ΚΚ Σουηδίας: Σουηδία και Φινλανδία ενεργούν προς το συμφέρον του κεφαλαίου τους – Όχι στο ΝΑΤΟ και τον ιμπεριαλισμό

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Σουηδίας λέει όχι στο ΝΑΤΟ και τον ιμπεριαλισμό και καταδικάζει κάθε βήμα που κάνει ο σουηδικός ιμπεριαλισμός για να ενισχύσει την υπεράσπιση των δικών του συμφερόντων στον κόσμο, εις βάρος των λαών όλης της Γης

Σε ανακοίνωσή του για τη δρομολογούμενη ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, το Κομμουνιστικό Κόμμα Σουηδίας (SKP) καλεί σε αντίσταση και πάλη ενάντια στο ΝΑΤΟ και τον ιμπεριαλισμό. Σημειώνει πως η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ αποτελεί επιλογή του σουηδικού ιμπεριαλισμού, «για να γίνει μέλος της ισχυρότερης και σημαντικότερης ιμπεριαλιστικής συμμαχίας της εποχής μας».

Αναδεικνύοντας τον χαρακτήρα του ιμπεριαλισμού, ως καπιταλισμού στο υψηλότερο στάδιό του, το ΚΚ Σουηδίας αναφέρεται στη σημερινή πραγματικότητα:

«Ο κόσμος έχει διαιρεθεί, αλλά η ανάγκη να αναπτυχθεί το κεφάλαιο είναι πιο ισχυρή από ποτέ. Μια λύση παραμένει τότε: Να διαιρέσουμε τον κόσμο εκ νέου – να πάρουμε ο ένας από τον άλλο. Εδώ βρίσκουμε το ιστορικό του πολέμου στην Ουκρανία.

Το ΝΑΤΟ είναι επί του παρόντος η ισχυρότερη ένωση καπιταλιστικών κρατών. Στόχος είναι η ενίσχυση του ντόπιου κεφαλαίου στον αγώνα του κατά του κεφαλαίου σε άλλα μέρη του κόσμου».

Παράλληλα, απαντώντας σε απόψεις ότι το αίτημα ένταξης Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ έχει να κάνει με «εξαπάτηση», «εξαγορά από ξένες δυνάμεις», το ΚΚ Σουηδίας επισημαίνει:

« (…) Κάθε ιμπεριαλιστική συμμαχία, κάθε συμμαχία για την ενίσχυση της εκμετάλλευσης του κόσμου από το δικό της κεφάλαιο, φέρει μέσα της μια σειρά αντιφάσεων που προέρχονται από το ιδιαίτερο συμφέρον κάθε χώρας και κάθε κεφαλαίου. Ως εκ τούτου, οποιαδήποτε ιμπεριαλιστική συμμαχία είναι επίσης προσωρινή και εύθραυστη, ενώ η συμμετοχή μιας δεδομένης χώρας σε μια τέτοια συμμαχία δεν συνεπάγεται εθνική υποταγή ή κατοχή. (…) Οταν η Σουηδία και η Φινλανδία ζητούν τώρα την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ, δεν είναι επειδή εξαπατήθηκαν, ότι οι πολιτικοί μας εξαγοράζονται από ξένες δυνάμεις κ.λπ. Ενεργούν προς το συμφέρον του κεφαλαίου τους. Αυτό είναι απαραίτητο για αυτούς, διότι οι διεθνείς αντιθέσεις έχουν αυξηθεί και η ανάγκη υπεράσπισης σε παγκόσμιο επίπεδο του σουηδικού και του φινλανδικού κεφαλαίου έχει αυξηθεί».

Αντικρούοντας τους ισχυρισμούς περί «ενίσχυσης της ασφάλειας», το ΚΚ Σουηδίας τονίζει: «Ολα αυτά ενέχουν σημαντικούς κινδύνους όχι μόνο για τους εργαζόμενους της Φινλανδίας και της Σουηδίας, αλλά και για τους εργαζόμενους λαούς όλου του κόσμου, καθώς η ένταξη και των δύο χωρών θα συνεπάγεται περαιτέρω κλιμάκωση και περαιτέρω όξυνση των αντιθέσεων που χαρακτηρίζουν το καπιταλιστικό σύστημα. Ο πόλεμος πλησιάζει το κατώφλι μας και το σουηδικό κεφάλαιο πλησιάζει τον πόλεμο».

Ο αγώνας μας κατά του ΝΑΤΟ πρέπει να είναι κατά βάση αντικαπιταλιστικός

«Ενα κίνημα κατά του ΝΑΤΟ πρέπει να βασίζεται στη συνειδητοποίηση ότι η εργατική τάξη δεν έχει τίποτα να κερδίσει συμμαχώντας με το κεφάλαιο οποιασδήποτε χώρας, αλλά ότι ένα πραγματικό κίνημα κατά του ΝΑΤΟ πρέπει να βασίζεται σε αντικαπιταλιστική και αντιιμπεριαλιστική κατεύθυνση», υπογραμμίζει το ΚΚ Σουηδίας.

«Δεν μπορούμε να δεχτούμε συνθήματα για ουδετερότητα», ξεκαθαρίζει, «η ουδετερότητα που έχουμε βιώσει στο παρελθόν δεν μπορεί να επανέλθει, διότι υπήρχε σε μια συγκεκριμένη ιστορική περίοδο, όπου ο αγώνας ήταν μεταξύ σοσιαλισμού και καπιταλισμού. Η κατάσταση δεν είναι πλέον η ίδια, γι’ αυτό και ένα σύνθημα της ουδετερότητας γίνεται επίσης ένα σύνθημα που δίνει έμφαση στη δυνατότητα ειρήνης κάτω τον καπιταλισμό. Αυτή η δυνατότητα, ωστόσο, δεν υπάρχει, καθώς το κεφάλαιο οποιασδήποτε χώρας πρέπει να επεκτείνεται συνεχώς πέρα από τα σύνορα της χώρας της».

Αντίστοιχα, το ΚΚ Σουηδίας επισημαίνει ότι «δεν μπορούμε να αγωνιζόμαστε κατά του ΝΑΤΟ με βάση τις ιδέες της απώλειας της εθνικής κυριαρχίας. (…) Δεν πρόκειται για απώλεια εθνικής κυριαρχίας, αλλά για ένταξη της χώρας μας σε μια ιμπεριαλιστική συμμαχία».

«Ο αγώνας μας κατά του ΝΑΤΟ πρέπει να είναι κατά βάση αντικαπιταλιστικός», τονίζει το ΚΚ Σουηδίας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να αναδεικνύεται ότι «ο καπιταλισμός γεννά πόλεμο και ότι ο πόλεμος στον καπιταλισμό είναι αναπόφευκτος και πως συμμαχίες όπως το ΝΑΤΟ είναι γέννημα του καπιταλισμού, ενώ είναι επίσης αναπόφευκτες στον καπιταλισμό».

Πρέπει να δείξουμε, συνεχίζει η ανακοίνωση, «ότι η μόνη λύση είναι ένα εντελώς νέο κοινωνικό σύστημα, στο οποίο το κέρδος δεν είναι πλέον η κινητήρια δύναμη, αλλά ο σχεδιασμός με βάση τις ανθρώπινες ανάγκες που οδηγεί στην ανάπτυξη – ο σοσιαλισμός είναι η μόνη λύση στη βαρβαρότητα που είναι ο καπιταλισμός. Με βάση αυτές τις αρχές, αναπτύσσουμε την αντίστασή μας και τον αγώνα μας κατά του ΝΑΤΟ. Ως εκ τούτου, το ΚΚ της Σουηδίας λέει όχι στο ΝΑΤΟ και τον ιμπεριαλισμό και καταδικάζει κάθε βήμα που κάνει ο σουηδικός ιμπεριαλισμός για να ενισχύσει την υπεράσπιση των δικών του συμφερόντων στον κόσμο, εις βάρος των λαών όλης της Γης».

Ριζοσπάστης

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: