Κρεμάλες σε δρόμο του Χάρκοβο έβγαλαν Ουκρανοί νεοναζί

Στόχος τους δημοτικοί σύμβουλοι που πρόσφατα έδωσαν πίσω το όνομα Γκεόργκι Ζούκοφ σε κεντρική οδό της πόλης.

Σε παροξυσμό βρίσκονται οι νεοναζί στο Χάρκοβο, δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, ιδιαίτερα από τότε που οι αρχές της πόλης αποφάσισαν να ξαναδώσουν σε κεντρική οδό της πόλης το όνομα του μεγάλου Σοβιετικού στρατάρχη κι αρχιτέκτονα της αντιφασιστικής νίκης Γκεόργκι Ζούκοφ, όνομα που είχε και επί ΕΣΣΔ.

Πριν ένα μήνα περίπου, οι νεοναζί της πόλης είχαν γκρεμίσει ανενόχλητοι το άγαλμα του στρατάρχη, ενώ εδώ και μήνες πραγματοποιούν πορείες ενάντια στην απόφαση της μετονομασίας. Ενθαρρυμένοι από την ανεκτική στάση των αστυνομικών αρχών, αυτή τη φορά οι φασίστες προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα, στήνοντας κυριολεκτικά κρεμάλες με τα ομοιώματα των δημοτικών συμβούλων που ενέκριναν τη μετονομασία της επίμαχης οδού.

Αυτή η ευθεία δολοφονική απειλή κατά εκλεγμένων εκπροσώπων της πόλης, πραγματοποιήθηκε μέρα μεσημέρι στην καρδιά του Χάρκοβο, χωρίς, να υπάρξει καν, όπως σε άλλες περιπτώσεις, έστω και μια υποτυπώδης παρέμβαση της αστυνομίας για τα προσχήματα. Αυτό είναι το σκηνικό στην Ουκρανία, λίγους μόνο μήνες μετά την εκλογή του νέου “αντισυμβατικού” τηλεστάρ Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Γεγονός που δεν  προκαλεί έκπληξη, καθώς παλιότερα ο νέος ηγέτης της χώρας είχε δηλώσει θαυμαστής του δοσίλογου Στεπάν Μπαντέρα και υπέρμαχος της “αποκομμουνιστικοποίησης” της χώρας.

Φωτογραφίες από Russian Perspective

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: