“Κακοποιούς” χαρακτήρισε τους διαδηλωτές στη Μινεάπολη ο Τραμπ – Κατάληψη αστυνομικού τμήματος στην πόλη

Το τουίτερ χαρακτήρισε την ανάρτηση του Αμερικανού προέδρου ως “εγκωμιαστική για τη βία”, την ώρα που στη χώρα μας το ΑΠΕ αναφέρεται απλώς σε “θάνατο Αφροαμερικανού”.

Τεταμένη παραμένει η κατάσταση στις Μινεάπολη της Μινεσότα, όπου συνεχίζονται, όπως και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας, οι διαδηλώσεις ενάντια στη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ από αστυνομικούς. Το κύριο σύνθημα των διαδηλωτών είναι “Χωρίς δικαιοσύνη, καμία ειρήνη – Δίωξη στην αστυνομία”, ζητώντας την τιμωρία των υπεύθυνων αστυνομικών, που έχουν διωχθεί μεν από το σώμα, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν τους έχουν απευθυνθεί κατηγορίες για οποιοδήποτε αδίκημα.

Στις φλόγες παραδόθηκε χθες το βράδυ αστυνομικό τμήμα της πόλης, το οποίο με απόφαση του δημάρχου είχε εκκενωθεί από τις 10μμ, με το πλήθος γύρω του να ζητωκραυγάζει, να ανάβει πυροτεχνήματα και να κορνάρει πανηγυρίζοντας. Παράλληλα, συνεχίστηκαν χθες φαινόμενα βανδαλισμών σε καταστήματα, ενώ αίσθηση προκάλεσε καταγγελία μέσω ΜΚΔ, ότι ένας άνδρας που – παρά τις προσπάθειες ενός διαδηλωτή να τον εμποδίσει – έσπαγε τζαμαρίες φορώντας αντιασφυξιογόνα μάσκα, είναι αστυνομικός που υπηρετεί στη γειτονική πόλη και πολιτειακή πρωτεύουσα Saint Paul. Την – επώνυμη – αναγνώρισή του φέρεται να έκανε η πρώην σύζυγός του, ωστόσο η αστυνομία του Saint Paul έσπευσε να διαψεύσει την είδηση. Είναι αδύνατον να φανταστεί κανείς βέβαια ότι ακόμα κι αν ίσχυε θα υπήρχε επίσημη επιβεβαιώση, αποτελεί ωστόσο γεγονός ότι οι διαδικτυακές καταγγελίες χρειάζονται προσοχή, καθώς πχ φωτογραφία που απεικόνιζε δήθεν το δολοφόνο του Φλόιντ με το χαρακτηριστικό καπέλο των οπαδών του Τραμπ (Make America Great Again) αποδείχθηκε ότι ανήκει στην πραγματικότητα σε γνωστό φαρσέρ.

Μιλώντας για τον Τραμπ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, αφού αρχικά περιορίστηκε να δηλώσει στις κάμερες σχετικά με τη δολοφονία ότι είναι “ένα λυπηρό γεγονός”, χωρίς να δεσμευτεί για άσκηση διώξεων στους δράστες, επανήλθε μέσω τουίτερ για να κατακεραυνώσει τους διαδηλωτές, τους οποίους αποκάλεσε “κακοποιούς” που “δυσφημούν τη μνήμη του Τζορτζ Φλόιντ”, απειλώντας πως “όταν αρχίζουν οι λεηλασίες, αρχίζουν οι πυροβολισμοί”.  Ο ίδιος επιτέθηκε στο δήμαρχο της πόλης Τζέικομπ Φρέι, χαρακτηρίζοντάς τον ως “πολύ αδύναμο ακροαριστερό δήμαρχο”, αν κι εκείνος από χθες είχε ζητήσει παρέμβαση της Εθνοφρουράς στην πόλη. Η ανάρτηση προκάλεσε την αντίδραση του τουίτερ, που έβαλε ένδειξη παραβίασης των κανόνων της κοινότητας σχετικά με τον εγκωμιασμό πράξεων βίας, κρατώντας το τουίτ ορατό για “λόγους δημόσιου συμφέροντος”. Αποτελεί μία ακόμα πράξη του πολέμου που έχει ξεσπάσει μεταξύ του Τραμπ και της συγκεκριμένης πλατφόρμας, αλλά και άλλων ΜΚΔ, όπως το Facebook και το Ίνσταγκραμ. Μόλις χθες, ο Τραμπ υπέγραψε διάταγμα με το οποίο απειλεί να περιορίσει τη νομική προστασία των ΜΚΔ στον τρόπο με τον οποίο παρεμβαίνουν στο περιεχόμενο που αναρτούν οι χρήστες.

Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, αλγεινή εντύπωση προκαλεί η επιλογή του ΑΠΕ, αφενός να αναφερθεί μονοσήμαντα στα “βίαια επεισόδια” και τις “ταραχές” στη Μινεάπολη, κυρίως ωστόσο να μιλήσει απλά για “θάνατο του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ”, ορισμό που χρησιμοποιεί δύο φορές, αποκλείοντας το ενδεχόμενο τυχαίας αβλεψίας. Αναρωτιέται κανείς μήπως ο 46χρονος άνδρας, που πέθανε μαρτυρικά από ασφυξία κάτω από το γόνατο αστυνομικού, όντας άοπλος και χωρίς – όπως δείχνει το υλικό από κάμερες ασφαλείας – να έχει καν αντισταθεί στη σύλληψή του για ένα πλαστό εικοσαδόλαρο, υπήρξε θύμα του κορονοϊού ή χτυπήθηκε από κεραυνό καθώς περπατούσε αμέριμνος.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/comments.php on line 6


Notice: Only variables should be passed by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/functions.php on line 38

Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/functions.php on line 38
1 Σχόλιο

Κάντε ένα σχόλιο: