Νίκη του κόμματος Μαδούρο με μεγάλη αποχή στις δημοτικές εκλογές της Βενεζουέλας

Νίκη του PSUV με καθίζηση της συμμετοχής και έκτροπα με έναν νεκρό στην περιοχή Σαμπάνα Γκράντε είναι ο απολογισμός των δημοτικών εκλογών της Κυριακής.

Την αυξημένη λαϊκή δυσαρέσκεια αντανακλούν τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών στη Βενεζουέλα, που έληξαν με μεγάλη επικράτηση του κυβερνητικού κόμματος, PSUV, αλλά με εξαιρετικά χαμηλή συμμετοχή. Πιο συγκεκριμένα, το  κόμμα του προέδρου Νικολάς Μαδούρο με τους συμμάχους του κέρδισε 90% των 1704 δήμων της χώρας , η συμμετοχή όμως άγγιξε μόλις το 27,4%, σημειώνοντας μείωση κατά 50% σε σχέση με την προηγούμενη τοπική αναμέτρηση το 2013, όπου βέβαια στον απόηχο του πρόσφατου τότε θανάτου του Ούγκο Τσάβες η συμμετοχή ήταν πολύ μεγάλη.

Η αποχή δεν είναι μόνο αποτέλεσμα της στάσης των κομμάτων των στηριζόμενων από τις ΗΠΑ δεξιών κομμάτων, που συστηματικά τα τελευταία χρόνια μποϋκοτάρουν κάθε εκλογική διαδικασία, αλλά και της δυσαρέσκειας μεταξύ τμημάτων του πληθυσμού που παραδοσιακά στηρίζουν την κυβέρνηση. Δυσαρέσκεια που επεκτείνεται και στους συμμάχους του PSUV, με αποτέλεσμα σε κάποιες περιφέρειες το ΚΚ Βενεζουέλας κι άλλοι εταίροι του Μαδούρο, όπως το PPT, οι Ποδέμος της Βενεζουέλας και το «Somos Venezuela» κατέβασαν δικούς τους υποψηφίους εναντίον των επίσημων υποψηφιών του «Μεγάλου Πατριωτικού Πόλου». Υποψήφιους παρουσίασε και η «μετριοπαθής» αντιπολίτευση του Χένρι Φαλκόν, που ηττήθηκε στις προεδρικές εκλογές του Μαΐου.

Παρότι η διαδικασία σε γενικές γραμμές κύλησε ήμερα, στην περιοχή Σαμπάνα Γκράντε οι εκλογές διακόπηκαν και θα επαναληφθούν αργότερα. Αιτία οι συγκρούσεις ιθαγενών και μεταλλωρύχων με δυνάμεις ασφαλείας, με αποτέλεσμα ένας άνθρωπος να χάσει τη ζωή του. Ως αντίδραση, ο τοπικός σύνδεσμος ιθαγενών κάλεσε κατάληψη των εκλογικών κέντρων, οδηγώντας σε διακοπή της διαδικασίας.

Το επόμενο διάστημα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για τις πολιτικές εξελίξεις τη χώρα, καθώς αναμένεται δημοψήφισμα για το νέο σύνταγμα, ενώ από τις αρχές του 2019 ο Μαδούρο αναλαμβάνει καθήκοντα στη νέα του θητεία. Ήδη πολλά γειτονικά κράτη, με προεξάρχουσα την Κολομβία, έχουν δηλώσει ότι δε θα αναγνωρίσουν τη νέα κυβέρνηση, θεωρώντας διαβλητή την εκλογική διαδικασία του Μαΐου. Οι φωνές που άμεσα ή έμμεσα καλούν σε ξένη επέμβαση για την «αποκατάσταση της δημοκρατίας» στη χώρα ολοένα και πληθαίνουν. Στο χορό έχει μπει εδώ και καιρό δυναμικά και η ΕΕ, που, αφού παρέτεινε τις κυρώσεις κατά της Βενεζουέλας, δημιούργησε και μια «ομάδα επαφών» για την έναρξη της «δημοκρατικής μετάβασης», τροφοδοτώντας ξεκάθαρα τις πραξικοπηματικές προθέσεις της αντιπολίτευσης.

Με πληροφορίες από jungewelt.de

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: