Μιγκέλ Ντίας – Κανέλ: “Νίκη για τη Λατινική Αμερική και τη Βενεζουέλα” το σημερινό δημοψήφισμα για το σύνταγμα της Κούβας

Τη σημασία του δημοψηφίσματος για την Κούβα και ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή τόνισε ο πρόεδρος της χώρας, εκφράζοντας παράλληλα την αμέριστη αλληλεγγύη του κουβανικού λαού στη δοκιμαζόμενη από τα ιμπεριαλιστικά σχέδια Βενεζουέλα.

Μέρα ψηφοφορίας για το νέο σύνταγμα της Κούβας σήμερα, κι ο πρόεδρος Μιγκέλ Ντίας – Κανέλ άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα λίγο μετά τις 8.40 τοπική ώρα. Τόνισε πως πρόκειται για «νίκη για τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, όπως και για τη Βενεζουέλα μια χώρα στην οποία η «αξιοπρέπεια και ανεξαρτησία της περιοχής» τίθεται υπό αμφισβήτηση. Σύμφωνα με τον ηγέτη της Κούβας, το νέο σύνταγμα τονίζει την κληρονομιά του Φιντέλ, του Χοσέ Μαρτί και του Ραούλ Κάστρο, εμβαθύνοντας τα δικαιώματά τους και διδάσκοντας μεγαλύτερο πολιτικό πολιτισμό στους πολίτες. Ιδιαίτερα στάθηκε στη συμμετοχή νέων ανθρώπων τόσο στη διάρκεια συγκρότησης του συντάγματος, όσο και στη διάρκεια της ψηφοφορίας, όπου 200.000 νέοι ήταν υπεύθυνοι για την ομαλή διεξαγωγή της ψηφοφορίας, συγχαίροντάς τους που ανταποκρίθηκαν στο καθήκον τους ως πολίτες.

Ο Κανέλ στάθηκε ιδιαίτερα στα όσα διαδραματίζονται στα σύνορα Κολομβίας – Βενεζουέλας με στόχο την επικράτηση του αμερικανόπνευστου πραξικοπήματος και κατήγγειλε τις προβοκάτσιες της αντιπολίτευσης. Κατηγόρησε τον αρχηγό της και αυτοανακηρυχθέντα «πρόεδρο» της Βενεζουέλας, Χουάν Γκουαϊδό ως άνθρωπο «χωρίς αξιοπρέπεια» και επέκρινε τους ηγέτες Κολομβίας και Χιλής που συναντήθηκαν μαζί του, παρουσία του κουβανικής καταγωγής γερουσιαστή της Φλόριντα, Μάρκο Ρούμπιο.

Λίγο νωρίτερα το εκλογικό του δικαίωμα είχε ασκήσει ο υπουργός εξωτερικών Μπρούνο Ροντρίγκες, γράφοντας στη συνέχεια στο τουίτερ πως ψήφισε για τη συνέχιση της Κουβανικής Επανάστασης: «Υπερασπίστηκα ένα σύνταγμα που είναι το αποτέλεσμα μιας συλλογικής διαδικασίας με ένα ναι, το οποίο επιβεβαιώνει ξανά τη θέληση της πλειοψηφίας και προστατεύει το μέλλον της οικογένειάς μου και των ηρωικών ανθρώπων που επικυρώνουν την ανεξαρτησία και την κυριαρχία της σοσιαλιστικής Κούβας.»

Με πληροφορίες από telesur

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/comments.php on line 6


Notice: Only variables should be passed by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/functions.php on line 38

Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/functions.php on line 38
2 Σχόλια

  • Ο/Η Stamatis Solanakis λέει:

    Δυστυχώς, “ήρθεν η ώραν σας” που λέει και μια ψυχή… Αυτή είναι η αρχή του τέλους του σοσιαλισμού και στην τελευταια νησιδα του(κυριολεκτικά και μεταφορικά νησίδα). Αν δει κανείς τα άρθρα του καταλαβαίνει οτι εδω σταματάει οτι πιο ομορφο είχε μεινει στην ανθροπώτητα.

    • Ο/Η Kostas λέει:

      Βασικά το νέο σύνταγμα έρχεται να βάλει και τυπικά την σφραγίδα του σε μια διαδικασία που ήταν γνωστή ότι εξελισσόταν εδώ και πολλά χρόνια στην Κούβα…
      Τεράστια τα προβλήματα από το εμπάργκο και όχι μόνο. Δυστυχώς από ένα σημείο και μετά δεν υπήρχε περαιτέρω επαναστατική πολιτική κατεύθυνση στην επίλυση των όποιων θεμάτων.
      Από ότι φαίνεται τελικά, στην οικοδόμηση του σοσιαλισμού και όσο υπάρχει καπιταλισμός, αν το ΚΚ χάσει την πρωτοβουλία των κινήσεων η πορεία μπορεί μόνο να είναι φθίνουσα.
      Το μόνο καλό για το λαό της Κούβας, είναι ότι όσο οι καπιταλιστές δεν έχουν πάρει ακόμα την εξουσία η κατάσταση είναι αντιστρέψιμη, για πόσο κανείς δεν ξέρει και ας ελπίσουμε το νησί της επανάστασης να καταφέρει για άλλη μια φορά το αδύνατο!

Κάντε ένα σχόλιο: