Ελεύθερος ο Αμερικανός πεζοναύτης που δολοφονούσε κατά συρροή αμάχους και πόζαρε με το πτώματά τους στο Ιράκ

Αθώο για τις κατηγορίες της δολοφονίας αμάχων έκρινε το στρατοδικείο του Σαν Ντιέγκο των υψηλόβαθμο πεζοναύτη, που σύμφωνα με τους υφισταμένους του κόμπαζε που είχε σκοτώσει τρεις ανθρώπους σε λιγότερο από τρεις μήνες.

Περιχαρής άφησε μαζί με τη σύζυγό του την αίθουσα του στρατοδικείου πίσω του ο υψηλόβαθμος αξιωματικός των ειδικών δυνάμεων Έντουαρντ Γκάλαχερ την περασμένη Τρίτη, αφού αποδόθηκε σχεδόν ως λευκή περιστερά στην κοινωνία. Ο Γκάλαχερ κατηγορούνταν για μαζικές δολοφονίες αμάχων στη διάρκεια της θητείας του στο Ιράκ το 2017. Μεταξύ άλλων κατηγορούνταν για τη δολοφονία με μαχαίρι ενός τραυματισμένου αιχμαλώτου, καθώς και τους πυροβολισμούς κατά αμάχων, με αποτέλεσμα το θάνατο μιας νεαρής μαθήτριας.

Μετά από δυο βδομάδες δίκης, οι ένορκοι έκριναν πως δεν ευσταθεί καμία κατηγορία, αφού προφανώς κρίθηκε πως οι δολοφονίες ήταν μέρος της δουλειάς του. Χαρακτηριστικό της υποκρισίας είναι πως καταδικάστηκε μόνο για την πόζα του με το πτώμα ενός νεαρού αιχμαλώτου, αδίκημα που δεν ξεπερνάει την ποινή των 4 μηνών. Ωστόσο, καθώς ο Γκάλαχερ ήταν ήδη 9 μήνες προφυλακισμένος, δεν πρόκειται να κάτσει ούτε μέρα παραπάνω στη φυλακή.

Εκείνοι που είχαν τολμήσει να τον καταγγείλουν ήταν παλιοί του στρατιώτες και υφιστάμενοι, που περιέγραψαν σκηνικά βγαλμένα από ταινίες τρόμου. Μεταξύ άλλων, δήλωσαν πως ήταν χόμπι του Γκάλαχερ, να πετάει πυραύλους σε κατοικημένα σπίτια, ενώ σε άλλες περιπτώσεις στάθμευε με το τεθωρακισμένο του σε γέφυρα του Τίγρη, ανοίγοντας πυρ κατά συνοικιών, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις ως ελεύθερος σκοπευτής στόχευε τυχαία με το όπλο του σε αμάχους. Ο Γκάλαχερ φέρεται μάλιστα να καμάρωνε για τον αριθμό των πτωμάτων που άφηνε στο πέρασμά του, κατά δήλωσή του 3 μέσα 80 μέρες.

Η επιχείρηση κουκουλώματος της υπόθεσης ξεκίνησε από την πρώτη στιγμή, αφού οι συνάδελφοί του προσπάθησαν να σταματήσουν την έρευνα και να τον καλύψουν. Ακόμα κι όταν στάθηκε αδύνατο να παρεμποδιστεί η δικαστική διαδικασία, ο “Έντι”, όπως το φωνάζουν χαϊδευτικά φίλοι και υποστηρικτές, συγκέντρωσε 750000 δολάρια από δωρεές για τα δικαστικά του έξοδα. Πέρα όμως από οικονομική, είχε και ισχυρή πολιτική στήριξη, καθώς τον περασμένο Μάρτη 40 ρεπουμπλικανοί βουλευτές του Κογκρέσου ζήτησαν από το σώμα των Πεζοναυτών να απελευθερώσει το Γκάλαχερ. Στο ζήτημα μάλιστα παρενέβη προσωπικά ο πρόεδρος Τραμπ, ζητώντας τη βελτίωση των συνθηκών κράτησης, λόγω “των υπηρεσιών που είχε προσφέρει προηγουμένως στην πατρίδα”. Σύμφωνα μάλιστα με διάφορα ΜΜΕ, ο πρόεδρος εξέταζε σε περίπτωση καταδίκης να απονείμει χάρη. Κάτι που δε χρειάστηκε, αφού η στρατιωτική δικαιοσύνη έπραξε αυτό που της ζητήθηκε.

Με πληροφορίες από jungewelt.de

 

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: