Ένας τζιχαντιστής που αδικήθηκε από το CNN

Το CNN έχει κάθε λόγο να μη διατυμπανίζει τις σχέσεις του με έναν θερμό προπαγανδιστή της Αλ-Κάιντα, αλλά δεν τις κρύβει κιόλας.

Τα Peabody Awards και Overseas Press Club Awards τα ξέρετε; Οι περισσότεροι φαντάζομαι πως όχι, τουλάχιστον εμείς δεν ξέραμε τι είναι μέχρι πριν μια-δυο μέρες. Τα μάθαμε όμως παρακολουθώντας το βίντεο του παρακάτω κυρίου, στο οποίο διαμαρτύρεται ότι το CNN δεν ανέφερε (επαρκώς) το όνομά του κατά την παραλαβή των δύο παραπάνω βραβείων, για ένα βίντεο στο οποίο αυτός ήταν ο κάμερα-μαν. Και τα δύο βραβεία φαίνεται πως χαίρουν αναγνώρισης στις ΗΠΑ και είναι απ’ ό,τι διατείνονται κάτι αντίστοιχο του Πούλιτζερ για Ραδιόφωνο, Τηλεόραση και Ηλεκτρονικά Μέσα.

https://twitter.com/BilalKareem/status/875750969920942081

Πράγματι ψάχνοντας να βρούμε το βραβευμένο βίντεο με τίτλο “Undercover in Syria.”, πέφτουμε πάνω σε ένα ρεπορτάζ του CNN που τιτλοφορείται: “The truth about Syria Undercover behind rebel lines. Στην πρώτη παράγραφο του κειμένου “Σημείωμα συντάκτη” βλέπουμε να αναφέρεται το όνομα του εν λόγω κυρίου, Μπιλάλ Αμπντούλ Καρίμ, αμέσως μετά από τα ονόματα της παραγωγού Σάλμα Αντελαζίζ και της ανταποκρίτριας Κλαρίσα Γουάρντ (ή Γουόρντ δεν είμαι σίγουρος πως το προφέρουν). Επίσης αν καθίσετε και παρακολουθήσετε το πρώτο, σύντομο, βίντεο πάνω-πάνω στην σελίδα (είναι το βραβευμένο), θα τον δείτε να εμφανίζεται σε μία σκηνή. Να σημειωθεί ότι ο Μπιλάλ παρά το παράπονο που εξέφρασε για την συμπεριφορά του σταθμού απέναντί του, τόνισε στο βίντεο που ανάρτησε στο τουίτερ τον βαθύ σεβασμό που τρέφει για την Κλαρίσα.

Αν έχετε την αντοχή να διαβάσετε μερικές χιλιάδες λέξεις γεμάτες με επικλήσεις στο συναίσθημα γύρω από τον πόλεμο στην Συρία, πάντα από την σκοπιά των αμερικανοκίνητων “μετριοπαθών” ανταρτών, διαβάστε το και δείτε και τα διάσπαρτα βιντεάκια, αλλά δεν θα σας το σύστηνα. Το πιο ενδιαφέρον κομμάτι κατά την γνώμη μου είναι στην παράγραφο με τίτλο “Ο πόλεμος ενάντια στην ομαλότητα.”:

“Ο Ασάντ και οι Ρώσοι σύμμαχοί του λένε ότι διεξάγουν πόλεμο ενάντια στην τρομοκρατία. Αλλά στο έδαφος οι άνθρωποι πιστεύουν ότι η καθημερινή ζωή είναι ο στόχος. Είναι ένας πόλεμος ενάντια στην ομαλότητα.

Πας να διευθετήσεις τις διαφορές σου στο δικαστήριο; Θα σε χτυπήσουμε. Πας στο νοσοκομείο για να κάνεις εξετάσεις για την καρδιά σου; Θα σε χτυπήσουμε. Πας να αγοράσεις φρούτα; θα σε χτυπήσουμε.”

Αλλά θα επιστρέψουμε σε αυτό λίγο αργότερα. Ας ασχοληθούμε λίγο ακόμα με τον Μπιλάλ. Ο Μπιλάλ λοιπόν μπορεί να σας φαίνεται γνώριμη φυσιογνωμία και δεν θα ήταν παράξενο κάτι τέτοιο, κατά τη διάρκεια του Συριακού πολέμου είναι ένας από τους πιο προβεβλημένους αγγλόφωνους δημοσιογράφους (;) που μεταδίδουν από την Συρία, πάντα από περιοχές κατεχόμενες από “μετριοπαθείς” αντικαθεστωτικούς. Έχει και κανάλι στο γιουτιούμπ.

Σταχυολογώντας από το βιογραφικό του:

  • Γεννήθηκε στην Νέα Υόρκη, των ΗΠΑ το 1970.

  • Όταν τελείωσε το σχολείο πήγε σε ένα “Performing arts University”.

  • Όταν αποφοίτησε έπαιξε σε μερικές παραστάσεις αλλά η πραγματική του αγάπη ήταν το Stand Up Commedy με το οποίο και ασχολήθηκε.

  • Το 1997 ασπάστηκε το Ισλάμ. Στην συνέχεια πήγε στην Αίγυπτο όπου άρχισε να μαθαίνει αραβικά για να μπορεί να μελετήσει το Κοράνι από το πρωτότυπο.

  • Δούλεψε σαν διευθυντής προγράμματος σε τηλεοπτικό σταθμό Σαουδαραβικών συμφερόντων με έδρα το Κάιρο.

  • Το 2012 πήγε για πρώτη φορά στην Συρία για να καταγράψει τις δραστηριότητες των αντιστασιακών, μαχητών που πολεμούσαν το καθεστώς του Μπασάρ Ασάντ.

  • είχα μια ιδέα για τους μουτζαχεντίν (τζιχαντιστές στα αραβικά) μετά την παραγωγή του ντοκυμανταίρ μου ‘Torture Agreement’ στην μετά-Καντάφι Λιβύη. Εκεί συνάντησα πολλούς αξιοσέβαστους μαχητές του Ισλάμ που ζητούσαν να εγκατασταθεί ο Ισλαμικός Νόμος. Ήμουν περίεργος για το τι είδους μαχητές θα έβρισκα στην Συρία. Έτσι αποφάσισα να πάω και να το καταγράψω.”

Μπορούμε νομίζω να αρχίσουμε από το ίδιο το βιογραφικό του να σχηματίζουμε μια άποψη για τον Μπιλάλ. Ας δούμε τι γνώμη έχει για αυτόν ένας πιο επιφανής άνθρωπος από εμάς.

Ο Βρετανός ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα Κλάιβ Στάφορντ Σμίθ έχει να πει για τον Μπιλάλ:

“Είχα το προνόμιο να δουέψω πρόσφατα με τον Μπιλάλ Αμπντούλ Καρίμ, δικαίως ψηφισμένο σαν ‘Προσωπικότητα της Εβδομάδας του Αλ-Τζαζίρα’ με μεγάλη διαφορά.”

[…]

“Χωρίς αμφιβολία υπάρχουν μέλη του καθεστώτος του Ασάντ που μισούν έναν ανθρωπο που έχει πάρει συνέντευξη από μέλη του FSA και έχει μεταφέρει την φωνή τους στον κόσμο.

Την ίδια ώρα, υπάρχουν παραστρατημένοι αξιωματούχοι στις ΗΠΑ που νομίζουν ότι ο Μπιλάλ είναι προδότης επειδή έχει πάρει συνεντεύξεις από μέλη του μετώπου Αλ-Νούσρα. Όμως οι εχέφρονες ανάμεσά μας ξέρουν ότι αντιπροσωπεύει τη φωνή που έχουμε όλοι μέσα μας και ευχόμαστε μόνο να είχαμε το κουράγιο να την αφήσουμε να βγει προς τα έξω.”

Το μέτωπο Αλ-Νούσρα, για να μην ξεχνιόμαστε, είναι μία Σαλαφιστική-Τζιχαντιστική τρομοκρατική οργάνωση, που δραστηριοποιείται στην Συρία ενάντια στις κυβερνητικές δυνάμεις.Μέχρι τον Ιούλιο του 2016 ήταν το επίσημο παρακλάδι της Αλ-Κάιντα στην Συρία. Το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ την έχει χαρακτηρίσει σαν τρομοκρατική οργάνωση.

Ας ρίξουμε όμως και μία ματιά στην δουλειά του Μπιλάλ. Στο παρακάτω βίντεο ο προφανώς συμπαθής Αμερικάνος προπαγανδιστής, παίρνει μία αθώα συνέντευξη από έναν άλλο κύριο που έχει τραυματισμένο χέρι. Ο κύριος αυτός είναι ο Αμπντουλά Αλ Μουχέσινι (Abdullah al-Muhaysini) Σαουδάραβας κληρικός, “ο πιο αγαπητός κληρικός στην Συρία” όπως μας λέει ο Μπιλάλ.

Ο Αμπντουλά λοιπόν είναι και αυτός αναγνωρισμένος επισήμως από τις ΗΠΑ σαν τζιχαντιστής τρομοκράτης. Στο παραπάνω βίντεο τον παρακολουθήσατε μέσω της εκπομπής του Μπιλάλ στο γιουτιούμπ να στρατολογεί τζιχαντιστές μαχητές για να πολεμήσουν στην Συρία, πρωτίστως ενάντια στους Σιίτες και δευτερευόντως ενάντια στους Ρώσους και στους λοιπούς αλλόθρησκους. Σε κάποιο σημείο αναφέρεται σε μία φετφά, που καλεί νέους μαχητές να συμμετάσχουν στην τζιχάντ, που έχουν βγάλει διάφορες “μετριοπαθείς” οργανώσεις ανάμεσά τους η Αλ-Νούσρα και η Αράρ Αλ-Σαμ.

Η Αράρ Αλ-Σαμ (Ahrar al-Sham) είναι επίσης Σαλαφιστική Τζιχαντιστική τρομοκρατική οργάνωση που δραστηριοποιείται στην Συρία ενάντια στον Συριακό στρατό. Αυτή δεν έχει χαρακτηριστεί ακόμα επισήμως από τις ΗΠΑ σαν τρομοκρατική οργάνωση (τουλάχιστον δεν έχουμε βρει κάτι τέτοιο) και είναι μία από τις μεγαλύτερες οργανώσεις που χρηματοδοτούνται από την Σαουδική Αραβία και την Τουρκία. Ωστόσο είναι γνωστή για τις σφαγές αμάχων στις περιοχές που καταλαμβάνει.

Επιστρέφοντας λοιπόν στην αρχή, στο απόσπασμα από την ανταπόκριση του CNN από την Συρία για την οποία βραβεύτηκε κιόλας, μπορούμε σιγά-σιγά να καταλάβουμε πρώτον για ποια “κανονικότητα” μιλάμε όταν παρουσιάζουμε τις περιοχές που κατέχονται από παρακλάδια της Αλ-Κάιντα ως απελευθερωμένες όπως και γιατί ίσως το CNN να μην θέλει και να διατυμπανίσει τις σχέσεις του με τον Μπιλάλ, προς τιμήν του όμως (ή προς όνειδος των καταναλωτών της “πληροφόρησής” που προσφέρει) δεν την κρύβει.

Η αξιοσέβαστη πολεμική του ανταποκρίτρια του CNN, Κλαρίσα Γουάρντ (ή Γουόρντ ξέρω γω) δεν έχει μόνο αυτή την συνεργασία με τον Stand Up Commedian/Προπαγανδιστή της Αλ-Κάιντα στο ιστορικό της. Η Κλαρίσα ας πούμε είναι δηλωμένη φαν του Μπιλάλ και της δουλειάς του. Το 2016 κατέθεσε στον ΟΗΕ σαν καλεσμένη του Αμερικάνου Πρέσβη για τις εμπειρίες της στο Χαλέπι, έτσι για να μην νομίζετε ότι είναι καμιά βλαχάρα, τελευταία, κλπ. Έχει πάει 14 φορές στην Συρία σε περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των “μετριοπαθών” ανταρτών πάντα και ανήκει στις πολύ λίγες δυτικές δημοσιογράφους που δεν έχουν απαχθεί από κάποια από τις τρομοκρατικές και μη οργανώσεις που δραστηριοποιούνται εκεί.

Αυτά.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: