Ο πρώτος γάμος διεμφυλικού ζευγαριού στην Κούβα

Με τον τρόπο αυτό, προχωράει η εναρμόνιση με το άρθρο του νέου συντάγματος που απαγορεύει κάθε διάκριση βάσει φύλου.

Ο πρώτος γάμος μεταξύ τρανς ατόμων είναι γεγονός στο νησί της επανάστασης. Ο διεμφυλικός άντρας Ραμσές και η διεμφυλική γυναίκα προχώρησαν στην τελετή, μετά από μια παλιότερη επιτυχημένη απόπειρα. Σύμφωνα με το νέο σύνταγμα της χώρας, απαγορεύεται οποιαδήποτε διάκριση στη βάση του φύλου. Πρωταγωνιστικό ρόλο στην ένωση του ζευγαριού έπαιξε το Cenesex, το Εθνικό Κέντρο Σεξουαλικής Αγωγής, με διευθύντρια την κόρη του Ραούλ Κάστρο, Μαριέλα Κάστρο, επί χρόνια πρωτοπόρο σε θέματα δικαιωμάτων ΛΟΑΤΚΙ.

Είναι γεγονός πως τυπικά ακόμα ο κουβανικός νόμος αναγνωρίζει μόνο τον ετερόφυλο γάμο, σκόπελος που ξεπεράστηκε καθώς οι νεόνυμφοι δήλωσαν το φύλο με το οποίο έχουν καταγραφεί νομικά, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως και οι δύο βρίσκονται σε αναμονή εγχείρησης αλλαγής φύλου, που στην Κούβα παρέχεται δωρεάν. Ο νέος κώδικας οικογενειακού δικαίου που βρίσκεται υπό επεξεργασία, πιθανόν να άρει και τα τελευταία εμπόδια στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγα χρόνια στην Κούβα πραγματοποιήθηκε η πρώτη λειτουργία από τρανς ιερείς, ενώ πολύ πρόσφατα, για πρώτη φορά στα χρονικά του νησιού, το δικαστήριο αναγνώρισε ρόλο μητριάς στη σύντροφο μιας γυναίκας που ως γιαγιά διεκδίκησε και πέτυχε να αναλάβει την επιμέλεια των τριών εγγονών της.

 

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: