Μεγάλη απεργία σε όλη τη Γαλλία στις 5 Δεκέμβρη

Ιδιωτικός και δημόσιος τομέας έτοιμοι για απεργιακό ξεσηκωμό ενάντια στα μέτρα της κυβέρνησης Μακρόν.

Η απεργία της 5ης Δεκεμβρίου, και ποιοι είναι οι κύριοι κλάδοι που θα συμμετάσχουν σε αυτήν:

Οι επονομαζόμενοι δομικοί κλάδοι της γαλλικής οικονομίας, οι οποίοι και αντιπροσωπεύουν μόνο ένα μέρος των διαφορετικών επαγγελμάτων,  έχουν ήδη δηλώσει ή υποδείξει την στάση και θέση τους υπεύθυνα για την ανάπτυξη των κινητοποιήσεών τους, που ξεκινούν από τη διοργάνωση της αυριανής απεργίας. Η κοινωνική κινητοποίηση  στις 5 Δεκεμβρίου θα επηρεάσει ολόκληρο τον κόσμο της εργασίας.

Μεταφορές (RATP, SNCF, οδικό δίκτυο, αεροδρόμια και αεροπορικές εταιρείες)

Σε γενικές γραμμές, η CGT ζητά μια επ ‘αόριστον απεργία από τις 5 Δεκεμβρίου στην αστική και οδική μεταφορά επιβατών και εμπορευμάτων.

Μετά την ιστορική απεργία της 13ης Σεπτεμβρίου στην RATP  (παρισινό μετρό), η οποία είχε παραλύσει το Παρίσι και το Île de France (περιφέρεια όπου ανήκει διοικητικά το Παρίσι), η πρόσκληση για επ’ αόριστον απεργία από τις 5 Δεκεμβρίου, ανάγκασε την ίδια την εταιρία και την διοίκηση της RATP να παράσχει την πληροφορία στο κοινό ό,τι «μια πολύ διαταραγμένη κίνηση στο δικτύο της, θα ξεκινήσει από τις 5 Δεκεμβρίου».

Στη SNCF (γαλλική εταιρία τρένων), η CGT ζήτησε επίσης μια απεργία με προοπτική κλιμάκωσης από τις 5 Δεκεμβρίου. Σημειώστε ότι το κοινωνικό κίνημα αναμένεται να είναι τεράστιο μεταξύ των σιδηροδρομικών εργαζομένων. Τα γκισέ των εισιτηρίων της TGV στην θυγατρική της εταιρία Oui, Ouigo και Intercités είναι κλειστά προς πώληση για τις ημέρες 5 έως 8 Δεκεμβρίου.

Η Ομοσπονδία Μεταφορών της CGT ζήτησε επίσης από τους μεταφορείς να κινητοποιηθούν από τις 5 Δεκεμβρίου, διοργανώνοντας «ισχυρές ενέργειες στην εθνική επικράτεια». Οι προειδοποιήσεις απεργίας αφορούν όχι μόνο τους οδηγούς φορτηγών, αλλά και τις αστικές και οδικές μεταφορές επιβατών. Το κάλεσμα αφορά επίσης τους μεταφορείς των πλωτών μέσων μεταφοράς της γαλλικής επικράτειας.

Στον κλάδο των αεροπορικών εταιρειών, τρία συνδικάτα της Air France, ειδικά επανδρωμένα με προσωπικό εδάφους, έχουν προκυρήξει ήδη απεργία για την ίδια μέρα.

Η Ομοσπονδία CGT Εμπορίου και Υπηρεσιών, κάλεσε με μια δήλωση της, στην απεργία της 5ης Δεκεμβρίου να συμμετέχουν μαζικά οι εργαζόμενοι του κλάδου και να εμποδίσουν απεργοσπαστικές ενέργειες που θα έπρεπε να είναι κοινές με άλλα συνδικάτα του CGT. Αν είναι δύσκολο για τους υπαλλήλους μικρών ιδιωτικών εταιρειών να ξεκινήσουν απεργία, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κλίμακα της απεργίας της 5ης Δεκεμβρίου, μπορεί τελικά να ξεκλειδώσει το “λοκάουτ” των εργοδοτών αυτών των μικρών επιχειρήσεων.

Ο εκπαιδευτικός τομέας θα κινητοποιηθεί πολύ δυναμικά: Τα σωματεία που καλούν τους 900.000 καθηγητές του πρώτου και δεύτερου βαθμού να δώσουν μαζικά το παρόν στις 5 Δεκεμβρίου. Γενικότερα, η κινητοποίηση όλου του διδακτικού προσωπικού αναμένεται να είναι σημαντική. Πολλά σχολεία θα παραμείνουν με κλειστές τις πόρτες τους στις 5 Δεκεμβρίου.

Ο κλάδος την ενεργειας την ημέρα της 5ης Δεκεμβρίου θα έχει επίσης μια πολύ σημαντική παρουσία λόγω των ιδιωτικοοποιήσεων και των απολύσεων που τρέχουν αυτή την στιγμή. Εάν η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος περάσει, θα επιτεθεί άμεσα στις συνταξιοδοτικές εισφορές περισσότερων από 140.000 ηλεκτρολόγων και τεχνικών φυσικού αερίου, ενώ η απόρριψη του σχεδίου Hercules και η συνεχιζόμενη καρατόμηση της EDF(γαλλική ΔΕΗ) είναι πηγές κοινωνικού αναβρασμού. Η Ομοσπονδία CGT Ορυχείων και Ενέργειας, (FMNE) δήλωσε επίσης ότι θα διοργανώσει μειώσεις στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, περικοπές ηλεκτροδότησης κρατικών δημόσιων κτιρίων (εξαιρουμένων των κέντρων υγείας) ιδιωτικών φορέων εκμετάλλευσης και “εταιρειών που απολύουν” .

Όσον αφορά τις δημόσιες υπηρεσίες, η έκκληση για απεργία φαίνεται να αυξάνεται. Πάνω απ ‘όλα, η Ομοσπονδία Δημόσιων Υπηρεσιών του CGT ζήτησε την κατασκευή της διεπαγγελματικής απεργίας που θα ανανεωθεί στις 5 Δεκεμβρίου, παίρνοντας ήδη τη θέση υπέρ της συνέχισης της απεργίας.

“Υπάρχουν καλέσματα για απεργία στα επτά γαλλικά διυλιστήρια”, δήλωσε η Εθνική Ομοσπονδία Χημικών Βιομηχανιών CGT. Η αρχή και η ελπίδα μιας επεκτάσιμης απεργίας στα διυλιστήρια και τη διασταύρωση της απεργίας με άλλους αγωνιζόμενους τομείς, και ιδίως της μεταφοράς, καθιστά δυνατή την αρχή της παράλυσης της γαλλικής καπιταλιστικής οικονομίας.

25 συνδικαλιστικές οργανώσεις που είναι παρούσες στη Γ.Σ. των συνδικάτων ελαστικών CGT (FNIC CGT) στις 7 Νοεμβρίου αποφάσισαν να καλέσουν σε κοινή απεργία στις 5 Δεκεμβρίου, μερικές ενώσεις να μη διστάσουν να καλέσουν την απεργία συνεχιζόμενη, όπως έκανε το συνδικάτο CGT Michelin Blanzy (71). Ένα πραγματικό σχέδιο μάχης αποφασίστηκε επίσης να διαταράξει την παραγωγή.

Σύμφωνα με τις δημόσιες υπηρεσίες της CGT, οι εργαζόμενοι που είναι υπεύθυνοι για τη συλλογή των οικιακών απορριμμάτων και τη μεταχείρισή τους θα κινητοποιηθούν έντονα, όπως στην Μασσαλία και το Μονπελιέ. Επιπλέον, όλος ο τομέας συλλογής και επεξεργασίας αποβλήτων έχει καλέσει στην απεργία που θα ειναι συνεχόμενη από τις 5 Δεκεμβρίου.

Η CGT Renault ζητεί απεργία “με στόχο να συνεχιστεί” πέρα ​​από τις 5 Δεκεμβρίου. Η CGT καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου να χτυπήσουν τόσο κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης, όσο και κατά του σχεδίου συμφωνίας για την ανταγωνιστικότητα.

Στο πλαίσιο ενός μακρού κοινωνικού κινήματος και μιας απεργίας έκτακτης ανάγκης, οι συλλόγοι CGT, FO, SUD και Inter-Urgences αναμεταδίδουν την έκκληση για απεργία της 5ης Δεκεμβρίου.

Οι πυροσβέστες που κινητοποιούνται από τον περασμένο Ιούνιο, σχεδιάζουν 5 μέρες πράξεων στήριξης στην απεργία από τη Δευτέρα 2 έως την Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου σε ένα «ειρηνικό χωριό» στην πλατεία Ρεπουμπλίκ, μετά από την βίαιη καταστολή που δέχθηκαν κατά την διάρκεια της διαδήλωσης τους από την αστυνομία στις 15 Οκτωβρίου

Οι εργαζόμενοι του Radio France (γαλλική ραδιοφωνία και τηλεόραση) επλήγησαν επ’ αόριστον από ένα νέο «κοινωνικό σχέδιο» που μπήκε σε εφαρμογή από τη Δευτέρα 25 Νοεμβρίου και η Εθνική Ένωση Δημοσιογράφων της Γαλλικής Τηλεόρασης απευθύνει έκκληση σε όλους τους υπαλλήλους να «κατέβουν σε απεργία για 24 ώρες. Πέμπτη, 5 Δεκεμβρίου από τις 0:00 “.

Στα λιμάνια.

Οι θύρες και οι αποβάθρες θα κλειστούν απο την CGT και απαιτούν μια μαζική 24ωρη απεργία.

Με πληροφορίες από CGT.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/comments.php on line 6

2 Trackbacks

Κάντε ένα σχόλιο: