Με τραγούδια, “όπλα” και σπαθιά – Συνεχίζουν τον αγώνα τους με λαοθάλασσες στις πόλεις οι Ινδοί αγρότες

Οι αγρότες κατάφεραν να διασπάσουν τον αποκλεισμό, αντιμετωπίζοντας τόνους χημικών και ξυλοδαρμό με γκλομπ, ενώ ένας διαδηλωτής έχασε τη ζωή του στη διάρκεια των αστυνομικών επιθέσεων.

Μέχρι και … γιαταγάνια επιστράτευσαν, καθαρά σε συμβολικό επίπεδο βέβαια, οι Ινδοί αγρότες, που συνεχίζουν για πολλοστή εβδομάδα τις κινητοποιήσεις τους, απαιτώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου – λαιμητόμου της δεξιάς κυβέρνησης Μόντι. Την Τρίτη, μέρα της Δημοκρατίας για την Ινδία, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην πρωτεύουσα Νέο Δελχί, καταφέρνοντας για πρώτη φορά με τα τρακτέρ τους να μπουν στην πόλη, μετά από δύο μήνες που κατασκηνώνουν στα προάστεια, διαμαρτυρόμενοι κατά της σχεδιαζόμενης “φιλελευθεροποίησης” στον αγροτικό τομέα, δηλαδή την παράδοση της γης τους στα χέρια μεγάλων εταιρειών.

Η επιχείρηση αυτή δεν ήταν καθόλου εύκολη, αφού η αστυνομία έχει μπλοκάρει τους κόμβους εισόδου στην μητρόπολη των 26 εκ. κατοίκων. Σε πολλά σημεία ωστόσο, οι αγρότες κατάφεραν να διασπάσουν τον αποκλεισμό, αντιμετωπίζοντας τόνους χημικών και ξυλοδαρμό με γκλομπ, ενώ ένας διαδηλωτής έχασε τη ζωή του στη διάρκεια των αστυνομικών επιθέσεων. Τελικά μερίδα διαδηλωτών έφτασε στο “Κόκκινο Φρούριο” ένα χτίσμα από την εποχή της δυναστείας των Μογκούλ, όπου ύψωσε σημαία.

Παράλληλα, υπάρχουν υποψίες ότι ανάμεσα στους διαδηλωτές παρεισέφρησαν ακροδεξιά, προβοκατόρικα στοιχεία με στόχο τη δημιουργία επεισοδίων, ενώ κάποιες αγροτικές οργανώσεις κάλεσαν τα μέλη τους να επιστρέψουν από το Δελχί στους πρόχειρους καταυλισμούς διαμαρτυρίας στα προάστεια.

Σύμφωνα με τον Σακίμπ Χαν, επιστήμονα συνδεόμενο με την αγροτική πτέρυγα του Κομμουνιστικού Κόμματος Ινδίας (Μαρξιστικό), εκτός από τους αγρότες, στο δρόμο βρέθηκαν επίσης πολλοί φοιτητές, γυναίκες και εργατικά συνδικάτα: “Είναι ωραίο να βλέπεις ότι κατέβηκαν τόση άνθρωποι σήμερα για να δείξουν την αλληλεγγύη τους στους αγρότες”.

Στο μεταξύ οι διαμαρτυρίες συνεχίζονται σε όλες τις πόλεις της Ινδίας, με επίκεντρο τη Βομβάη. Εκεί για τρεις μέρες, πάνω από χίλιοι αγρότες οργανωμένη από το ΚΚΙ (Μαρξιστικό) έκαναν πορεία με τα τρακτέρ τους από το κρατίδιο της Μαχαράστρα στο Δελχί. Στόχος τους ήταν να συναντήσουν χθες τον κυβερνήτη, ωστόσο δεν τα κατάφεραν γιατί τάχα “βρισκόταν σε διακοπές”.

Οι αγρότες απορρίπτουν και τις απόπειρες κατευνασμού της κυβέρνησης, που προτείνει αναβολή της υπερψήφισης του νομοσχεδίου, με το οποίο οι κατώτατες τιμές αγοράς των αγροτικών προϊόντων καθορίζονταν σε αγορές καθορισμένες από το κράτος καταργούνται, καθώς το πεδίο αυτό θα παραχωρηθεί σε μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες, οδηγώντας το μεγαλύτερο μέρος των καλλιεργητών σε οικονομική εξόντωση.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: