Όχι στη νομιμοποίηση των αμβλώσεων στην Αργεντινή – Χιλιάδες διαδηλώτριες στους δρόμους

Η αντίδραση της Καθολικής Εκκλησίας και προσωπικά του πάπα Φραγκίσκου οδήγησε σε απόρριψη του νομοσχεδίου που προέβλεπε νομιμοποίηση των αμβλώσεων στις πρώτες 14 βδομάδες της κύησης.

Απέρριψε τελικά η γερουσία της Αργεντινής το νομοσχέδιο που προέβλεπε νομιμοποίηση των αμβλώσεων στις πρώτες 14 εβδομάδες της κύησης, επιτρέποντάς την μόνο σε περιπτώσεις βιασμού και κινδύνου για τη ζωή της γυναίκας, με την τελευταία πρόβλεψη να μην ισχύει καν στις περισσότερες από τις 23 επαρχίες της χώρας. Μετά από 15 ώρες διαβουλεύσεων οι γερουσιαστές απέρριψαν με μικρή πλειοψηφία 38 έναντι 31 το νομοσχέδιο, το οποίο ωστόσο σύμφωνα με δημοσκοπήσεις στηρίζεται από το 60% της κοινής γνώμης. Είχε προηγηθεί μάλιστα η έγκρισή του από την Κάτω Βουλή, με τον πρόεδρο της χώρας Μαουρίσιο Μάκρι να δηλώνει έτοιμος να το υπογράψει. Ακτιβίστριες του κινήματος υπέρ της νομιμοποίησης αποδίδουν τη στάση αυτή στην πίεση της Καθολικής Εκκλησίας, που είναι ιδιαίτερα ισχυρή στη Λατινική Αμερική, ενώ και ο πάπας Φραγκίσκος, που κατάγεται από τη χώρα, είχε εκφράσει την αντίθεσή του στο νομοσχέδιο.

Η εκπρόσωπος της Διεθνούς Αμνηστίας στη χώρα, Μαρίνα Μπέλσκι χαρακτήρισε “ασυγχώρητη οπισθοδρόμηση” την καταψήφιση και υπογράμισσε πως “Οι νομοθέτες σήμερα επέλεξαν να γυρίσουν την πλάτη τους σε εκατοντάδες χιλιάδες γυναίκες που παλεύουν για τα σεξουαλικά και αναπαραγωγικά τους δικαιώματα. Το μόνο που κάνει αυτή η απόφαση είναι να διαιωνίζει τον κύκλο στον οποίο κορίτσια, γυναίκες κι όποιος μπορεί να τεκνοποιήσει εξαναγκάζεται να μπει”.

Η ψηφοφορία διεξήχθη εν μέσω διαδήλωσης εκατοντάδων χιλιάδων ατόμων, κυρίως γυναικών, που παρά την απογοήτευσή τους με το αποτέλεσμα, δηλώνουν αισιόδοξες ότι αργά ή γρήγορα οι αμβλώσεις θα νομιμοποιηθούν. Χαρακτηριστικό ήταν το στιγμιότυπο μαθητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να τραγουδούν “Προσοχή σοβινιστές, όλη η Λατινική Αμερική θα γεμίσει φεμινιστές”. Από την πλευρά τους, μέλη του κινήματος κατά της νομιμοποίησης υποστηρίζουν πως έτσι αποδεικνύεται ότι η Αργεντινή παραμένει μια χώρα στην οποία “αντιπροσωπεύονται οι αξίες της οικογένειας”. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο τοπικός επίσκοπος Οχέα και ο καρδινάλιος Μάριο Πόλι, αρχιεπίσκοπος του Μπουένος Άιρες, τέλεσαν ανοιχτή θεία λειτουργία στον καθεδρικό ναό της πόλης την ώρα που διεξαγόταν η συζήτηση στη γερουσία. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 71% των Αργεντινών αντιτίθεται στην ανάμειξη της εκκλησίας σε πολιτικά ζητήματα.

Στη μοναδική πόλη όπου οι εκτρώσεις επιτρέπονται από το 2012, το Ροζάριο στην επαρχία Σάντα Φε, οι θάνατοι από παράνομες εκτρώσεις έχουν εκμηδενιστεί, ενώ στην υπόλοιπη χώρα παραμένουν το νούμερο ένα λόγο θνησιμότητας εγκύων γυναικών.

Οργή προκάλεσε η απόφαση στα ΜΚΔ της Αργεντινής, με τη γνωστή κωμικό Μαλένα Πισό να αναρτά στο τουίτερ πως : “Γερουσιαστές και πολέμιοι του νόμου μπορούν να κοιμηθούν ήσυχοι που έσωσαν τις ζωές ανθρώπων που κυριολεκτικά δεν υπάρχουν και ικανοποιημένοι που πάλεψαν γυναίκες να συνεχίσουν να πεθαίνουν”.

Με πληροφορίες από: theguardian.com

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: