“Έχουμε χώρο…” – Διαδήλωση στο Βερολίνο για μεταφορά των προσφύγων από τα ελληνικά νησιά

Το προσφυγικό δεν είναι θέμα χώρου, αλλά πολιτικό. Όταν όμως η μόνιμη επωδός κάθε νεοναζί-φασίστα είναι “όποιος θέλει μετανάστες, να τους πάρει σπίτι του”, δε θα μπορούσε να δοθεί πιο αποστομωτική απάντηση.

Ήταν πιθανότατα η εικόνα του Σαββατοκύριακου. Μια σπάνια διαδήλωση στο Βερολίνο που ξεκίνησε από την ιστορική πλατεία Paradeplatz με κεντρικό σύνθημα “έχουμε χώρο” -σ.σ.: για τους πρόσφυγες. Η διαδήλωση έγινε το μεσημέρι του Σαββάτου στους δρόμους της γερμανικής πρωτεύουσας, ζητώντας τη μεταφορά ασυνόδευτων ανηλίκων από τα ελληνικά νησιά, όπου βρίσκονται εγκλωβισμένα σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης. Κάτι που έχουν ζητήσει με αποφάσεις τους δεκάδες όργανα Τοπικής Διοίκησης σε πολλές περιοχές της Γερμανίας.

Εξυπακούεται πως το προσφυγικό δεν είναι “θέμα χώρου” αλλά καρπός του ιμπεριαλισμού που γεννά πολέμους και ξεριζώνει τους λαούς από τον τόπο τους, για τα κέρδη. Και η μη επίλυσή του δεν οφείλεται στην έλλειψη πολιτικής βούλησης, αλλά στην ύπαρξη συγκεκριμένης πολιτικής βούλησης σε άλλη κατεύθυνση, από τις εκάστοτε κυβερνήσεις.

Είναι επίσης γνωστό πως η γερμανική κυβέρνηση -και όχι μόνο- είναι πρόθυμες να ανοίξουν τα σύνορά τους για περιορισμένο αριθμό προσφύγων, αρκεί αυτοί να είναι εξειδικευμένο προσωπικό, με ελάχιστο εργατικό κόστος για τις επιχειρήσεις.

Αυτό δεν αφαιρεί τίποτα όμως από την αξία του συμβολισμού και του μηνύματος της διαδήλωσης και την ειλικρινή διάθεση αλληλεγγύης όσων συμμετείχαν. Όταν η μόνιμη επωδός κάθε νεοναζί-φασίστα είναι “όποιος θέλει μετανάστες, να τους πάρει σπίτι του”, δε θα μπορούσε να δοθεί πιο αποστομωτική απάντηση.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: