Έρευνα για ανθρωποκτονία από αμέλεια μετά από απόκρυψη τουλάχιστον 100 θανάτων ηλικιωμένων σε γηροκομείο του Μιλάνου

Όπως καταγγέλλουν συνδικαλιστές, η χρήση μάσκας από το προσωπικό απαγορευόταν, με εκατοντάδες εργαζόμενους να δηλώνουν απουσία λόγω ασθενείας μόνο το Μάρτιο.

Ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις παίρνει στην Ιταλία το σκάνδαλο το γηροκομείο Pio Albergo Trivulzio, ένα από τα ιστορικότερα στο Μιλάνο, πρωτεύουσα της Λομβαρδίας, επίκεντρο της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα. Όπως δείχνουν τα στοιχεία, τουλάχιστον 70 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μέσα στο Μάρτη, ενώ μόνο μέσα στις πρώτες μέρες του Απρίλη έχουν χαθεί ακόμα 30 ζωές. Συνολικά από τις αρχές του χρόνου, έχουν χαθεί 147 τρόφιμοι, έναντι 103 το 2019. Είναι βέβαια ότι ένα μεγάλο μέρος των θανάτων οφείλεται σε κορονοϊό, παρότι οι άνθρωποι αυτοί δεν υποβλήθηκαν σε τεστ και ούτε μεταφέρθηκαν ποτέ στο νοσοκομείο. Πιθανότατα μάλιστα ο αριθμός να είναι ακόμα μεγαλύτερος, καθώς δε λαμβάνει υπόψη το τι έγινε με άτομα που γύρισαν στο σπίτι τους ή που νοσηλεύτηκαν κι εκ των υστέρων βρέθηκαν θετικοί στον ιό. Ενδεικτικό της διάδοσης του κορονοϊού στο ίδρυμα είναι πως το Μάρτη, από τα 1600 άτομα προσωπικού, τα 250 απουσίασαν, μερικοί λόγω εργασίας από το σπίτι, κυρίως όμως λόγω ασθένειας. Όπως καταγγέλλει μάλιστα ο καθηγητής Λουίτζι Μπεργκαμασκίνι, στο ίδρυμα απαγορευόταν η χρήση προστατευτικών μασκών από πλευράς προσωπικού. Επιπλέον, διάφορες αίθουσες του εκτεταμένου συγκροτήματος χρησιμοποιούνται για τη φύλαξη φερέτρων.

Σύμφωνα με συνδικαλιστικές πηγές, υπήρξε συστηματική προσπάθεια απόκρυψης της πραγματικότητας από τη διοίκηση του γηροκομείου, καθώς οι νεκροί τρόφιμοι καταγράφονταν ως θύματα “βρογχίτιδας”. Με μεγάλη καθυστέρηση, το ιταλικό υπουργείο υγείας απέστειλε κλιμάκια ερευνητών στο γηροκομείο για να διερευνήσει τις συνθήκες, ενώ ο υπουργός εσωτερικών της χώρας ζήτησε από τις περιφέρειες της χώρας, στην αρμοδιότητα των οποίων υπάγονται τα γηροκομείο, να επικοινωνήσει με την πολιτική προστασία για τα ιδρύματα που παρουσιάζουν επικίνδυνη εικόνα, ενώ η εισαγγελία του Μιλάνου έχει διατάξει έρευνα για διασπορά του ιού εξ αμελείας και ανθρωποκτονία εξ αμελείας.

Με πληροφορίες από repubblica.it

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: