Κλειστά “στρατόπεδα εργασίας” σχεδιάζουν οι Τούρκοι βιομήχανοι για τη διασφάλιση της παραγωγής στην πανδημία

Οι εργάτες κι οι δικοί τους θα ζουν σε πλήρη απομόνωση, αφού οι πόρτες θα κλείνουν σε εξωτερικούς επισκέπτες και οι έξοδος θα είναι αυστηρά ελεγχόμενη.

Μπορεί  οι αριθμοί του κορονοϊού να βρίσκονται σε υποχώρηση στην Τουρκία, ωστόσο το πρόβλημα κάθε άλλο παρά έχει τελειώσει, δημιουργώντας πονοκέφαλο στους καπιταλιστές της χώρας, που θέλουν να συνεχιστεί απρόσκοπτα η παραγωγή, χωρίς να χρειαστεί να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες επιδημικών ξεσπασμάτων στα εργοστάσιά τους.

Έχοντας αυτό το στόχο κατά νου η Ανεξάρτητη Ένωση Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών, που πρόσκειται στο κυβερνητικό κόμμα, προτείνει τη δημιουργία “στρατοπέδων εργασίας” σε όλη τη χώρα. Πρόκειται για μετατροπή του σχεδίου ίδρυσης “Μεσαίας κλίμακας βιομηχανικών ζωνών” που ξεκίνησε η Ένωση πριν 7 χρόνια σε “Απομονωμένες παραγωγικές βάσεις”.

Οι “Απομονωμένες παραγωγικές βάσεις” σχεδιάζονται για τη φιλοξενία περίπου χίλιων οικογενειών και συνολικά 4500 ανθρώπων, εφόσον δοθούν οι απαραίτητες άδεις από το Υπουργείο Βιομηχανίας και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και αστικοποίησης.

Μέσα σε αυτές τις βάσεις, οι εργάτες κι οι δικοί τους θα ζουν σε πλήρη απομόνωση, αφού οι πόρτες θα κλείνουν σε εξωτερικούς επισκέπτες και οι έξοδος θα είναι αυστηρά ελεγχόμενη. Στόχος είναι το πρώτο στρατόπεδο εργασίας να λειτουργήσει στις 15 Ιούνη στη βορειοδυτική επαρχία Τεκιρντάγ. Στη συνέχεια θα ανοίξουν άλλα τρία σε διάφορες περιοχές της χώρας, ανάμεσά τους και η Κωνσταντινούπολη.

Έντονη ήταν η αντίδραση του ΤΚΡ, που έκανε λόγο “σχέδιο των καπιταλιστών να μετατρέψουν τις βαριές συνθήκες της πανδημίας σε μόνιμους μηχανισμούς για την εκμετάλλευση της εργατικής τάξης”.

Πρόσθεσε πως: “Αυτό το κοινωνικό σύστημα, που βλέπει τον κορονοϊό ως ευκαιρία για περισσότερα κέρδη σε όλο τον κόσμο, βασίζεται στην εκμετάλλευση των εργατών” και ότι το μέτρα για τον περιορισμό του κορονοϊού γίνεται προσπάθεια από την κυρίαρχη τάξη να μετατραπούν σε τμήμα των εκμεταλλευτικών της μηχανισμών.

 

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: