“Οι ναζί παρήγαγαν πολύ διοξείδιο του άνθρακα” – Την κλιματική αλλαγή με το Ολοκαύτωμα συνέκρινε νεαρός υποψήφιος της Die Linke στο Αμβούργο

Αυτή η τρικυμία εν κρανίω ανήκει στα απόνερα του ξαναγραψίματος της ιστορίας, που στο στόχαστρό της έχει κυρίως τη νέα γενιά.

Πόσο διοξείδιο του άνθρακα παρήγαγε το Άουσβιτς; Αν δε σας έχει απασχολήσει ποτέ αυτό το φλέγον ερώτημα, είναι μάλλον επειδή δεν παρακαλουθείτε τις τοποθετήσεις του Τόμας Ράντκε, υποψήφιου της Die Linke για το τοπικό κοινοβούλιο του Αμβούργου. Ο 18χρονος μαθητής προβάλλεται ως “κλιματικός ακτιβισμός” και επιλέχθηκε στην προφανή προσπάθεια του οπορτουνιστικού μορφώματος να καρπωθεί ψηφαλάκια από το κίνημα Fridays for future, με τις μαθητικές διαδηλώσεις για το κλίμα, που γνωρίζει σημαντική απήχηση στη Γερμανία.

Σε ανάρτησή του για τα 75χρονα της απελευθέρωσης του Άουσβιτς (από ποιον δε λέει και ίσως και να μην ξέρει ο νεαρός, τουλάχιστον όχι από τη φοίτησή του στο μέσο γερμανικό σχολείο), ο Ράντκε άφησε άφωνους τους Γερμανούς λέγοντας πως: “Το Ολοκαύτωμα αποτέλεσε ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Οι ναζί ανήκουν και στους μεγαλύτερους κλιματικούς παραβάτες, αφού ο πόλεμος εξόντωσης και τα τανκς τους παρήγαγαν τεράστιες ποσότητες CO2”. Και αν δεν έχετε πέσει από την καρέκλα σας σε αυτό το σημείο, τα καλύτερα έπονται: “Πολλοί πολιτικοί λένε πως αυτό δεν πρέπει να επαναληφθεί. Αλλά τι κάνουν ενάντια στο κλιματικό ολοκαύτωμα, που αυτή τη στιγμή σκοτώνει εκατομμύρια ανθρώπους και ζώα. […]Πρέπει να σταματήσουμε τώρα την υπερθέρμανση του κλίματος για να μην επαναληφθεί ένα Ολοκαύτωμα”.

Σαν να μην έφτανε η καραμπινάτη σχετικοποίηση του Ολοκαυτώματος, ο νεαρός ανήρτησε και φωτογραφία της πολυσυζητημένης Γκρέτα Τούνμπεργκ μαζί με άλλες ομοϊδεάτισσές της στο Νταβός, ωστόσο όχι όποια κι όποια, αλλά την εικόνα του Associated Press που επικρίθηκε δριμύτατα για ρατσισμό, καθώς είχε αφαιρεθεί από το πλάνο οικολογική ακτιβίστρια από την Αφρική Vanessa Vash.

Η δήλωση προκάλεσε ένα κράμα οργής και θυμηδίας στους χρήστες των ΜΚΔ στη Γερμανία, και τεράστια αμηχανία στο κόμμα του, που είδε να γυρνάει μπούμερανγκ η κίνηση επικοινωνιακού εντυπωσιασμού της υποψηφιότητας Ράντκε. Εκπρόσωπο του Fridays for future έσπευσαν να δηλώσουν πως δεν έχουν καμία σχέση με τον επίδοξο πολιτικό, ενώ η Die Linke καταδίκασε “απερίφραστα” τις δηλώσεις, προβαίνοντας σε έκτακτη σύσκεψη για τη διαχείριση της κρίσης. Την Τρίτη το απόγευμα ανακοινώθηκε πως λύεται η συνεργασία με τον Ράντκε, τον οποίο το κόμμα καλεί να παραιτηθεί από την υποψηφιότητά του στο ψηφοδέλτιο της Die Linke, ενώ την Τετάρτη θα αποφασιστούν οι πειθαρχικές κυρώσεις σε βάρος του, οδηγώντας πιθανότατα στην έξοδο του νέου από το κόμμα.

Χωρίς να θέλει κανείς να υποβαθμίσει τις ατομικές ευθύνες του άρτι ενηλικιωθέντα νέου για τα όσα ανήκουστα έγραψε, δεν μπορεί κανείς να επισημάνει ότι αυτή η τρικυμία εν κρανίω ανήκει στα απόνερα του ξαναγραψίματος της ιστορίας, που στο στόχαστρό της έχει κυρίως τη νέα γενιά, που αντικειμενικά έχει ολοένα και λιγότερους δεσμούς με την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, έστω μέσω της μνήμης των προγόνων που έζησαν τα γεγονότα. Μπορεί να φαντάζει εξωφρενικό ότι ο Ράντκε βλέπει ως βασικό πρόβλημα του ναζισμού ότι…ρύπαινε το περιβάλλον, αλλά με μια δεύτερη ματιά δεν ακούγεται τόσο παράξενο, από τη στιγμή που σχολεία, βιβλία, ΜΜΕ και ταινίες συσκοτίζουν συστηματικά τη φύση του φασιστικού φαινομένου και τη ρίζα που το γεννά. Ο φασισμός ως προϊόν κάποιων “τρελών” στην καλύτερή ή στη χειρότερη ως ένας ακόμη “ολοκληρωτισμός”, όμοιος με τον κομμουνισμό δε θα έπρεπε να προκαλούν λιγότερη αγανάκτηση από τη θεωρία που τον συνδέει με την κλιματική αλλαγή και τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Υ.Γ.:Μετά το σάλο που προκλήθηκε ο νεαρός κατέβασε την ανάρτηση, δίχως να αλλάξει κάτι επί της ουσίας στην υπόθεση.

 

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/comments.php on line 6


Notice: Only variables should be passed by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/functions.php on line 38

Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/functions.php on line 38
1 Σχόλιο

  • Ο/Η vassilis λέει:

    Τον ενόχλησε το διοξείδιο που παρήγαγαν, μεταξύ των άλλων, τα τανκς των ναζί, αλλά δεν φαίνεται να τον ενοχλούν οι αντίστοιχες εκπομπές από τα τανκς και ολόκληρη την πολεμική μηχανή των σύγχρονων ναζί.
    Ούτε αυτόν ούτε την Γκρέτα, ούτε κανέναν άλλο ακτιβιστή για την προστασία του περιβάλλοντος.

1 Trackback

Κάντε ένα σχόλιο: