Νεκρός 21χρονος διαδηλωτής σε συγκέντρωση κατά του προέδρου Πινιέρα στη Χιλή

Ο λαός της Χιλής είναι ξανά στους δρόμους ενάντια στη διαχείριση της πανδημίας από την ακροδεξιά κυβέρνηση, με τους καραμπινιέρους να ισχυρίζονται ότι ο θάνατος του νέου οφείλεται “σε πυρά διαδηλωτών”.

Στη Χιλή, εκτός από τη λίστα των θυμάτων της πανδημίας, μεγαλώνει κι εκείνη των νεκρών που αφήνει πίσω της η καταστολή της κυβέρνησης Πινιέρα, με ιδιαίτερη οξύτητα από τον περασμένο Οκτώβρη, όταν και ξεκίνησαν οι μεγάλες διαδηλώσεις στη Χιλή, με επίκεντρο το Σαντιάγο.

Πέρα από τα προϋπάρχοντα αίτια κοινωνικής και οικονομικής δυσαρέσκειας, που άναψαν τη σπίθα το φθινόπωρο, ήρθε να προστεθεί και η οργή για τη διαχείριση της πανδημίας στη χώρα, που καταγράφει πάνω από 288000 κρούσματα και πάνω από 6000 νεκρούς, με πολλούς ωστόσο να αμφισβητούν τον τρόπο καταγραφής περιστατικών και ιδιαίτερα των θανάτων.

Μετά από δυο νύχτες διαδηλώσεων ενάντια στην κυβέρνηση, ένας νέος 21 ετών έπεσε νεκρός στη Μελιπίγια, περιοχή στη μητροπολιτική ζώνη του Σαντιάγο.

Οι καραμπινιέροι επιβεβαίωσαν το συμβάν, αναφέροντας πως πρόκειται για άντρα αϊτινής καταγωγής, που σκοτώθηκε από πυρά στη διάρκεια της διαδήλωσης στην πόλη. Ο νεαρός μεταφέρθηκε σε κοντινό νοσοκομείο, όπου εξέπνευσε λόγω της βαρύτητας των τραυμάτων του.

Οι αστυνομικές αρχές ισχυρίζονται πως οι πυροβολισμοί προήλθαν από τους ίδιους τους διαδηλωτές, που, πάντα κατά τους ισχυρισμούς αυτούς, προσπάθησαν να επιτεθούν στους καραμπινιέρους, οι οποίοι είχαν φτάσει στην περιοχή εξοπλισμένοι με αντλίες νερού και δακρυγόνα. Σύμφωνα με τον στρατηγό Ενρίκε Μονράς, επικεφαλής του τμήματος δυτικής μητροπολιτικής περιοχής των καραμπινιέρων, τα ντρόουν της υπηρεσίας εντόπισαν “ένα τραυματισμένο άτομο που δεχόταν βοήθεια από πολίτες και στη συνέχεια μπήκε σε ταξί”.

Οι διαδηλώσεις είχαν εκτός από επικαιρικό, και ιστορικό χαρακτήρα, αφού τιμούσαν παράλληλα τη μνήμη των Ροντρίγκο Ρόχας ντε Νέγκρι και Κάρμεν Γκλόρια Κιντάνα, που έπεσαν νεκροί από το καθεστώς του Πινοτσέτ στη διάρκεια αντιδικτατορικών διαδηλώσεων στις 2 και 3 Ιούλη 1986.

Με πληροφορίες από telesur

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: