Κύμα fake news και νέες οικονομικές κυρώσεις των ΗΠΑ κατά της Κούβας

Για χιτλερικού τύπου προπαγάνδα έκανε λόγο Ραούλ Κάστρο, σχολιάζοντας το μπαράζ ψευδών ειδήσεων περί δήθεν στρατιωτικής εμπλοκής της Κούβας στη Βενεζουέλα.

Η Κούβα κατηγόρησε την κυβέρνηση των ΗΠΑ πως διαδίδει σε δεκάδες πρωτεύουσες του κόσμου στοχευμένα ψεύδη και φέικ νιουζ κατά της χώρας. Αυτό υποστήριξε ο υπουργός εξωτερικών Μπρούνο Ροντίργκες σε συνέντευξη τύπου στην Αβάνα την Πέμπτη.

Ο Ροντρίγκες επικαλέστηκε επίσημο έγγραφο, σύμφωνα με το οποίο οι ΗΠΑ έχουν δώσει οδηγίες στις πρεσβείες τους, να δικαιολογούν την ένταση των κυρώσεων κατά της Κούβας λόγω δήθεν παρουσίας στρατιωτικών και πρακτόρων της χώρας στη Βενεζουέλα. “Πρόκειται για μια ύπουλη συκοφαντία, την οποία απορρίπτω για πολλοστή φορά απολύτως”, εξήγησε ο Ροντρίγκες. Ο ίδιος, όπως και γενικά η κουβανική κυβέρνηση έχουν διαψεύσει επανειλημμένα πως υπάρχουν στρατιωτικές δυνάμες ή πράκτορες επί εδάφους της Βενεζουέλας.

“Διαβόητο ψεύτη” χαρακτήρισε ο Ροντρίγκες τον σύμβουλο ασφαλείας του Ντόναλντ Τραμπ, Τζον Μπόλτον, ο οποίος είναι και ο ιθύνων νους της προπαγανδιστικής εκστρατείας κατά της Κούβας. Ανάμεσα στα ψεύδη που κατ’ εντολήν του διαδίδουν οι πρεσβείες, είναι πως έχουν συγκεντρωθεί κουβανικά στρατεύματα στα σύνορα Κολομβίας – Βενεζουέλας, για να προκληθεί η κολομβιανική πλευρά. Ως “πιο χυδαίο ψεύδος” χαρακτήρισε ο υπουργός τον ισχυρισμό της αμερικανικής κυβέρνησης, πως οι Κουβανοί γιατροί παρέχουν σε πολίτες της Βενεζουέλας τις υπηρεσίες τους, μόνο αν δηλώσουν πίστη στην κυβέρνηση του Μαδούρο.

Παράλληλα με αυτή τη νέα επικοινωνιακή επίθεση, οι ΗΠΑ διευρύνουν εκ νέου τις οικονομικές κυρώσεις. Την Τετάρτη το υπουργείο εξωτερικών διεύρυνε κι άλλο τη λίστα με τις κουβανικές επιχειρήσεις, με τις οποίες Αμερικανοί πολίτες απαγορεύεται να έχουν σχέσεις, καθώς θεωρούνται συνδεόμενες με τον κουβανικό στρατό και τις αρχές ασφαλείας του νησιού. Είναι η τρίτη φορά μέσα σε λίγους μήνες που διευρύνεται αυτή η λίστα, περιλαμβάνοντας πλέον πάνω από 200 εταιρείες.

Επιπλέον, πριν από μια μια βδομάδα, ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Μάικλ Πομπέο, εξήγγειλε νέες κυρώσεις κατά της Κούβας, συνοδεύοντας τις με κατηγορίες περί “καταπίεσης του πληθυσμού και εξαγωγής βίας”. Στην πρόκληση αυτή απάντησε ο ίδιος ο Ραούλ Κάστρο: “Ενοχοποιούν την Κούβα για όλα τα δεινά, χρησιμοποιώντας ψέματα στη χειρότερη μορφή της χιτλερικής προπαγάνδας”. Πρόσθεσε πως οι ΗΠΑ πιέζουν άλλες χώρες, ώστε να απαιτήσουν από την Κούβα να πάψει την αλληλεγγύη της στη Βενεζουέλα.

Ο Ροντρίγκες, ολοκληρώνοντας τη συνέντευξη τύπου, τόνισε πως η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ αποτελεί “πραγματική απειλή για το ημισφαίριό μας”. Κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να βάλει εμπόδια στην επικίνδυνη δράση της αμερικανικής κυβέρνησης, πριν να είναι αργά: “Ο κόσμος δεν έχει την πολυτέλεια να φερθεί παθητικά, όταν υπάρχουν ατιμώρητα διακηρύξεις για καταστροφές χωρών, όπως έχει γίνει ήδη σε άλλες περιοχές του πλανήτη κι ακόμα συμβαίνει”.

Με πληροφορίες από jungewelt.de

 

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: