Karma is a bitch – Θετικός ο Μπολσονάρου στη “γριπούλα”

Ο ίδιος τον Απρίλιο, όταν ακόμα τα κρούσματα στη χώρα ήταν 40000 και οι θάνατοι 3000, είχε ισχυριστεί πως, ακόμα κι αν μολυνόταν “δε θα χρειαζόταν να ανησυχήσει, γιατί δε θα ένιωθα τίποτε, το πολύ – πολύ να ήταν σα γριπούλα ή κρυωματάκι”

Δεν είναι ο πρώτος ηγέτης που κολλάει κορονοϊό, ούτε καν ο πρώτος που την πάτησε έχοντας υποτιμήσει την επικινδυνότητά του. Πριν τον Ζαΐρ Μπολσονάρου, ο Μπόρις Τζόνσον, που αρχικά υπερασπιζόταν μια πολιτική ανοσίας αγέλης και στη συνέχεια έκανε αναγκαστική στροφή 180 μοιρών, πέρασε μια αρκετά επώδυνη περιπέτεια με τον covid-19, περιλαμβανόμενης μιας ολιγοήμερης παραμονής στην εντατική.

Ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας δικαιολογημένα μπορεί να θεωρηθεί ο κορυφαίος πολιτικός εκπρόσωπος των αρνητών του κορονοϊού, τον οποίο επανειλημμένα είχε χαρακτηρίσει “γριπούλα”.

Ο ίδιος τον Απρίλιο, όταν ακόμα τα κρούσματα στη χώρα ήταν 40000 και οι θάνατοι 3000, είχε ισχυριστεί πως, ακόμα κι αν μολυνόταν “δε θα χρειαζόταν να ανησυχήσει, γιατί δε θα ένιωθα τίποτε, το πολύ – πολύ να ήταν σα γριπούλα ή κρυωματάκι”. Λίγους μήνες αργότερα, η Βραζιλία βρίσκεται στη δεύτερη θέση κρουσμάτων πίσω από τις ΗΠΑ, με 1,6 εκ. καταγεγραμμένα περιστατικά, αλλά και 65000 θανάτους. Όσο για τα συμπτώματα που περνά ο πρόεδρος, μάλλον δεν ήταν και τόσο ανεπαίσθητα. Ανέβασε υψηλό πυρετό την Κυριακή, έβηχε και ένιωθε γενικά άσχημα όπως δήλωσε. Η κατάστασή του επιδεινώθηκε τη Δευτέρα, με αποτέλεσμα να κάνει το τεστ κορονοϊού, το οποίο βγήκε θετικό. Ο ίδιος υποστηρίζει πως σήμερα ο πυρετός έχει πέσει και νιώθει “πολύ καλά”. Δεν έχασε επίσης ευκαιρία να διαφημίσει τη θεραπεία υδροξυχλωροκίνης -αζιθρομυκίνης που λαμβάνει και της οποίας υπήρξε εξαρχής υπέρμαχος, ακολουθώντας τα βήματα του Ντόναλντ Τραμπ. Η συγκεκριμένη πειραματική θεραπεία έχει ξεσηκώσει μεγάλες αντιπαραθέσεις στον επιστημονικό κόσμο, με αντιφατικά αποτελέσματα στις  ως τώρα δημοσιευμένες επιστημονικές έρευνες, κάποιες από τις οποίες πρόβαλαν ακόμα και αυξημένες πιθανότητες θνησιμότητας. Σημειωτέον ότι ο 65χρονος Μπολσονάρου λόγω ηλικίας ανήκει στις ευπαθείς ομάδες.

Ο δρ. Μάικ Ράιαν, εκτελεστικός διευθυντής του ΠΟΥ, τον οποίο ο Μπολσονάρου επιχείρησε πολλές φορές να απαξιώσει και να υποβαθμίσει ως προς τις εκτιμήσεις του για την πανδημία, ευχήθηκε “ταχεία και πλήρη ανάρρωση από την ασθένεια αυτή”, συμπληρώνοντας με νόημα πως “Νομίζω ότι το μήνυμα σε όλους μας είναι: είμαστε όλοι ευάλωτοι σε αυτό τον ιό”.

Ο Μπολσονάρου αντιτάσσεται ως σήμερα σθεναρά στην πολιτική των τοπικών λοκντάουν που έχουν επιβάλει κυβερνήτες για την ανάσχεση του ιού, στο όνομα της “οικονομίας”, δηλαδή των καπιταλιστικών κερδών. Επίσης, συνηθίζει να εμφανίζεται δημόσια σε συναθροίσεις, χωρίς μάσκα, ακόμα κι όταν τοπικοί κανόνες το επιβάλλουν. Μόλις το περασμένο Σάββατο βρέθηκε σε τελετή εορτασμού της 4ης Ιουλίου στην πρεσβεία των ΗΠΑ στη Μπραζίλια. Όπως και όλοι οι άλλοι παρευρισκόμενοι, δε φορούσε μάσκα, ούτε τηρούσε οποιαδήποτε απόσταση.

Με πληροφορίες από bbc.com

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: