“Κάτω η κυβέρνηση των τραπεζών” – Συγκεντρώσεις του Κομμουνιστικού Κόμματος ενάντια στη νέα κυβέρνηση Ντράγκι σε όλη την Ιταλία (VIDEO – ΦΩΤΟ)

Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος για την πανεθνική ημέρα δράσης των κομμουνιστών ήταν το γεγονός πως τηλεοπτικοί σταθμοί και ηλεκτρονικά ΜΜΕ τοπικής και εθνικής εμβέλειας κάλυψαν το γεγονός, φτάνοντας αθροιστικά σε 20 εκ. τηλεθεατές. 

Στιγμές “ευφορίας” ζει το αστικό πολιτικό σύστημα στην Ιταλία, μετά τη συμφωνία της συντριπτικής πλειονότητας των κοινοβουλευτικών κομμάτων για “κυβέρνηση εθνικής ενότητας”, με πρωθυπουργό τον παλιό γνωστό μας κι εδώ στην Ελλάδα τα χρόνια των μνημονίων, τέως επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι. Το σενάριο αυτό, που προετοιμαζόταν εδώ και μήνες, έχει ως βασικό σκοπό να υπάρχει μια σταθερή αστική κυβέρνηση για την επόμενη μέρα της πανδημίας, η οποία έχει εξακολουθεί να αφήνει τεράστιες πληγές στην ήδη εύθραυστη προ κορονοϊού ιταλική οικονομία. Η ιταλική αστική τάξη επιδιώκει να περάσει με τις λιγότερες δυνατές αντιστάσεις ένα πρόγραμμα “μεταρρυθμίσεων” για να περιορίσει τη χασούρα της τον τελευταίο χρόνο και να ανοίξει το δρόμο για μελλοντική κερδοφορία, τσακίζοντας τα όποια δικαιώματα έχουν αφήσει όρθια κεντροδεξιές και κεντροαριστερές κυβερνήσεις τα τελευταία τουλάχιστον 30 χρόνια. Μπροστά σε αυτό τον ιερό στόχο, πήγε περίπατο και το δήθεν “αντιφασιστικό” μέτωπο κατά της ακροδεξιάς του Σαλβίνι, το κόμμα του οποίου στηρίζει μαζί με το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα και το Κίνημα 5 Αστέρων (το οποίο τα τελευταία χρόνια δεν προλαβαίνει να πρωτοστηρίξει κυβέρνηση οποιασδήποτε απόχρωσης) τη νέα κυβέρνηση, όπως κάνει εξάλλου και το κόμμα του Μπερλουσκόνι κι άλλοι μικρότεροι αστικοί σχηματισμοί.

Ενώ στα ΜΜΕ της γειτονικής χώρας επικρατεί πανηγυρικό κλίμα, εμφανίζοντας το Ντράγκι ακόμα και με καροτσάκι στο σούπερ μάρκετ ώστε να πείσουν ότι “είναι ένας από μας”,  υπάρχουν κι αυτοί που κάνουν το παν για να χαλάσουν το πάρτι. Ο λόγος για το Κομμουνιστικό Κόμμα, ο γγ του οποίου, Μάρκο Ρίτσο, εξάλλου εδώ και μήνες είχε προδιαγράψει την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον πρώην τραπεζίτη, Το ΚΚ διοργάνωσε χθες Σάββατο συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ιταλίας, με κεντρικό σύνθημα “ενάντια στην κυβέρνηση Ντράγκι, την κυβέρνηση των τραπεζών και των πολυεθνικών, της ΕΕ, υπέρ μιας Ιταλικής Δημοκρατίας για τους εργαζόμενους”.

Από το βορρά ως το νότο πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις 20 πόλεις, με πάνω από 100 ομιλητές και αξιοσημείωτη συμμετοχή για μη κοινοβουλευτικό κόμμα και για τα δεδομένα της πανδημίας, τηρώντας ασφαλώς και τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Η κεντρική συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη, όπου μίλησε ο Μάρκο Ρίτσο, ο οποίος τις τελευταίες μέρες, όπως και άλλα μέλη του κόμματος, έδωσαν δεκάδες συνεντεύξεις σε τοπικά και διεθνή ΜΜΕ. Ενδεικτικό εξάλλου του ενδιαφέροντος για την πανεθνική ημέρα δράσης των κομμουνιστών ήταν το γεγονός πως τηλεοπτικοί σταθμοί και ηλεκτρονικά ΜΜΕ τοπικής και εθνικής εμβέλειας κάλυψαν το γεγονός, φτάνοντας αθροιστικά σε 20 εκ. τηλεθεατές.

Στην ομιλία του, ο Μάρκο Ρίτσο απάντησε σε όσους κατηγορούν τους κομμουνιστές ότι “ακόμα δεν είδαμε την κυβέρνηση και ήδη διαμαρτύρεστε”, λέγοντας πως “ξέρουμε πολύ καλά τον Ντράγκι”, κι ότι “δε γίνεται ποτέ ένας τραπεζίτης να εκφράσει τα συμφέροντα του λαού”. Ανέφερε επίσης σε δηκτικό τόνο, πως, σύμφωνα με υπολογισμούς συντρόφων του, το όνομα του Ντράγκι τις 22 πρώτες μέρες της διακυβέρνησής του αναφέρθηκε στα κυρίαρχα ΜΜΕ 63000 φορές, δηλαδή περίπου 2 φορές το λεπτό.

Σε ανάρτησή του στο facebook, το Κομμουνιστικό Κόμμα έκανε λόγο για “μια εξαιρετική ημέρα που δείχνει το δρόμο για μια μελλοντική συνεργασία, στην αναζήτηση της ενότητας μεταξύ των εργατικών ομάδων, περιοδικών, συλλογικοτήτων και ταξικών πολιτικών οργανώσεων και του Κομμουνιστικού Κόμματος”.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: