Ο στρατός εναντίον του «αδυσώπητου εχθρού» λαού στη Χιλή – Τουλάχιστον 7 οι νεκροί (ΦΩΤΟ)

«Βρισκόμαστε σε πόλεμο εναντίον ενός εχθρού ισχυρού, αδυσώπητου, που δεν σέβεται τίποτε και κανέναν και είναι έτοιμος να κάνει χρήση βίας και να εγκληματήσει χωρίς κανένα όριο» δήλωσε ο Πινιέρα, την στιγμή που πάνοπλοι στρατιώτες, τεθωρακισμένα οχήματα και αύρες εξαπολύουν επιθέσεις στους διαδηλωτές…

Με στρατό στους δρόμους, ένταση της καταστολής και δηλώσεις περί «προστασίας της δημοκρατίας» ο Πρόεδρος της Χιλής Σεμπαστιάν Πινιέρα απαντά στις συνεχιζόμενες, για δεύτερη εβδομάδα, λαϊκές κινητοποιήσεις που ξέσπασαν με αφορμή τη νέα αύξηση των εισιτηρίων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Από την καταστολή των διαδηλώσεων (Πηγή: Associated Press)

Για δεύτερη συνεχόμενη νύχτα επιβλήθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας στο Σαντιάγο από τις 19:00 της Κυριακής ως τις 06:00 της Δευτέρας (τοπική ώρα· 01:00 – 12:00 σήμερα ώρες Ελλάδας). Παράλληλα, εξακολουθεί να τελεί σε ισχύ η κατάσταση έκτακτης ανάγκης τόσο στην πρωτεύουσα, όσο και στην Αντοφαγκάστα, στη Βαλπαραΐσο, στη Βαλδίβια, στην Τσιζάν, στην Τάλκα, στην Τεμούκο και στην Πούντα Αρένας.

Από την καταστολή των διαδηλώσεων (Πηγή: Associated Press)

«Βρισκόμαστε σε πόλεμο εναντίον ενός εχθρού ισχυρού, αδυσώπητου, που δεν σέβεται τίποτε και κανέναν και είναι έτοιμος να κάνει χρήση βίας και να εγκληματήσει χωρίς κανένα όριο» δήλωσε ο Πινιέρα, την στιγμή που πάνοπλοι στρατιώτες, τεθωρακισμένα οχήματα και αύρες εξαπολύουν επιθέσεις στους διαδηλωτές, που βρίσκονται στους δρόμους τόσο την ημέρα όσο και τη νύχτα σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας.

Από την καταστολή των διαδηλώσεων (Πηγή: Associated Press)

Η αύξηση των εισιτηρίων αποτέλεσε την θρυαλλίδα για το ξέσπασμα των μεγάλων μαζικών κινητοποιήσεων ενάντια στο σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης: Το μπλοκάρισμα των εκδοτηρίων στο μετρό του Σαντιάγκο από φοιτητές έχει μετατραπεί σε μαζικές διαδηλώσεις εργαζόμενων, νέων και αγροτών κατά της φτώχειας, της σκληρής φορολογίας, αλλά και των ιδιωτικοποιήσεων που υλοποιεί η κυβέρνηση του Πινιέρα.

«Ποτέ ξανά στρατός στους δρόμους» γράφει το πλακάτ της διαδηλώτριας (Πηγή: Associated Press)

Η μαζικότητα και η διάρκεια των κινητοποιήσεων έφερε, παράλληλα, και τις γνωστές εικόνες των κουκουλοφόρων να επιτίθενται στους αστυνομικούς και τους στρατιωτικούς, ενώ δεν έλειψαν και μεμονομένα κρούσματα λεηλασιών, με τραγικά όμως αποτελέσματα.

Από την καταστολή των διαδηλώσεων (Πηγή: Associated Press)

Τουλάχιστον επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις επιθέσεις της αστυνομίας και του στρατού, αλλά και των λεηλασιών και των εμπρησμών το Σαββατοκύριακο, ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών Αντρές Τσάντγουικ χθες βράδυ, κάνοντας λόγο για «κλιμάκωση της βίας και των βανδαλισμών». Ο Τσάντγουικ έκανε λόγο για 70 «σοβαρά επεισόδια βίας» χθες, ανάμεσά τους 40 λεηλασίες σούπερ μάρκετ και άλλων επιχειρήσεων, ενώ διαβεβαίωσε πως στο Σαντιάγο έχουν αναπτυχθεί 10.500 αστυνομικοί και στρατιωτικοί και θα δοθεί διαταγή να κινητοποιηθούν περισσότερες δυνάμεις εάν απαιτηθεί.

 

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ, AFP, Reuters, Sputnik – 902.gr 

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: