Ο Σολζενίτσιν εγκρίνει – Ταινία “μέσα από το γκούλαγκ” διαφημίζει Ουκρανός σκηνοθέτης καταδικασμένος για τρομοκρατία

Ο πρόσφατα αποφυλακισμένος από τις ρωσικές φυλακές σκηνοθέτης Όλεγκ Ζέντσοφ προμοτάρει τη νέα του ταινία με ανιστόρητες και αντικομμουνιστικές αναφορές σε “γκούλαγκ” απ’ όπου τάχα έδινε οδηγίες για τα γυρίσματα.

Είσαι σκηνοθέτης, πρωταγωνιστική μορφή του φασιστικού Ευρωμεϊντάν της Ουκρανίας και καταδικασμένος για σχεδιασμό τρομοκρατικών ενεργειών στα πλαίσια του διαβόητου “Δεξιού Τομέα”; Έχεις πρόσφατα αποφυλακιστεί από τις ρωσικές φυλακές στα πλαίσια ανταλλαγής κρατουμένων με την Ουκρανία; Έχεις παραλάβει το βραβείο Ζαχάρωφ της ΕΕ, όπως τα πιο εκλεκτά αντιδραστικά μπουμπούκια της υφηλίου; Δεν έχεις αφήσει ιμπεριαλιστικό οργανισμό, από το ΝΑΤΟ μέχρι τον ΟΟΣΑ, να σε παινέψει και να κάνει παρεμβάσεις υπέρ σου;

Όλα αυτά είναι πολύ καλά εφόδια για προμοτάρισμα της νέας σου ταινίας, λείπει όμως αυτό το κάτι για να κλειδώσει το hype. Κι αυτό δεν είναι παρά ένας εμπνευσμένος τίτλος, που θα κεφαλαιοποιεί τη φυλάκιση, θα κάνει ψυχροπολεμικό αντικομμουνισμό και ταυτόχρονα θα ταυτίζει τη σύγχρονη καπιταλιστική Ρωσία με την ΕΣΣΔ. Έτσι λοιπόν, ο Ουκρανός σκηνοθέτης Όλεγκ Ζέντσοφ, φρόντισε η νέα του ταινία “Αριθμοί” να λάβει την επιβλητική ένδειξη “Σκηνοθετημένο από τα γκούλαγκ”, για να μπουν όλοι στο νόημα και να δείξουν τα απαραίτητα αντανακλαστικά. Η ταινία θα κάνει πρεμιέρα στο Φεστιβάλ του Βερολίνου και θεματολογικά κινείται στο χώρο της δυστοπίας, ενώ το το ιδεολογικό της πρόσημα πιθανότατα δε θα εκπλήξει, παρότι δεν έχουν νόημα οι εικασίες πριν την προβολή. Για να εξηγήσει μάλιστα πώς ο τόσο φριχτά και φοβερά βασανισμένος σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του κατάφερε να σκηνοθετήσει ταινία μέσα από της φυλακής τα σίδερα, μας ενημερώνει ότι Ακτέμ Σεϊταμπλάεβ τον βοήθησε, πραγματοποιώντας “κατά τις οδηγίες του” τα γυρίσματα.

Τι κι αν τα γκούλαγκ έχουν κλείσει εδώ και πάνω από μισό αιώνα, τι κι αν η Ρωσία του Πούτιν δεν έχει καμία σχέση με τη Σοβιετική Ένωση, οι μικρές ιστορικές λεπτομέρειες δε θα μπορούσαν να ποτέ να εμποδίσουν μια όμορφη ιστορία διωγμών και ξεπλύματος ενός από τα πλέον ανοιχτά φιλοφασιστικά καθεστώτα της ευρωπαϊκής ηπείρου, του ουκρανικού.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: