, ο οποίος προσπαθούσε να πείσει τον πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα, να επέμβει στη Συρία από το 2013 κιόλας, ενέργεια που ακόμα και σύμφωνα με την Χίλαρι Κλίντον «θα κόστιζε τη ζωή πολλών Σύριων». Για το μη βομβαρδισμό, ο Σαχλούλ είχε κατηγορήσει τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ πως «επέτρεψε μια γενοκτονία στη Συρία».

Μάλιστα λίγες ώρες μετά τους βομβαρδισμούς Αμερικανών, Βρετανών και Γάλλων ανοιχτά ο Σαχλούλ τάχθηκε υπέρ τους, τονίζοντας και πάλι πως ήρθαν πολύ καθυστερημένα.

 

Τα “Λευκά Κράνη”

Η ταινία μικρού μήκους του Netflix για την συγκεκριμένη οργάνωση, πήρε τεράστια δημοσιότητα. Προωθήθηκε ως «η ιστορία πραγματικών ηρώων και της απίθανης ελπίδας». Τα «λευκά κράνη» είναι η οργάνωση πολιτικής προστασίας τα μέλη της οποίας ενεργούν στις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών και έδρασαν κυρίως στο Χαλέπι και το Ιντλίμπ.

Μάλιστα η οργάνωση προτάθηκε ακόμα και για Νόμπελ λόγω του έργου της. Οι πιο εμβληματικές εικόνες του πολέμου στη Συρία, είναι αυτές με τα «Λευκά Κράνη» να προσπαθούν να απεγκλωβίσουν κόσμο από κτήρια βομβαρδισμένα από Άσαντ και Ρώσους. Η οργάνωση αποτελεί παράλληλα και την πρωτογενή πηγή των δημοσιογράφων και των οργανώσεων Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τα όσα συμβαίνουν στο πεδίο της μάχης, από τον αριθμό των τραυματιών ως το είδος των πυρομαχικών που χρησιμοποιήθηκαν.

Τα Λευκά Κράνη, θεωρείται ότι έχουν σώσει δεκάδες χιλιάδες ζωές, αν και οι εκτιμήσεις διαφέρουν αρκετά ανάλογα με την πηγή. Το ντοκιμαντέρ του Netflix μιλούσε για 55.000, το State Department για 40.000, το Al Jazeera περίπου για 24.000, ενώ τα ίδια τα Λευκά Κράνη μιλούν για 60.000.

Ούτε όμως και η συγκεκριμένη οργάνωση είναι ανεξάρτητη ή αποστασιοποιημένη από την αντιπαράθεση. Μέχρι πρόσφατα αν επισκεπτόταν κανείς την ιστοσελίδα της οργάνωσης, θα του ζητούνταν να υπογράψει για ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Συρία, πάγιο αίτημα των αντικαθεστωτικών. Εκτός από οργάνωση πολιτικής προστασίας, τα «Λευκά Κράνη» είναι και μια οργάνωση που ζητά σταθερά την αμερικανική επέμβαση στην περιοχή με τελικό στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης της Συρίας.

Τα «Λευκά Κράνη» ιδρύθηκαν σε συνεργασία με το Γραφείο Μεταβατικών Πρωτοβουλιών της Αμερικανικής Υπηρεσίας για τη Διεθνή Ανάπτυξη, το τμήμα εκείνο δηλαδή που προωθεί αλλαγές καθεστώτων παγκοσμίως. Τα «Λευκά Κράνη» έχουν λάβει 23 εκατ. δολάρια από το συγκεκριμένο τμήμα. Η USAID χρηματοδοτεί τα «Λευκά Κράνη» μέσω της Chemonics, εταιρείας που δραστηριοποιείται σύμφωνα με την ίδια σε «αναπτυσσόμενες χώρες» και για τη δράση της οποίας σε Αϊτή (μετά τον σεισμό) και Αφγανιστάν (μετά τον πόλεμο) υπάρχουν αρκετές καταγγελίες (κάποιες εκ των οποίων και στην σελίδα της στην Wikipedia).

Μέχρι στιγμής, μέλη των Λευκών Κρανών, έχουν καταγραφεί να βοηθούν ένοπλους αντάρτες να μεταφέρουν διαμελισμένα πτώματα στρατιωτών της κυβέρνησης της Συρίας, άλλοι να κινούνται ένοπλοι, παρότι η οργάνωση υποστηρίζει πως τα μέλη της είναι άοπλα. Ακόμα ένα ακόμα μέλος της οργάνωσης, καταγράφηκε να μεταφέρει πτώμα στρατιώτη του συριακού καθεστώτος έπειτα από την εκτέλεσή του από αντικαθεστωτικούς αντάρτες.

Μακριά από το πεδίο της μάχης όμως, τα Λευκά Κράνη, έχουν αποδειχθεί το πιο αποτελεσματικό εργαλείο των δημοσίων σχέσεων της οργάνωσης «Καμπάνια για τη Συρία», ενός ακόμα οργανισμού που εργάζεται για την ανατροπή του καθεστώτος στη Συρία.

Τα Λευκά Κράνη, έχουν σε μια σειρά περιπτώσεις παρέμβει και στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, κατηγορώντας τον Άσαντ για μια σειρά επιθέσεις. Και ενώ η οργάνωση δρούσε σε 74 περιοχές της Συρίας που ελέγχονταν από αντικαθεστωτικούς, αρνήθηκε να συνεργαστεί με τον ΟΗΕ από την στιγμή που ο τελευταίος αναγνώριζε ως νόμιμη τη συριακή κυβέρνηση.

Τα «Λευκά Κράνη» και η «Καμπάνια για τη Συρία» έχουν και στο παρελθόν προσπαθήσει να ωθήσουν τις ΗΠΑ σε μια επέμβαση στη Συρία. Τον Μάιο του 2015, ο εκπρόσωπος των Λευκών Κρανών Ρεντ Σάλεχ, συναντήθηκε με αξιωματούχους του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πιέζοντας για no fly zone πάνω από τη Συρία. Ένα μήνα νωρίτερα, ο συνάδελφός του, Φαρούκ Χαμπίμπ κατέθετε μπροστά στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Αμερικανικής Βουλής υπέρ της επιβολής no fly zone, ισχυριζόμενος ότι γνωρίζει από πρώτο χέρι για επικείμενες επιθέσεις με χημικά όπλα από το συριακό καθεστώς.

Τα όσα αναφέρθηκαν για τα Λευκά Κράνη και την Αμερικανοσυριακή Ιατρική Κοινότητα, συνοψίζει και ο μεταξύ 2003 και 2006 Βρετανός πρέσβης στη Συρία, Πίτερ Φορντ, ο οποίος καλεσμένος σε ραδιοφωνική εκπομπή του BBC Σκωτίας, δήλωσε:

«Δε νομίζω ότι ο Άσαντ ανησυχεί μήπως οι ερευνητές βρουν στοιχεία για την ενοχή του, γιατί πιθανότατα δεν είναι ένοχος, τουλάχιστον σ’ αυτήν την περίπτωση. Προτείνω να βάλουμε το μυαλό μας να δουλέψει, πέρα απ’ τα αισθήματά μας, και να μην ξεγελιόμαστε απ’ αυτά τα βίντεο, που δεν είναι επιβεβαιωμένα, αλλά παίζονται και ξαναπαίζονται και ξαναπαίζονται.

Πρέπει να αναρωτηθούμε ποιες είναι οι πηγές αυτής της πληροφορίας που μπορεί να οδηγήσει σε πόλεμο. Και λυπάμαι που το λέω αλλά τα media δεν κάνουν την δουλειά τους που είναι ότι θα έπρεπε να δουν ποιες είναι οι πηγές αυτής της πληροφορίας. Λοιπόν οι πηγές είναι η Syrian American Medical Society, που είναι βραχίονας της φιλο-ισλαμιστικής προπαγάνδας με έδρα τις ΗΠΑ…».

Ο δημοσιογράφος αντιδρά στα λεγόμενα του πρώην πρέσβη, τον διακόπτει και τον ρωτά αν αυτό που υπαινίσσεται είναι πως η επίθεση είναι στημένη. «Ναι. Ναι! Το εξαιρετικά πιο πιθανό είναι ότι αυτό το περιστατικό είναι στημένο. Ελάτε τώρα, ξέρουμε πόσο εύκολο είναι να φτιαχτούν ψευδείς εικόνες για χρήση στο internet. Κοιτάξετε προσεκτικά τις εικόνες. Οποιοσδήποτε θα μπορούσε να τις στήσει.

Και η δεύτερη πηγή αυτής της πληροφορίας είναι οι υποτιθέμενοι «αυτόπτες», οι οποίοι ποιοι είναι; Στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι οι “white helmets”, που είναι ένας ακόμα μηχανισμός φιλο-ισλαμικής, τζιχαντιστικής προπαγάνδας…. Έχουμε αποφασίσει να θεωρήσουμε αξιόπιστους τέτοιους «αυτόπτες».

Ο δημοσιογράφος, αρνείται να πιστέψει αυτό που ο τέως διπλωμάτης, υπαινίσσεται και ρωτά και πάλι γιατί μπορεί να σκηνοθετούν τέτοιες επιθέσεις. «Δεν είναι προφανές; Ακόμα κι ένα παιδί θα καταλάβαινε ότι ο σκοπός ήταν να δημιουργηθεί αυτή η υστερία και μετά η στρατιωτική δράση που τώρα βρισκόμαστε στο σημείο να αναλάβουμε διακινδυνεύοντας την ίδια την ασφάλειά μας…. Το βρίσκω ελεεινό που επιτρέπουμε στους εαυτούς μας να σέρνονται απ’ αυτούς τους φανατικούς ισλαμιστές. Γιατί περί αυτού πρόκειται.

Σας προκαλώ. Βάλτε το μυαλό σας να δουλέψει. Με ποιον τρόπο θα ωφελούνταν ο Άσαντ με το να χρησιμοποιήσει χημικά; Γιατί θα έκανε κάτι τέτοιο την στιγμή που είχε νικήσει ήδη στη μάχη για την ανατολική Ghouta, ουσιαστικά αυτή η μάχη είχε τελειώσει υπέρ του… Γιατί λοιπόν θα επέλεγε μια τέτοια στιγμή για να κάνει αυτό που ήταν ξεκάθαρο ότι θα καταλήξει σε βάρος του;»

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/comments.php on line 6


Notice: Only variables should be passed by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/functions.php on line 38

Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/functions.php on line 38
2 Σχόλια

1 Trackback

Κάντε ένα σχόλιο: