Εντείνουν την προπαγάνδα περί “δουλεμπορίου” κατά των Κουβανών γιατρών οι ΗΠΑ

Η επίθεση δικαιολογείται απόλυτα από το γεγονός ότι αυξάνονται συνέχεια τα διεθνή αιτήματα για βοήθεια προς το κουβανικό υπουργείο υγείας.

O θαυμασμός που έχει προκαλέσει σε όλο τον κόσμο η προσφορά των γιατρών της Κούβας μέσα στην πανδημία προκαλεί κυριολεκτικά λύσσα στις ΗΠΑ, όπου οι αντικουβανικοί προπαγανδιστικοί μηχανισμοί έχουν πάρει φωτιά, προσπαθώντας να συκοφαντήσουν τη διεθνιστική αλληλεγγύη της χώρας, με γνώριμα εδώ και χρόνια “επιχειρήματα” περί “δουλεμπορίου”.

Η επίθεση δικαιολογείται απόλυτα από το γεγονός ότι αυξάνονται συνέχεια τα διεθνή αιτήματα για βοήθεια προς το κουβανικό υπουργείο υγείας. Μόλις χθες προσγειώθηκε στο Πιεμόντε της Ιταλίας άλλη μια ομάδα 21 γιατρών και 16 νοσηλευτών από την Κούβα, μετά από αίτημα της τοπικής κυβέρνησης. Είναι η δεύτερη φορά που φτάνει κουβανική αποστολή στη χώρα, αφού πριν λίγες εβδομάδες 52 υγειονομικοί κατέφτασαν στη βαρύτερα πληττόμενη Λομβαρδία, με πολύ θετικά αποτελέσματα. Ταυτόχρονα, μια μικρότερη ομάδα 11 ατόμων, αποτελούμενη από εντατικολόγους, επιδημιολόγους και νοσοκόμες κατέφτασε στο αφρικανικό Τόγκο, με στόχο να παρεμποδιστεί η εξάπλωση της πανδημίας στην Αφρική.

Όλα αυτά κάνουν κυριολεκτικά έξαλλο το υπουργείο εξωτερικών των ΗΠΑ, που όταν δεν καταφέρνει να παρεμποδίσει τη λήψη ιατρικής βοήθειας από την Κούβα, επιδίδεται σε πόλεμο λάσπης. Ο Μάικλ Κόζακ, υφυπουργός για ζητήματα δυτικού ημισφαιρίου, ζήτησε μέσω τουίτερ τα κράτη που υποδέχονται κουβανικές αποστολές να “προστατεύσουν το δικαίωμα των γιατρών για συνδικαλιστική οργάνωση και συλλογικές συμβάσεις”, αφού οι συμμετέχοντες γιατροί “λαμβάνουν μόνο ένα μέρος των εισοδημάτων”, και το μεγαλύτερο μέρος τους “εισρέει στα ταμεία του καθεστώτος”. Ο πόνος της αμερικανικής κυβέρνησης δεν είναι φυσικά η “ευημερία” των Κουβανών γιατρών, που θεωρούν ύψιστη τιμή τους τη συμμετοχή σε τέτοιες αποστολές, αλλά η συκοφάντηση της Κούβας που τάχα “εκμεταλλεύεται” την εργασία των υγειονομικών στο εξωτερικό. Στην πραγματικότητα βέβαια, τα χρήματα που λαμβάνει το κουβανικό κράτος από τις αποστολές, όχι απλά αξιοποιείται προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, αλλά δίνει και τη δυνατότητα η Κούβα να στέλνει αποστολές σε χώρες που δεν έχουν δυνατότητα να πληρώσουν αμοιβές για αυτές.

Από κοντά και τα φερέφωνα της αντικουβανικής μαφίας, όπως ο ακροδεξιός ρεπουμπλικανός βουλευτής Μάριο Ντίας – Μπάλαρτ, γιος υψηλόβαθμου αξιωματούχου του δικτάτορα Μπατίστα. που με άρθρο του στον El Nuevo Herald του Μαϊάμι έγραψε πως “Οι κρίσεις δε δικαιολογούν το εμπόριο ανθρώπων με μέλη των ιατρικών επαγγελμάτων, που χρειάζονται παραπάνω από ποτέ σήμερα προστασία”. Με φανερό άγχος για την παγκόσμια εκτίμηση που απολαμβάνει η Κούβα σήμερα, ο βουλευτής ισχυρίστηκε πως “το κομμουνιστικό καθεστώς της Αβάνας” έχει στόχο “να διαιρέσει τη διεθνή κοινότητα”, “να χτίσει μια θετική εικόνα στο εξωτερικό” και να “αποσπάσει την προσοχή από συστηματικές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων”.

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις ΗΠΑ αποκρούουν αυτή την εκστρατεία λασπολογίας. “Εν μέσω μιας παγκόσμιας πανδημίας προσπαθούν εκπρόσωποι της κυβέρνησης Τραμπ και πολιτικοί της Φλόριντα να πυροδοτήσουν νέο ψυχρό πόλεμο”, αντί να βελτιώσουν την πρόσβαση των ανθρώπων σε ιατρική φροντίδα”, επισημαίνει η οργάνωση WOLA, που ασχολείται με θέματα Λατινικής Αμερικής, ζητώντας παράλληλα “παραπάνω ενασχόληση και συνεργασία κι όχι λιγότερη” σε διεθνές επίπεδο.

Με πληροφορίες από jungewelt.de

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/comments.php on line 6

2 Trackbacks

Κάντε ένα σχόλιο: