“Mη τρομαχτική εικόνα” οι σημαίες του νεοναζιστικού NPD σύμφωνα με δικαστική απόφαση στη Γερμανία

H χρήση των συγκεκριμένων συμβόλων του μιλιταριστικού παρελθόντος επί Κάιζερ καλύπτεται από την ελευθερία του λόγου σύμφωνα με τους δικαστές.

Μπορεί στη Γερμανία να είναι απαγορευμένα τα ναζιστικά σύμβολα και σημαίες, ωστόσο οι νεοναζί και άλλοι ακροδεξιοί χρησιμοποιούν “υποκατάστατα” για να διατρανώσουν τις ιδέες μίσους τους. Πιο συγκεκριμένα, την πολεμική σημαία της εποχής του Β’ Ράιχ, δηλαδή της αυτοκρατορικής Γερμανίας από το 1871 ως το 1918.

Πρακτική η οποία πλέον χαίρει και επισήμως της έγκρισης της αστικής δικαιοσύνης στη Γερμανία, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το διοικητικό δικαστήριο της Βρέμης, το οποίο επέτρεψε προγραμματισμένη για το Σάββατο πορεία των νεοναζιστικών μορφωμάτων NPD και Die Rechte με τις αυτοκρατορικές σημαίες, με μόνη προϋπόθεση την τήρηση μέτρων για τον κορονοϊό. Με την απόφαση αυτή το δικαστήριο ανέτρεψε προηγούμενη απαγόρευση της τοπικής υπηρεσίας εσωτερικών υποθέσεων, με το σκεπτικό ότι η συνολική εικόνα με την οποία θα εμφανίζονταν οι ναζί “δεν είναι τρομαχτική”. Ακόμα πιο εκπληκτική είναι η επιχειρηματολογία του δικαστηρίου, πως η πλειονότητα του πληθυσμού δεν γνωρίζει για το βαρύ ποινικό μητρώων πολλών στελεχών των δύο κομματιδίων, άρα δε νιώθει φόβο ή πρόκληση όταν τους βλέπει να διαδηλώνουν με σημαίες του Β’ Ράιχ. Επιπλέον, η χρήση των συγκεκριμένων συμβόλων του μιλιταριστικού παρελθόντος επί Κάιζερ καλύπτεται από την ελευθερία του λόγου σύμφωνα με τους δικαστές, οι οποίοι ανατρέπουν έτσι ουσιαστικά την πρόβλεψη που ίσχυε ως τώρα στη Βρέμη, όπου η περιφορά αυτών των σημαιών διώκονταν ως διασάλευση της τάξης.

Με πληροφορίες από jungewelt.de

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: