Καταδίκη πραξικοπηματιών της Χιλής για το φόνο του εμβληματικού καλλιτέχνη Βίκτορ Χάρα μετά από 45 χρόνια

Ως και 15 χρόνια φυλάκισης στους βασανιστές και δολοφόνου του Βίκτορ Χάρα, μάρτυρα και συμβόλου της αντίστασης κατά της δικατοτορίας του Πινοσέτ.

Σχεδόν μισός αιώνας χρειάστηκε για να βρουν δικαίωση οι συγγενείς του Βίκτορ Χάρα, θρυλικού καλλιτέχνη κι ακτιβιστή της Χιλής, που μαζί με πάνω από 5000 υποστηρικτές του Αγιέντε συνελήφθησαν στις 12 Σεπτέμβρη και μεταφέρθηκαν στο διαβόητο κλειστό γήπεδο Estadio Chile, που μετονομάστηκε μετά τη χούντα του Πινοσέτ προς τιμήν του Χάρα.

Ο δικαστής Μιγκέλ Βάσκες καταδίκασε οχτώ άνδρες σε φυλάκιση 15 χρόνων και μιας μέρας για το φόνο του Χάρα και του πρώην διευθυντή φυλακών Λίτρε Κιρόγα Καρβαχάλ. Ένας ακόμα κατηγορούμενος καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια για τη συγκάλυψη των δολοφονιών.

Ο Χάρα ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής τραγουδιστής, θεατρικός διευθυντής και καθηγητής πανεπιστημίου, και προβεβαλημένος υποστηρικτής της Ουνιδάδ Ποπουλάρ. Το έργο του κι ο θάνατός του ενέπνευσαν καλλιτέχνες σε όλο τον κόσμο, όπως τους U2, The Clash και τον Μπρους Σπρίνγκστιν.

Σύμφωνα με συγκρατούμενούς του, τα χέρια του Χάρα συνθλίφτηκαν με την κάνη ενός όπλου και έπεσε επανειλημμένα θύμα ξυλοδαρμού. Όταν το σώμα του ανευρέθηκε τρεις μέρες μετά την εξαφάνισή του, ήταν γαζωμένο με 44 σφαίρες.

Επί χρόνια η οικογένειά του, με πρώτη τη χορεύτρια σύζυγό του βρετανικής καταγωγής Τζοάν και την κόρη του Αμάντα, έδιναν μάχη για την απόδοση δικαιοσύνης, ενώ το 2009 πέτυχαν να γίνει πλήρης νεκροψία στο πτώμα του που εκτάφηκε. Ακολούθησε μάλιστα δημόσια κηδεία στην οποία παρευρέθηκαν 12.000 άτομα.

Πριν δυο χρόνια, ο απόστρατος λοχαγός Πέδρο Μπαριέντος καταδικάστηκε στη Φλόριντα όπου διαμένει για το βασανισμό και το φόνο του Χάρα, με την υποχρέωση καταβολής 28 εκ. για ψυχική οδύνη στην οικογένεια. Η έκδοσή του στη Χιλή μολονότι εξετάζεται, ακόμα εκκρεμεί.

Υπολογίζεται πως στα 17 χρόνια της χιλιανής δικτατορίας, πάνω από 3000 άνθρωποι δολοφονήθηκαν και σχεδόν 30000 βασανίστηκαν από το καθεστώς Πινοσέτ. Ο ίδιος έφυγε το 2006 πλήρης ημερών, χωρίς ποτέ να λογοδοτήσει για τα εγκλήματα κατά του λαού του.

Με πληροφορίες από reuters.com 

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/comments.php on line 6


Notice: Only variables should be passed by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/functions.php on line 38

Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/functions.php on line 38
1 Σχόλιο

  • Ο/Η vassilis λέει:

    Εν τάξει, το πρόσεξα ότι κάνατε αναδημοσίευση από το Ρώυτερ, αλλά βάλτε το σαν υποσημείωση της “Κατιούσα”.
    Ο Β. Χάρα, δεν ήταν απλά τραγουδιστής, καθηγητής και θεατρικός διευθυντής. Ήταν και κομμουνιστής, μέλος της Κ.Ε της κομμουνιστικής νεολαίας της Χιλής. Δεν επιτρέπονται τέτοιες παραλήψεις.
    Πάρτε κι αυτό:
    https://www.youtube.com/watch?v=n_pZ0zn0qjg

Κάντε ένα σχόλιο: