Μαζικές λαϊκές κινητοποιήσεις στη Γουατεμάλα – Κάηκε μέρος του Κονγκρέσου της χώρας

Την ώρα που η Γουατεμάλα υπέφερε από την πανδημία και τους τυφώνες, ο πρόεδρός της πέρασε τον αντιλαϊκό προϋπολογισμό που προβλέπει περικοπές σε υγεία και παιδεία. Ο λαός βγήκε οργισμένος στους δρόμους, ενώ το Κονγκρέσο της χώρας παραδόθηκε στις φλόγες.

Την ώρα που ο λαός της Γουατεμάλας υποφέρει από την πανδημία του κορονοϊού και από το χτύπημα ισχυρών τυφώνων, ο πρόεδρος της χώρας Alejandro Giammatei έφερε σχεδόν εν κρυπτώ στη βουλή τον αντιλαϊκό προϋπολογισμό της νέας χρονιάς, που προβλέπει επιπλέον περικοπές στους τομείς της υγείας και της παιδείας, ενώ παράλληλα ευνοεί υπουργεία που θεωρούνται άνδρα διαφθοράς.

Ο λαός της Γουατεμάλας ξέσπασε σε μαζικές διαμαρτυρίες στους δρόμους της πρωτεύουσας και διαδήλωναν μπροστά απ’ το Εθνικό Παλάτι. Μια μερίδα οργισμένων διαδηλωτών μπήκε στο Κονγκρέσο και λίγο αργότερα οι φλόγες τύλιξαν το κτίριο, καταστρέφοντας ένα μέρος του. Η απάντηση της αστυνομίας ήταν άγρια καταστολή με χημικά, δακρυγόνα και δεκάδες συλλήψεις -ανάμεσά τους και της νομικού Ίνγκριντ Μεδίνα.

Οι κινητοποιήσεις των οργισμένων πολιτών είναι κλιμακούμενες και η κυβέρνηση του Giammattei φαίνεται να αντιμετωπίζει ισχυρούς τριγμούς, παρά την προσήλωση του προέδρου στο δόγμα “Νόμος και Τάξη”. Ακόμα και η Ρωμαιοκαθολική εκκλησία πιέζει την πολιτική ηγεσία της χώρας να προχωρήσει σε αλλαγές, ο ίδιος ο Giammattei σκέφτεται σοβαρά αυτό το ενδεχόμενο, ενώ ο αντιπρόεδρος Γκιγιέρμο Καστίγιο φαίνεται διατεθειμένος να παραιτηθεί.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: