Κομμουνιστικά Κόμματα από όλο τον κόσμο καταδικάζουν το πραξικόπημα στη Βολιβία

Την αλληλεγγύη τους στο λαό της Βολιβίας που δοκιμάζεται με το νέο σε εξέλιξη πραξικόπημα κατα΄της πρόσφατα εκλεγμένης κυβέρνησης του Έβο Μοράλες, εκφράζουν μια σειρά Κομμουνιστικά Κόμματα από όλο τον κόσμο.

Ενώ στη Βολιβία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη το στρατιωτικό πραξικόπημα κατά της νόμιμα εκλεγμένης κυβέρνησης, με τον Έβο Μοράλες να έχει παραιτηθεί και να βρίσκεται στο Μεξικό που του χορηγήθηκε πολιτικό άσυλο, Κομμουνιστικά Κόμματα από τη Λατινική Αμερική, την Ευρώπη και την Ασία καταδικάζουν με τον πιο απερίφραστο τρόπο τη νέα ανάμειξη του ιμπεριαλισμού, με πρωταγωνιστές τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της στη νότια Αμερική στα εσωτερικά χώρας της περιοχής για την ανατροπή μιας μη αρεστής κυβέρνησης. Η λίστα των μηνυμάτων αλληλεγγύης στο λαό της Βολιβίας από ΚΚ εμπλουτίζεται συνέχεια και παρακάτω παρατίθενται ορισμένα χαρακτηριστικά αποσπάσματα:

Κομμουνιστικό Κόμμα Βενεζουέλας. […]

Το πραξικόπημα της δεξιάς και της στρατιωτικής ηγεσίας της Βολιβίας αψηφά τη λαϊκή βούληση που εκφράστηκε στις περασμένες προεδρικές εκλογές και είναι μια ανοιχτή ρήξη της συνταγματικής τάξης της χώρας. Μια εμπειρία που μας αποδεικνύει για άλλη μια φορά πως οι δυνάμεις της αντίδρασης δεν έχουν πρόβλημα να διαρρηγνύουν την νομιμότητα του αστικού κράτους, όταν αυτή αποτελεί εμπόδιο για την επικράτηση των συμφερόντων τους.

Κομμουνιστικό Κόμμα Μεξικού

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Μεξικού καταδικάζει το πραξικόπημα στη Βολιβία, υπό την ηγεσία αντιδραστικών πολιτικών και στρατιωτικών δυνάμεων, που εκμεταλλεύτηκαν τα όρια, τις παραχωρήσεις και τις αντιφάσεις της κυβέρνησης της Βολιβίας, δηλαδή της σοσιαλδημοκρατίας.

[…]

Μπροστά στα γεγονότα στη Βολιβία οι λαοί της Λατινικής Αμερικής πρέπει να βγάλουμε τα απαραίτητα συμπεράσματα. Η πρόθεση πραγματοποίησης ριζοσπαστικών και σε βάθος αλλαγών διατηρώντας το αστικό κράτος, έρχεται αντιμέτωπη με τη σκληρή αλήθεια ότι τελικά η αστική τάξη θα επιβάλει την τελευταία λέξη με τα μέσα που κρίνει εύκαιρα.

[…] Η εναντίωση στο νεοφιλελευθερισμό χωρίς να στοχεύει τον καπιταλισμό σημαίνει πλήρη διατήρηση της βάσης των προβλημάτων που έχουν σήμερα οι εργαζόμενοι και οι λαοί.

Κομμουνιστικό Κόμμα Ουρουγάης

[…]

Το ΚΚ Ουρουγουάης καταγγέλλει τις διώξεις, επιθέσεις και δολοφονίες ενάντια σε τμήματα των ιθαγενών και του λαοόυ που στηρίζουν τον πρόεδρο Έβο, από φασιστικές ομάδες που εδώ και και καιρό προωθούν το μίσος και τις διακρίσεις κατά ιθαγενών, χωρικών και ταπεινών ανθρώπων συνδεδεμένων με το κυβερνητικό κόμμα. Υπογραμμίζουμε τη στήριξή μας στο λαό της Βολιβίας, τον πρόεδρό του Έβο Μοράλες και απαιτούμε το σεβασμό στη δημοκρατία και τις κυρίαρχες αποφάσεις του λαού της Βολιβίας.

Κομμουνιστικό Κόμμα Καναδά

[…]

Είναι ένα πραξικόπημα που στηρίζεται από το στρατό, τη βίαιη αντιδημοκρατική και ρατσιστική αντιπολίτευση, τις εταιρείες και τους πλούσιους, που ενεργά στηρίζονται και βοηθιούνται από τις ΗΠΑ και τον Καναδά. Το πραξικόπημα κατά του προέδρου Μοράλες είναι κυριολεκτικά καρμπόν αντίγραφο της απόπειρας πραξικοπήματος κατά του Μαδούρο τον περασμένο Γενάρη.

Κομμουνιστικό Κόμμα Ινδίας (Μαρξιστικό)

Η εκδίωξη του Έβο Μοράλες από την προεδρία της Βολιβίας είναι στην πραγματικότητα πραξικόπημα κατά της νόμιμα εκλεγμένης κυβέρνησης. Οι ακροδεξιές δυνάμεις που στηρίζονται στις ΗΠΑ αρνήθηκαν να αποδεχτούν το αποτέλεσμα των εκλογών στις 20 Οκτώβρη και εξαπέλυσαν βία μεγάλης κλίμακας.

[…] Το Πολιτικό Γραφείο του ΚΚ Ινδία (Μαρξιστικό) καταδικάζει την απόπειρα πραξικοπήματος στη Βολιβία κι εκφράζει την αλληλεγγύη του στον πρόεδρο Μοράλες και το «Κίνημα για το Σοσιαλισμό».

Κομμουνιστικό Κόμμα Παραγουάης

[…]

Καταδικάζουμε αυτή τη φάρσα δημοκρατίας των πραξικοπηματικών ομάδων, μοναδικός στόχος των οποίων είναι να λεηλατήσουν τους φυσικούς πόρους της Βολιβίας προς όφελος των ιμπεριαλιστών συνεργατών τους. Ως ΚΚ Παραγουάης καλούμε τις λαϊκές οργανώσεις να αντισταθούν στο πραξικόπημα, τόσο στη Βολιβία, όσο και στο εξωτερικό, καταγγέλλοντας την πολιτικοστρατιωτική φασιστική και ιμπεριαλιστική επέλαση και να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στα αδέρφια μας της εργατικής τάξης, των αγρών και των ορυχειών του αδερφού έθνους της Βολιβίας, στα χέρια του οποίου βρίσκεται η διατήρηση της διαδικασίας που ξεκίνησε το 2005.

Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας

[…]

Όποιος παρουσιάζει την κυβέρνηση Μοράλες ως τυρρανία, είναι εχθρός του λαού της Βολιβίας. Η ακροδεξιά αντιπολίτευση, ωφελούμενη από το πραξικόπημα, ήδη έχει εντείνει τις ρατσιστικές της επιθέσεις. Θα είναι υπεύθυνη για το παραμικρό που θα πάθει ο Μοράλες και τα μέλη του «Κινήματος για το σοσιαλισμό». Το ΚΚ Τουρκίας εκφράζει την αλληλεγγύη του με τους εργαζόμενους της Βολιβίας για ακύρωση αυτού του στηριγμένου από τον ιμπεριαλισμό πραξικόπημα.

Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Γιουγκοσλαβίας

[…]

Καλούμε τους λαούς όλου του κόσμου να δώσουν την πλήρη και πιο αποφασιστική τους αλληλεγγύη στους εργάτες, χωρικούς και κομμουνιστές της Βολιβίας σε αυτή την ώρα κρίσης. Κάτω το πραξικόπημα στη Βολιβία!

Στήριξη και αλληλεγγύη στο λαό της Βολιβίας!

ΑΚΕΛ

[…]

Το πραξικόπημα στη Βολιβία είναι προϊόν της έντασης της επιθετικότητας από την κυβέρνηση Τραμπ ενάντια στους λαούς της Λατινικής Αμερικής. Σε ολόκληρη τη Λατινική Αμερική εντείνεται η αντιπαράθεση ανάμεσα στις κυβερνήσεις και τα κινήματα που εκφράζουν τα αιτήματα για κοινωνική δικαιοσύνη και εθνική κυριαρχία από τη μια. και στις δυνάμεις της ολιγαρχίας και της ακροδεξιάς που έχουν τη στήριξη των ΗΠΑ από την άλλη. Στη Βραζιλία και στη Χιλή, οι ακροδεξιές κυβερνήσεις έχουν ήδη δείξει σε όλο τον πλανήτη το άγρια αντιλαϊκό τους πρόσωπο.

Το ΑΚΕΛ εκφράζει την αλληλεγγύη του προς τον Έβο Μοράλες, το Κομμουνιστικό Κόμμα, το Κίνημα για το Σοσιαλισμό (MAS) και το λαό της Βολιβίας, αλλά και σε όλους τους αγωνιζόμενους λαούς της Λατινικής Αμερικής.

Κομμουνιστικό Κόμμα Χιλής

[…]

Καταδικάζουμε κατηγορηματικά αυτή την αντιδημοκρατική ενέργεια και προειδοποιούμε ότι στη Βολιβία είναι σε εξέλιξη παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων ρατσιστικού, ξενοφοβικού και ταξικού χαρακτήρα. […]

Τώρα η Βολιβία αντιμετωπίζει μια από τις πιο βίαιες επιθέσεις της Βόρειας Αμερικής που υπήρξαν ποτέ στον κόσμο τις τελευταίες δεκαετίες και στο εσωτερικό αυτού του έθνους δρουν αποσχιστικές ομάδες, παραστρατιωτικές που συνδέονται με το εμπόριο ναρκωτικών. Καλούμε σε ενεργή αλληλεγγύη με το λαό της Βολιβίας. Η δημοκρατία και η επιβίωση αυτού του έθνους είναι σε κίνδυνο. Είναι επείγον να αγωνιστούμε για τη ζωή του Έβο Μοράλες, που βρίσκεται σε κίνδυνο, και για εκατοντάδες Βολιβιανούς που αγωνίζονται για δίκαιους και ευγενείς σκοπούς.

Επαναστατικό Κομμουνιστικό Κόμμα Γαλλίας

[…]

Το Επαναστατικό Κομμουνιστικό Κόμμα Γαλλίας καλεί τους εργαζόμενους, τη νεολαία, τους δημοκράτες σε επαγρύπνηση και αλληλεγγύη με το λαό της Βολιβίας που απειλείται με λουτρό αίματος από τις αχαλίνωτες αντιδραστικές δυνάμεις. Το πραξικόπημα στη Βολιβία υπογραμμίζει τραγικά το αδιέξοδο των ρεφορμιστικών πολιτικών και των προσπαθειών τους να αποκτήσουν τη στήριξη της αστικής τάξης αντί να την πολεμήσουν κατά μέτωπο στηριζόμενες στην εργατική τάξη σε συμμαχία με τους αγρότες και τους ιθαγενείς λαούς.

Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας

Το ΚΚΕ καταδικάζει το πραξικόπημα στη Βολιβία και την ανατροπή του εκλεγμένου προέδρου της χώρας Έβο Μοράλες που οργανώθηκε από μερίδα της ντόπιας ολιγαρχίας, με την παρέμβαση του αμερικανικού ιμπεριαλισμού και σε συνεργασία με τον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών, ο οποίος εκπληρώνει το ρόλο του “χωροφύλακα” στην περιοχή, και την απροκάλυπτη χρησιμοποίηση του Στρατού και της Αστυνομίας.

Το ΚΚΕ καταγγέλλει τις συλλήψεις και τις διώξεις λαϊκών δυνάμεων που αντιστέκονται στο πραξικόπημα, τους βανδαλισμούς στην πρεσβεία της Βενεζουέλας και την αντικουβανική υστερία.

Το ΚΚΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του στον λαό της Βολιβίας και για άλλη μια φορά τονίζει πως οι εξελίξεις στη Βολιβία, στη Βενεζουέλα, στη Χιλή και τις άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής είναι υπόθεση των λαών τους, της πάλης των εργατικών – λαϊκών κινημάτων, των συνδικάτων και των άλλων λαϊκών οργανώσεων που έχουν δικαίωμα να διεκδικήσουν και να επιβάλουν το δίκιο τους. Για να χαράξουν τη δική τους πορεία ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και την καπιταλιστική εκμετάλλευση που είναι η πηγή της όξυνσης των λαϊκών προβλημάτων, η “μήτρα” της φτώχειας, της ανεργίας, των πολέμων, μεταξύ άλλων και της καταστολής της θέλησης του λαού με στρατιωτικά πραξικοπήματα».

 

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: