Η ισπανική “El Pais” ψεύδεται και θυμάται την… “καταστροφή” της Nottre Dame από την Κομμούνα του Παρισιού

Τα fake news εξαπλώνονται στο ιστορικό παρελθόν και η El Pais θυμάται -με αφορμή την πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων- την υποτιθέμενη καταστροφή του μνημείου από την Κομμούνα του Παρισιού, που υπερασπιζόταν την πόλη ενάντια στην αστική τάξη των Βερσαλιών.

Πόσο πίσω μπορούν να πάνε fake news; Όσο θέλουν τα κυρίαρχα ΜΜΕ, που ξαναγράφουν την ιστορία. Εξάλλου το παρελθόν μας είναι κάτι αβέβαιο, που μπορούν να το γράψουν οι νικητές…

Η ισπανική El Pais, η εφημερίδα με τη μεγαλύτερη κυκλοφορία στη χώρα, έκανε μια αναδρομή στους πιο σημαντικούς σταθμούς της ιστορικής πορείας της Παναγίας των Παρισίων, με αφορμή την καταστροφική πυρκαγιά που ξέσπασε στο εμβληματικό μνημείο. Και δεν ξέχασε να στάξει το δηλητήριό της για την Κομμούνα του Παρισιού, μια επανάσταση σχεδόν ενάμιση αιώνα πριν, που ακόμα στοιχειώνει τη συλλογική μνήμη της κυρίαρχης τάξης.

Το ψέμα ξεκινάει ήδη από τη λανθασμένη χρονολογία (η Κομμούνα έλαβε χώρα το 1871) και το αποκάλυψαν οι ισπανοί σύντροφοι του ΚΚ των Εργαζομένων της Ισπανίας (PCTE), θυμίζοντας στο συντάκτη πως το Παρίσι το βομβάρδισε η αστική τάξη από τις Βερσαλίες και πως οι κομμουνάροι μαζί με το λαό το υπεράσπισαν με κάθε μέσο.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

1 σχόλιο

Κάντε ένα σχόλιο: