Φυλακή σε εννιά επίδοξους πραξικοπηματίες στρατιωτικούς κατά του Μαδούρο

το σχέδιο των επίδοξων πραξικοπηματιών περιλάμβανε τη σύλληψη του Μαδούρο και άλλων υψηλόβαθμων κυβερνητικών αξιωματούχων με στόχο την πρόκληση εξέγερσης κατά της κυβέρνησης, με τη βοήθεια αντικυβερνητικών στρατευμάτων.

Ποινές φυλάκισης ως και 8 ετών επέβαλε το Ανώτατο Δικαστήριο της Βενεζουέλας σε μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, για την απόπειρα πραξικοπήματος κατά του προέδρου Νικολάς Μαδούρο το 2014. Ανάμεσά τους ο στρατηγός Οσβάλντο Ερνάντες και ο απόστρατος συνταγματάρχης Χοσέ Ντελγκάδο, που έλαβαν ποινή πέντε ετών. Το δικαστήριο απέρριψε τις εφέσεις των κατηγορουμένων, που ήδη είχαν προσφύγει νωρίτερα σε κατώτερο δικαστήριο και στρατοδικείο χωρίς επιτυχία.

Το κατηγορητήριο ήταν πως το 2014 προετοίμασαν «ένα κίνημα εξέγερσης και αποσταθεροποίησης, με το όνομα επιχείρηση Ιεριχώ, κατά της κυβέρνησης». Οι στρατιωτικοί είχαν συλληφθεί μεταξύ Μαρτίου και Μαΐου 2014. Σύμφωνα με τα ΜΜΕ της χώρας, το σχέδιο των επίδοξων πραξικοπηματιών περιλάμβανε τη σύλληψη του Μαδούρο και άλλων υψηλόβαθμων κυβερνητικών αξιωματούχων με στόχο την πρόκληση εξέγερσης κατά της κυβέρνησης, με τη βοήθεια αντικυβερνητικών στρατευμάτων.

Ο Μαδούρο, που πριν λίγους μήνες είχε δεχτεί δολοφονική επίθεση με ντρόουν, υποστήριξε στις αρχές του μήνα πως ΗΠΑ και Βραζιλία σχεδιάζουν πραξικόπημα εναντίον του, ενώ η αμερικανική κυβέρνηση και ιδίως μερίδα των ΜΜΕ στηρίζουν συγκαλυμμένα ή απροκάλυπτα κάποιας μορφής επέμβαση στα εσωτερικά της Βενεζουέλας.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: