“Για το Ρονάλντο 400 εκ., στους εργάτες μόνο κλωτσιές στον κ…” – Διήμερη απεργία προκήρυξαν εργαζόμενοι της FIAT για τη μεταγραφή του Πορτογάλου άσου

Δεν ξεθυμαίνει η οργή των εργαζομένων της FIAT στην Ιταλία μετά τη μεταγραφή-μαμούθ του Ρονάλντο, που κλιμακώνουν την αντίδρασή τους με διήμερη απεργία την ερχόμενη βδομάδα.

Το σύνθημα είναι ξεκάθαρο όπως αναγράφεται σε αφίστα του πίνακα ανακοινώσεων των εγκαταστάσεων της FIAT στο Πομιλιάνο ντ’Άρκο, από συνδικαλιστές της οργάνωσης Si Cobas και 5 απολυμένους του εργοστασίου, που είδαν την απόλυσή τους να επιβεβαιώνεται από το Ανώτατο Δικαστήριο πριν λίγες βδομάδες. “Εμείς είμαστε αυτοί που σε πληρώνουμε” γράφει ακόμα η αφίσα με το πρόσωπο του Ρονάλντο και τη φανέλα της Γιουβέντους. Η δυσαρέσκεια μεταξύ των εργαζομένων ξέσπασε από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η είδηση της “χρυσής” μεταγραφής του πρώην παίκτη της Ρεάλ. Πλέον φαίνεται η αυθόρμητη διαμαρτυρία να λαμβάνει κατά τόπους πιο οργανωμένα χαρακτηριστικά, με αποκορύφωμα την προκήρυξη διήμερης απεργίας στο εργοστάσιο της εταιρείας στο Μέλφι από την Ένωση Συνδικάτων Βάσης (USB) μεταξύ 15ης Ιουλίου στις 10 το βράδυ ως τα ξημερώματα της Τρίτης 17 του μήνα. Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

“Είναι απαράδεκτο πως, ενώ η εταιρεία ζητά από τους  εργαζόμενους της FIAT και της Cnhi τεράστιες θυσίες σε οικονομικό επίπεδο, η ίδια αποφασίζει να ξοδέψει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για την αγορά ενός ποδοσφαιριστή. Μας λένε ότι η στιγμή είναι δύσκολη, πως πρέπει να καταφεύγουμε στις κοινωνικές υπηρεσίες περιμένοντας να ξεκινήσει η παραγωγή μοντέλων που δε φτάνουν ποτέ. Κι ενώ οι εργάτες και οι οικογένειές τους σφίγγουν όλο και πιο πολύ το ζωνάρι, η ιδιοκτησία αποφασίζει να επενδύσει ένα και μόνο άτομο τόσα χρήματα!

Είναι σωστό όλ’αυτό; Είναι φυσιολογικό ένας μόνο άνθρωπος να κερδίζει εκατομμύρια και εκατομμύρια οικογένειες να μη φτάνουν ούτε στα μισά του μήνα; Είμαστε όλοι υπάλληλοι του ίδιου αφεντικού αλλά σε αυτή τη στιγμή τεράστιων κοινωνικών δυσκολιών όσο ποτέ άλλοτε δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνει δεκτή αυτή η διάκριση στην αντιμετώπιση. Οι εργαζόμενοι της FIAT έχουν κάνει πλούσιους τους ιδιοκτήτες για τουλάχιστον τρεις γενιές, πλουτίζουν οποιονδήποτε κινείται πέριξ της εταιρείας και ως αντάλλαγμα πάντα λάμβαναν μια ζωή δυστυχίας.

Η ιδιοκτησία θα έπρεπε να επενδύει σε μοντέλα αυτοκινήτων που εξασφαλίζουν το μέλλον χιλιάδων ανθρώπων αντί να πλουτίζει μόνο έναν, αυτό θα έπρεπε να είναι ο σκοπός όποιου βάζει τα συμφέροντα των υπαλλήλων του στην πρώτη θέση. Αν αυτό δε συμβαίνει είναι επειδή προτιμάται ο κόσμος του παιχνιδιού, της διασκέδασης κι όλων αυτών. “.

Είναι εμφανές ότι η ανακοίνωση έχει προβληματικά σημεία, όπως την πίστη σε έναν “ανθρώπινο”, “παραγωγικό” καπιταλισμό που θα δίνει ψωμί στους εργάτες κι όχι σε εκπροσώπους του κόσμου του θεάματος, αυτό όμως δε μειώνει τη σημασία του αγώνα και την ανάγκη συμπαράστασης ώστε να είναι όσο πιο πετυχημένος γίνεται και να αγκαλιάσει κι άλλα εργοστάσια της εταιρείας.

 

Με πληροφορίες από corriere.it
Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: