Ειδικά άδεια για συγκέντρωση παρά τους περιορισμούς έλαβε η ακροδεξιά οργάνωση Pegida στη Δρέσδη

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε, υπό το βλέμμα και την προστασία 250 αστυνομικών, με την Pegida να εμφανίζεται ως εμπροσθοφυλακή για το δικαίωμα της ελευθερίας της συνάθροισης, εκτοξεύοντας παράλληλα ρητορική μίσους κατά της υποδοχής 50 ανήλικων προσφύγων από την Ελλάδα. 

Για “κόκκινο χαλί στην Pegida” κάνουν λόγο γερμανικά ΜΜΕ σε σχέση με τη συμπεριφορά των αρχών στη Δρέσδη, που επιτρέπουν παρά τους περιορισμούς συναθροίσεων στην ακροδεξιά ρατσιστική οργάνωση να πραγματοποιεί συγκεντρώσεις στην πρωτεύουσα της Σαξονίας.

Η Pegida βρίσκεται στην επικαιρότητα από το 2014, καθώς από τον Οκτώβρη εκείνης της χρονιάς διοργανώνει κάθε Δευτέρα αντιμεταναστευτικές και ισλαμοφοβικές εκδηλώσεις. Μετά τις 16 Μαρτίου και λόγω πανδημίας, οι εκδηλώσεις αυτές έχουν περιοριστεί σε ψηφιακή μορφή, ωστόσο στις 20 Απρίλη, που κατά διαβολική σύμπτωση είναι τα γενέθλια του Χίτλερ, η Pegida έλαβε άδεια από την Υπηρεσία Συναθροίσεων της Δρέσδης να πραγματοποιήσει δημόσια συγκέντρωση στην πόλη. Η απόφαση αυτή των τοπικών αρχών εδράζεται στη δυνατότητα κατ’ εξαίρεση χορήγησης άδειας συναθροίσεων, καθώς και στην επιβολή χρονικού ορίου μισής ώρας για τη διάλυση της συγκέντρωσης. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε, υπό το βλέμμα και την προστασία 250 αστυνομικών, με την Pegida να εμφανίζεται ως εμπροσθοφυλακή για το δικαίωμα της ελευθερίας της συνάθροισης, εκτοξεύοντας παράλληλα ρητορική μίσους κατά της υποδοχής 50 ανήλικων προσφύγων από την Ελλάδα.

Μετά το κύμα αντιδράσεων που προκλήθηκε, ο δήμαρχος της πόλης Ντιρκ Χίλμπερτ, από το νεοφιλελεύθερο κόμμα FDP, δήλωσε πως θα ελέγξει τη νομιμότητα της απόφασης, ενώ στη συνέχεια απλά περιορίστηκε στο να μειώσει τον επιτρεπόμενο αριθμό των συμμετεχόντων από 80 σε 15 άτομα.

Η στάση αυτή έρχεται σε φανερή αντίθεση με την αντιμετώπιση που επεφύλαξαν οι αρχές πριν μια εβδομάδα σε μικρή συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το προσφυγικό και την αναγκαιότητα η Γερμανία να δεχτεί περισσότερα προσφυγόπουλα από την Ελλάδα. Η αστυνομία παρενέβη διαλύοντας τη συγκέντρωση και επιβάλλοντας πρόστιμο στους συμμετέχοντες για παραβίαση των μέτρων κατά της μετάδοσης του κορονοϊού. Αρνητική ήταν και η απάντηση των τοπικών αρχών στο αίτημα οργανώσεων για αντιδιαδήλωση στην παρουσία της Pegida.

H σταδιακή χαλάρωση των μέτρων του περιορισμού στη Γερμανία ξεκάθαρα περιλαμβάνει εκτός από κομμωτήρια και κάποια καταστήματα και τη δυνατότητα της ακροδεξιάς να σκορπά ρατσιστικό δηλητήριο. Κι αυτό κατά μία έννοια, αποτελεί “επιστροφή στην κανονικότητα” του αστικού γερμανικού κράτους.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: