Ελιγμοί και διασπαστικές προσπάθειες Μακρόν για τις συντάξεις – Νέες κινητοποιήσεις από τους εργαζόμενους

Προσωρινή απόσυρση του ορίου συνταξιοδότησης στα 64 ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ, στοχεύοντας στο προσεταιρισμό συνδικάτων που συμφωνούν στα υπόλοιπα με την αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση.

Ο πρωτοφανής μετά το Μάη του ’68 απεργιακός αγώνας των εργαζομένων στις μεταφορές και άλλους κομβικούς κλάδους της γαλλικής οικονομίας, οδηγεί το Γάλλο πρόεδρο σε παρελκυστικές προτάσεις και απόπειρες να διασπαστεί το ενιαίο απεργιακό μέτωπο, με φαινομενικές “υποχωρήσεις” στις απαιτήσεις των περισσότερο “μετριοπαθών” συνδικάτων, που συμφωνούν σε γενικές γραμμές με την ενιαιοποίηση του συνταξιοδοτικού συστήματος στη λογική του “πόιντ σίστεμ”, αλλά αντιδρούν στην αύξηση του ορίου ηλικίας από 62 σε 64 έτη.

Ο πρωθυπουργός της χώρας, Εντουάρ Φιλίπ, ανακοίνωσε πως προτίθεται να αποσύρει προσωρινά το όριο ηλικίας στα 64, πετώντας το μπαλάκι στους “κοινωνικούς εταίρους”, ώστε να συμφωνήσουν σε μέτρα για την “εξισορρόπηση” του ασφαλιστικού συστήματος ως το 2027, ειδάλλως θα επαναφέρει το συγκεκριμένο όριο ηλικίας.

Τo συνδικάτο CFDT διαμήνυσε την ικανοποίησή του από την κυβερνητική πρόταση και εμφανίζεται πρόθυμο να συμμετάσχει στη συζήτηση για ένα “δίκαιο και αλληλέγγυο” σύστημα συνταξιοδότησης ενιαίου για όλους στο μέλλον. Εμφανίζεται δηλαδή ως δεκανίκι της κυβέρνησης σε μια κρίσιμη στιγμή του αγώνα, ο οποίος όμως θα συνεχιστεί και την επόμενη εβδομάδα, καθώς τα συνδικάτα CGT και FO συνεχίζουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις, με αίτημα την πλήρη, αμετάκλητη και χωρίς αστερίσκους απόσυρση ολόκληρης της προτεινόμενης συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης. Μόλις χθες πραγματοποιήθηκε μεγάλη διαδήλωση στο Παρίσι, με τη συμμετοχή πολλών συνδικάτων και οργανώσεων νεολαίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το όριο που ισχύει σήμερα για τα 62 έτη, αναφέρεται μόνο στη δυνατότητα μειωμένης σύνταξης, αφού χρειάζονται άλλα 5 έτη για πλήρη δικαιώματα. Είναι προφανές πως αν περάσει το νέο όριο ηλικίας, ανοίγει ορθάνοιχτα η πόρτα για δουλειά σχεδόν μέχρι τα 70 έτη.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: