Μήνυση στην πολιτεία της Νέας Υόρκης από τη μεγαλύτερη ένωση οπλοκατοχής των ΗΠΑ επειδή έκλεισε τα καταστήματα όπλων

“Oυσιώδης επιχείρηση” ζητούν να θεωρηθεί, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της κεντρικής κυβέρνησης, η πώληση όπλων στην πολιτεία της Νέας Υόρκης τα μέλη της National Rifle Association.

Το γύρω του κόσμου είχαν κάνει πριν λίγες εβδομάδες οι εικόνες εκατοντάδων Αμερικανών να στοιβάζονται έξω από καταστήματα πώλησης όπλων, ευελπιστώντας πως έτσι θα έχουν μεγαλύτερη ασφάλεια από τυχόν κοινωνικές αναταράξεις λόγω των συνεπειών της πανδημίας. H απόφαση του κυβερνήτη της Νέας Υόρκης, να κρίνει ως “μη ουσιώδη” επιχείρηση τα καταστήματα όπλων της πόλης, κλείνοντάς τα, προκάλεσε την οργή της NRA, της μεγαλύτερης ένωσης υπέρ της οπλοκατοχής στις ΗΠΑ.

Στη μήνυση που κατατέθηκε, αναφέρεται πως ο κυβερνήτης “πρακτικά και επ’ αόριστον ανέστειλε ένα βασικό συστατικό της δεύτερης τροποποίησης του Συντάγματος των ΗΠΑ”, αυτό δηλαδή που προβλέπει το δικαίωμα της οπλοκατοχής, “εξαναγκάζοντας τα καταστήματα όπλων να κλείσουν προσωρινά σε όλη την πολιτεία”.
Οι ενάγοντες διαμαρτύρονται γιατί έχουν χάσει “τη μοναδική νόμιμη διέξοδο αγοράς όπλων στην πολιτεία” και να ασκήσουν το συνταγματικό τους δικαίωμα στην απόκτηση όπλων και πυρομαχικών. Μάλιστα στο ίδιο κείμενο επικαλούνται αύξηση της εγκληματικότητας λόγω της πανδημίας, κάνοντας λόγω για “θεμιτές ανησυχίες πολλών Νεοϋρκέζων για την ικανότητα της κυβέρνησης να τηρήσει την τάξη και τους εγκληματίες να αποφυλακίζονται πρόωρα”, αναφερόμενοι στην απελευθέρωση κάποιων κρατουμένων χαμηλού ρίσκου για την ανακοπή της διάδοσης του ιού στις φυλακές.
Αν και η κεντρική κυβέρνηση των ΗΠΑ, που στηρίχτηκε ενεργά από την NRA, λόγω της παραδοσιακής σχέσης του ρεπουμπλικανικού κόμματος με αυτή και ειδικότερα του προέδρου Τραμπ, που με ζήλο αποκρούει κάθε απόπειρα επιβολής περιορισμών στην οπλοκατοχή στις ΗΠΑ, έκρινε ως “βασική επιχείρηση” τα συγκεκριμένα καταστήματα, η τελική απόφαση εναπόκειται στις πολιτείες.
Ο προερχόμενος από το δημοκρατικό κόμμα κυβερνήτης της Νέας Υόρκης αντέδρασε μάλλον χαλαρά στη μήνυση, λέγοντας πως “Νομίζω πως έχω μηνυθεί από την NRA καμιά δωδεκαριά φορές. Δεν ήξερα καν ότι με έχουν μηνύσει αυτή τη φορά. Παθαίνεις ένα είδος ανοσία στις μηνύσεις. Θα ήθελα να αποκτήσω ανοσία στον ιό όπως απέκτησα στις μηνύσει της NRA”.
Οι οργανώσεις ελέγχου της οπλακατοχής στην πόλη αντέδρασαν στη μήνυση, κάνοντας λόγο για ‘μια ακόμα απόπειρα της NRA να υπονομεύσει σωτήριες παρεμβάσεις στην ανακοπή της διάδοσης αυτού του θανατηφόρου ιού που σκοτώνει χιλιάδες Νεοϋορκέζους”.
Με πληροφορίες από cnn.com
Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: