Ιρακινό Κομμουνιστικό Κόμμα – “Ήρθε η στιγμή για μια πραγματική αλλαγή στο καθεστώς”

Το ΙΚΚ είναι το μόνο κόμμα που αποχώρησε από τη βουλή εξολοκλήρου ως ένδειξη διαμαρτυρίας για το όργιο καταστολής ενάντια στους διαδηλωτές.

Στο πλευρό του ιρακινού λαού, που εδώ και μήνες βρίσκεται στους δρόμους, τάσσεται για ακόμα μια φορά το Κομμουνιστικό Κόμμα Ιράκ, ζητώντας την παραίτηση όλης της κυβέρνησης, ριζική αντικατάσταση του συστήματος, και συνέχιση του αγώνα μέχρι την ικανοποίηση των λαϊκών αιτημάτων.

Οι μαζικές διαδηλώσεις ενάντια στην ανεργία, τη διαφθορά, την ανυπαρξία υπηρεσιών και υποδομών και τις θρησκευτικές διακρίσεις συνεχίζονται, έχοντας ήδη εξαναγκάσει τον πρωθυπουργό Αντέλ Αμπντούλ Μαχντί σε παραίτηση. Ο πρόεδρος της χώρας, Μπαρχάμ Σαλίχ, κάλεσε τα κόμματα να έλθουν σε συμφωνία για την αντικατάσταση του πρωθυπουργού, μια διαδικασία που αναμένεται να πάρει μήνες.

Το Ιρακινό Κομμουνιστικό Κόμμα συμμετείχε το 2018 στη συμμαχία του σιίτη κληρικού Μουκτάντα αλ – Σαντρ Σαϊρούν, που κέρδισε τις εκλογές, ζητώντας μια μεταβατική κυβέρνηση έκτακτων αρμοδιοτήτων, που να μη βασίζεται στο παρόν σύστημα ποσοστώσεων, και τη συνταγματική παράδοση της εξουσίας μέσω νέων εκλογών. Το σύστημα των ποσοστώσεων επιβλήθηκε από τους ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ μετά την εισβολή στο Ιράκ το 2003 και προβλέπει την κατανομή θέσεων – κλειδί στην κυβέρνηση μεταξύ Κούρδων, Σουνιτών και Σιϊτών, στην ουσία ενθαρρύνοντας την πελατειακή λογική και το διαίρει και βασίλευε σε δογματική ή εθνοτική βάση.

Το ΙΚΚ, που είναι και το παλιότερο πολιτικό κόμμα στη χώρα, προασπίζεται καθαρά αστικοδημοκρατικά αιτήματα, καθώς στην ανακοίνωσή του σημειώνει μεταξύ άλλων “Η στιγμή της πραγματικής αλλαγής στο καθεστώς έφτασε. Ξεκινά με την αλλαγή της κυβέρνηση, των μηχανισμό σχηματισμού της και τις κυβερνητικές πολιτικές και ολοκληρώνεται με τη δημιουργία ενός κράτους βασισμένου στα πολιτικά δικαιώματα, την πραγματική δημοκρατία και την κοινωνική δικαιοσύνη”. Προσθέτει ότι η λαϊκή εξέγερση έχει δημιουργήσει “μια νέα πραγματικότητα” κι ότι οι άνθρωποι “δεν κατεβαίνουν στους δρόμους να ρισκάρουν τη ζωή τους για μερικές λύσεις και διακοσμητικές μεταρρυθμίσεις”.

Σε ό,τι αφορά την οικονομία, κρίνει πως το Ιράκ βρίσκεται ακόμα σε αναπτυσσόμενο στάδιο καπιταλιστικής ανάπτυξης και προτείνει μια “μεικτή οικονομία”, παράλληλα με την ενίσχυση των συνδικάτων και της κοινωνικής ασφάλισης. Σύμφωνα με τον γγ Ραϊντ Φαχμί “Ο λαός επιμένει στην κοινωνική δικαιοσύνη, αυτό σημαίνει πως είναι ενάντια στον ακραίο φιλελευθερισμό, αυτούς που ζητούν οικονομία της ελεύθερης αγοράς, που στη δική μας κατάσταση σημαίνει πόλωση στην κατανομή του πλούτου, φτώχεια και έλλειψη ανάπτυξης. Μπορεί να υπάρξουν νησίδες ανάπτυξης, αλλά δε θα υπάρχει κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη”.

Το ΙΚΚ είναι το μόνο κόμμα που αποχώρησε από τη βουλή εξολοκλήρου ως ένδειξη διαμαρτυρίας για το όργιο καταστολής ενάντια στους διαδηλωτές, που μέχρι στιγμής έχει αφήσει πίσω του 355 νεκρούς και δεκάδες χιλιάδες τραυματίες.

Με πληροφορίες από telesur

 

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: